Current Affairs Quiz In English (21 Dec.2016)

0
123

(1) The 2016 India International Science festival (IISF) has started in which city?

  1. A) Pune
  2. B) New Delhi
  3. C) Kolkata
  4. D) Bengaluru

Ans.B

(2) The tropical cyclone ‘Vardah’ is expected to hit which country?

  1. A) India
  2. B) China
  3. C) Japan
  4. D) South Africa

Ans.A

(3) Article 50 will come into effect on _______ 2017 following Britain’s exit from the European Union.

  1. A) April
  2. B) February
  3. C) December
  4. D) March

Ans.D

(4) Who has been appointed as Ambassador to China?

  1. A) Terry Branstad
  2. B) Terry Boscoe
  3. C) Terry Banwarth
  4. D) Terry Bennet

Ans.A

(5) Which two districts of Haryana have been named as open defecation free districts?

  1. A) Ambala and Bhiwani
  2. B) Gurgaon and Hisar
  3. C) Kurukshetra and Sirsa
  4. D) Palwal and Kaithal

Ans.C

(6) Name the Indian actress who has been voted as the Sexiest Asian Woman of 2016.

  1. A) Alia Bhatt
  2. B) Deepika Padukone
  3. C) Priyanka Chopra
  4. D) Katrina Karif

Ans.B

(7) How many Ballot Units (BUs) and Control Units (CUs) will be purchased by the Election Commission(EC) for the year 2019-19?

  1. A) 435306, 71716
  2. B) 440897, 672384
  3. C) 410000, 71716
  4. D) 435306, 314000

Ans.A

(8) Name the sportsperson who has been named the highest-paid athlete of all time by Forbes.

  1. A) Tiger Woods
  2. B) Rafael Nadal
  3. C) Kobe Bryant
  4. D) Michael Jordan

Ans.D

(9)What is the budget approved by the Union Cabinet to boost employment and generation and exports in the Made-ups Sector?

  1. A) Rs. 6000 crore
  2. B) Rs. 6006 crore
  3. C) Rs. 6002 crore
  4. D) Rs. 6004 crore

Ans.B

(10) In which city was SIMsePAY first launched by Yes Bank?

  1. A) Itanagar
  2. B) Khagria
  3. C) Deharadun
  4. D) Mumbai

Ans.C
(11) Who has been named as the Time magazine’s Person of the Year 2016?

  1. A) Donald Trump
  2. B) Mark Zuckerberg
  3. C) Narendra Modi
  4. D) Hillary Clinton

Ans.A

(12) Which is the most powerful language according to the 2016 World Power Language Index (PLI)?

  1. A) Mandarin
  2. B) English
  3. C) French
  4. D) Spanish

Ans.B

(13) On December 8 which city’s metro rail project got the approval from the Central government?

  1. A) Pune
  2. B) Ahmednagar
  3. C) Nashik
  4. D) Akola

Ans.A

(14) Who is the winner of the UK Turner prize 2016 ?

  1. A) Anthea Hamilton
  2. B) Josephine Pryde
  3. C) Michael Dean
  4. D) Helen Marten

Ans.D

(15) Which High Court has declared the practice of triple talaq as unconstitutional?

A)Chennai

B)Odisha

C)Tripura

D)Allahabad

Ans.D

(16) Bernard Cazeneuve is the new Prime Minister of which of the following countries?

  1. A) Spain
  2. B) France
  3. C) Germany
  4. D) Sweden

Ans.B

(17) India received $300-bn FDI between Apr 2000 and Sep 2016. Thirty three per cent of the FDI came through the

  1. A) Mauritius route
  2. B) Singapore route
  3. C) US route
  4. D) Switzerland route

Ans.A

(18) Alexander Van der Bellen won the presidential election in which of the following countries recently?

  1. A) Denmark
  2. B) Norway
  3. C) Finland
  4. D) Austria

Ans.D

(19) The first ever International Gita Mahotsav was held recently in

  1. A) Chennai, Tamil Nadu
  2. B) Mangalore, Karnataka
  3. C) Nasik, Maharashtra
  4. D) Kurukshetra, Haryana

Ans.D

(20) Which of the following airlines has appointed Amar Abrol as its Managing Director in ddition to his role as Chief Executive Officer (CEO)?

  1. A) Jet Airways
  2. B) Indigo
  3. C) Go Air
  4. D) AirAsia

Ans.D

(21) John Key unexpectedly announced his resignation recently as the Prime Minister of

  1. A) Italy
  2. B) New Zealand
  3. C) Sweden
  4. D) Australia

Ans.B

(22) Phulel Singh Sujlana, who passed away, recently, was associated with which of the following games?

  1. A) Hockey
  2. B) Football
  3. C) Volleyball
  4. D) Cricket

Ans.A

(23) ________ has launched its global startup program ‘Launchpad’ in India, an online portal featuring over 400 products from different startups.

  1. A) Flipkart
  2. B) Shopclues
  3. C) Snapdeal
  4. D) Amazon

Ans.D

(24) Who among the following has won the reader’s poll for TIME ‘Person of the Year 2016’?

  1. A) Hillary Clinton
  2. B) Mark Zuckerberg
  3. C) Julian Assange
  4. D) Narendra Modi

Ans.D

(25) “2016 Indra NAVY” naval exercise will be held between India and which country?

  1. A) Russia
  2. B) United States
  3. C) Japan
  4. D) China

(26) Who has been appointed as the new chief of the Directorate General of Civil Aviation (DGCA)?

