APTITUDE QUIZ 127

0
87

APTITUDE QUIZ
1. If the price of sugar rises from Rs. 6 per kg to Rs. 7.50 per kg, a person, to have no increase in his expenditure on sugar, will have to reduce his consumption of sugar by
A.15
B.20
C.25
D.30

2. In a competitive examination in State A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates. State B had an equal number of candidates appeared and 7% candidates got selected with 80 more candidates got selected than A. What was the number of candidates appeared from each State?
A.4000
B.8000
C.12000
D.16000

3. In a City, 35% of the population is composed of migrants, 20% of whom are from rural areas. Of the local population, 48% is female while this figure for rural and urban migrants is 30% and 40% respectively. If the total population of the city is 728400, what is its female population?
A.324138
B.349680
C.509940
D.None of these

4. A train is travelling at the rate of 45km/hr. How many seconds it will take to cover a distance of 45 km?
A. 36 sec.
B. 64 sec.
C. 90 sec.
D. 120 sec.

5. A train 100 m long is running at the speed of 30km/hr. The time (in second) in which it passes a man standing near the railway line is:
A.10
B.11
C.12
D.15

6. A man walking at the rate of 5km/hr crosses a bridge in 15 minutes. The length of the bridge (in metres) is:
A. 600
B. 750
C. 1000
D. 1250

7. A train passes two bridges of lengths 800m and 400m in 100 seconds and 60 seconds respectively. The length of the train is
A. 80 m
B. 90 m
C. 200 m
D. 150 m

8. A train is 125 m long. If the train takes 30 seconds to cross a tree by the railway line, then the speed of the train is:
A. 14 km/hr.
B. 15 km/hr.
C. 16 km/hr.
D. 12 km/hr.

9. A train takes 18 seconds to pass through a platform 162 m long and 15 seconds to pass another platform 120 m long. The length of the train (in m) is:
A. 70
B. 80
C. 90
D. 105

10. A 120 metre long train is running at a speed of 90 km per hour. It will cross a railway platform 230 m long in:
A. 4 45 seconds
B. 49 15 seconds
C. 7 seconds
D. 14 seconds

11. A train travelling at a speed 30 m/sec crosses a platform, 600 metres long in 30 seconds. The length (in metres) of train is:
A. 120
B. 150
C. 200
D. 300

12. The ratio of lengths of two trains is 5:3 and the ratio of their speeds is 6:5. The ratio of time taken by them to cross a pole is
A. 5:6
B. 11:8
C. 25:18
D. 27:16

13. A truck covers a distance of 550 metre in 1 minute whereas a bus covers a distance of 33 kms in 45 minutes. The ratio of their speed is:
(a) 4:3
(b) 3:5
(c) 3:4
(d) 50:3

14. A train, 110 m long is running at a speed of 60 km/hr. How many seconds does it take to cross another train, 170 m long standing on parallel track?
A. 15.6 sec
B. 16.8 sec
C. 17.2 sec
D. 18 sec

15. The speed of 90 km/hour is same as
A. 9 m/s
B. 20 m/s
C. 25 m/s
D. 28 m/s

16. A train covers a distance of 10 km in 12 minutes. If its speed is decreased by 5km/hr, the time taken by it to cover the same distance will be:
A. 10 minutes
B. 13 minutes 20 sec
C. 13 minutes
D. 11 minutes 20 sec

17. A man covers 920 distance by bus and the remaining 10 km on foot. His total journey (in km) is
A. 15.6
B. 24
C. 18.18
D. 12.8

18. Ram travelled 1200 km by air which is formed 25 of his trip. He travelled one-third of the trip by car and the rest by train. The distance (in km) travelled by train
A. 480
B. 800
C. 1600
D. 1800

19. In some quantity of ghee, 60% is pure ghee and 40% is vanaspati. If 10 kg of pure ghee is added, then the strength of vanaspati ghee becomes 20%. The original quantity was:
A. 10 kg
B. 15 kg
C. 20 kg
D. 25 kg

20. The price of a cycle is reduced by 25 per cent. The new price is reduced by a further 20 per cent. The two reductions together are equal to a single reduction of
A. 45%
B. 40%
C. 35%
D. 32.5%

ANSWERS
1. B
2. B
3. A
4. B
5. C
6. D
7. C
8. B
9. C
10. D
11. D
12. C
13. C
14. B
15. C
16. B
17. C
18. B
19. A
20. B

SHARE
Previous articleENGLISH QUIZ 126
Next articleVOCAB OF THE DAY