APTITUDE QUIZ 102

0
563

APTITUDE QUIZ
Q 1 An article when sold at a certain price gives a profit of 20%. Find the gain % if it is sold for twice the price.
A) 40%
B) 80%
C) 200%
D) 140%

Q 2 A shopkeeper sells a bag at a gain of 25%. He offers a discount of 10% on the bag. What is his profit %?
A) 20%
B) 15%
C) 12.5%
D) 10%

Q 3 The SP of an article is twice the CP. The shopkeeper offers a discount of 20% on the product. Find his net gain %.
A) 16%
B) 40%
C) 60%
D) 80%

Q 4 A man bought a horse and a cart. If he sold the horse at 10% loss and the cart at 20% gain, he would not lose anything; but if he sold the horse at 5% loss and the cart at 5% gain, he would lose Rs.10 in the bargain. The amount paid by him was Rs._____ for the horse and Rs._____ for the cart.
A) 200, 400
B) 250, 450
C) 300, 500
D) 400, 200

Q 5 Tarun bought 10 toffees for Rs.8 and sold 8 toffees for Rs.10. Find his gain percent.
A) 40%
B) 45%
C) 50%
D) 56.25%

Q 6 The price of an item including tax is Rs.2376. The tax levied on it is 8% and the shopkeeper has made a profit of 10%. Find its CP.
A) Rs.2200
B) Rs.2160
C) Rs.1967
D) Rs.2000

Q 7 Ganesh bought a watch for Rs.3200 and sold it at a loss of 15%. At what price did he sell it?
A) Rs.2720
B) Rs.3185
C) Rs.2270
D) Rs.3080

Q 8 John buys a cycle for 31 dollars and gives a cheque for 35 dollars. The shopkeeper exchanged the cheque with his neighbor and gave the change to John. After 2 days, it is known that cheque is bounced. Shop keeper paid the amount to his neighbour. The cost price of cycle is 19 dollars. What is the profit/loss for shop keeper?
A) 23$ loss
B) 23$ gain
C) 54$ loss
D) 54$ gain

Q 9 A shopkeeper mixes 30 kg of dhall costing Rs.20/kg with 20 kg of another variety of dhall costing Rs.30/kg and sells the mixture at Rs.27/kg. Find his profit percent.
A) 12.5%
B) 25%
C) 30%
D) 15%

Q 10 The selling price of an article is Rs.1500. Ravi bought it at a discount of 10% and sold it to Harsha for Rs.1566. Find Ravi’s gain %.
A) 16%
B) 12%
C) 10%
D) 15%

Q 11 The SP of an article at a gain of 8% is Rs.12 more than the SP at a loss of 8%. Find CP.
A) Rs.80
B) Rs.100
C) Rs.120
D) Rs.75

Q 12 A book was sold for Rs.27.50 at a profit of 10%. If it was sold for Rs.25.75, then what would be the profit%?
A) 3%
B) 4.5%
C) 5%
D) 7.5%

Q 13 Rahul sold an article for Rs.100. He lost one sixth of what it cost him. Find the cost of the article.
A) Rs.106
B) Rs.120
C) Rs.160
D) Rs.600

Q 14 A shopkeeper sells two phones for Rs.6000, one at a gain of 50% and the other at a loss of 25%. Find his overall gain or loss %.
A) 25% gain
B) 10% gain
C) 10% loss
D) No gain No loss

Q 15 A shopkeeper sells 1 kg of apples for Rs. 160 at a loss of 20%. At what price should he sell a kg of apples to gain 20%?
A) Rs.200
B) Rs.220
C) Rs.240
D) Rs.250

Q 16 I bought 10 pencils for Rs.50 and sold them for Rs.60. What is my gain %?
A) 10%
B) 5%
C) 20%
D) 12%

Q 17 A man sells an article at a profit of 20%. If he had bought it for 20% less but sells at the same price, find the gain %.
A) 25%
B) 40%
C) 50%
D) 60%

Q 18 A shopkeeper sells his goods at the cost price but uses a false weight of 950 gm. Find his gain %.
A) 5%
B) 5(5/19)%
C) 4(5/19)%
D) 5(10/19)%

Q 19 John buys a second-hand car for Rs.1,80,000 and spent Rs.20,000 for repairing it. He sold it for Rs.2,20000. Find his gain %.
A) 25%
B) 20%
C) 15%
D) 10%

Q 20 The gain triples when the selling price of an item is doubled. Find the gain %.
A) 100%
B) 50%
C) 75%
D) 25%

ANSWERS
1. D
2. C
3. C
4. D
5. D
6. D
7. A
8. A
9. A
10. A
11. D
12. A
13. B
14. D
15. C
16. C
17. B
18. D
19. A
20. B