  1. A) P V Ramesh Babu
  2. B) B S Bhullar
  3. C) Malini Shankar
  4. D) Vaduvendra Mathur

Ans.A

(27) Mahaparinirwan Diwas is observed across India on 6 December to commerate ____.

  1. A) Lal Bahadur Shastri
  2. B) Babasaheb Ambedkar
  3. C) K. Kamaraj
  4. D) Morarji Desai

Ans.B

(28) Which state’s Chief Minister passed away on December 5?

  1. A) Telangana
  2. B) Tamil Nadu
  3. C) Goa
  4. D) Mahatashtra

Ans.B

(29) Islamic Development Bank has agreed to finance with natural gas pipeline project?

  1. A) BTC
  2. B) TAPI
  3. C) TCGP
  4. D) SCP

Ans.B

(30) The government has made it mandatory for all government departments to make payment of Rs._____ electronically.

  1. A) 2500
  2. B) 2000
  3. C) 20000
  4. D) 5000

Ans.D

(31) Who among the following has won the reader’s poll for TIME ‘Person of the Year 2016’?

  1. A) Hillary Clinton
  2. B) Mark Zuckerberg
  3. C) Julian Assange
  4. D) Narendra Modi

Ans.D

(32) The 2016 World Ayurveda Congress has held in which city of India?

  1. A) Bengaluru
  2. B) Kolkata
  3. C) Jaipur
  4. D) Bhopal

Ans.B

(33) LeBron James has been chosen as the Sports Illustrated’s Sportsperson of the Year. He is a player of

  1. A) football
  2. B) basketball
  3. C) volleyball
  4. D) squash

Ans.B

(34) Prince Maha Vajiralongkorn has been proclaimed the new King of-

  1. A) Philippines
  2. B) Indonesia
  3. C) Malaysia
  4. D) Singapore

Ans.D

(35) The Indian Navy celebrates “Navy Day” on which day every year?

  1. A) 1 Dec
  2. B) 2 Dec
  3. C) 3 Dec
  4. D) 4 Dec

Ans.D

(36) Which Country will host FIFA World Cup 2022?

  1. A) Qatar
  2. B) Brazil
  3. C) France
  4. D) Russia

Ans.A

(37) What is the name of the website launched by Tasmania-based Women’s Legal Service in collaboration with TRS Law Offices India to educate Indian women about their legal rights?

  1. A) www.girlszone.com
  2. B) www.girlsgottaknow.in
  3. C) www.girlslife.co.in
  4. D) www.rightfgirls.in

Ans.B

(38) Name the Golf Player who won the 2016 Panasonic Open India title

  1. A) Mukesh Kumar
  2. B) Rashid Khan
  3. C) Honey Baisoya
  4. D) Jyoti Randhawa

Ans.A

(39) Rs._____ crore has been disclosed in the Jan Dhan account.

  1. A) 1.66
  2. B) 1.67
  3. C) 1.64
  4. D) 1.63

Ans.C

(40) According to which bank Rs 2.5 lakh crore may not come back into the banking system due to demonetisation?

  1. A) PNB
  2. B) SBI
  3. C) Axis
  4. D) HDFC

Ans.B

(41) In order to boost the growing defence ties, India has signed an agreement to train the Sukhoi-30 fighter pilots of which country during a bilateral discussion held in New Delhi on December 5, 2016?

  1. A) Vietnam
  2. B) Thailand
  3. C) Singapore
  4. D) Mauritius

Ans.A

 (42) What is the name of 12 day annual bilateral maritime exercise between the Indian Navy and the Royal Navy of UK, that will be conducted in two phase at Mumbai and Goa between December 5 to December 16?

  1. A) VARUNA 16
  2. B) INDRA 16
  3. C) KONKAN 16
  4. D) UKINDA 16

Ans.C

 (43) How much amount per district will be provided by NITI Aayog to encourage digital payment system?

  1. A) Rs. 10 lakh
  2. B) Rs. 8 lakh
  3. C) Rs. 5 lakh
  4. D) Rs. 12 lakh

Ans.C

(44) Who has been appointed as the new Chief Justice of India (CJI)?

  1. A) Jasti Chelameswar
  2. B) Dipak Misra
  3. C) Madan B Lokur
  4. D) Jagdish Singh Khehar

Ans.D

 (45) Who has won the 2016 Austrian presidential election by winning 7.6 % more votes than his opponent?

  1. A) Christian Kern
  2. B) Thomas Klestil
  3. C) Alexander Van Der Bellen
  4. D) Heinz Fischer

Ans.C

(46) Bernard Cazeneuve is the new Prime Minister of which of the following countries?

  1. A) Spain
  2. B) France
  3. C) Germany
  4. D) Sweden

Ans.B

(47) Tamil Nadu CM Jayalalithaa Jayaraman passed away recently. Who among the following is the new Chief Minister of Tamil Nadu?

  1. A) B Valarmathi
  2. B) Sellur K Raju
  3. C) O Panneerselvam
  4. D) Sasikala Natarajan

Ans.C

(48) The Hornbill Festival began was observed recently in which state? The festival coincides with the Statehood Day of the state which is observed on Dec 1.

  1. A) Nagaland
  2. B) Sikkim
  3. C) Tripura
  4. D) Manipur

Ans.A

(49) Which country’s Prime Minister resigned after suffering a heavy defeat in a referendum over his plan to reform the constitution?

  1. A) Germany
  2. B) Italy
  3. C) France
  4. D) Switzerland

Ans.B

(50) Home Secretary level talks have begun between India and _______ in New Delhi.

  1. A) Bangladesh
  2. B) Afghanistan
  3. C) China
  4. D) USA

Ans.A