APTITUDE QUIZ 31

0
120

APTITUDE QUIZ
1. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has?
A. 45
B. 60
C. 75
D. 90

2. There are two examinations rooms A and B. If 10 students are sent from A to B, then the number of students in each room is the same. If 20 candidates are sent from B to A, then the number of students in A is double the number of students in B. The number of students in room A is:
A. 20
B. 80
C. 100
D. 200

3. The price of 10 chairs is equal to that of 4 tables. The price of 15 chairs and 2 tables together is Rs. 4000. The total price of 12 chairs and 3 tables is:
A. Rs. 3500
B. Rs. 3750
C. Rs. 3840
D. Rs. 3900
4. The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay?
A. Rs. 1200
B. Rs. 2400
C. Rs. 4800
D. Cannot be determined

5. One-third of Rahul’s savings in National Savings Certificate is equal to one-half of his savings in Public Provident Fund. If he has Rs. 1,50,000 as total savings, how much has he saved in Public Provident Fund ?
A. Rs 30,000
B. Rs. 50,000
C. Rs. 60,000
D. Rs. 90,000

6. To fill a tank, 25 buckets of water is required. How many buckets of water will be required to fill the same tank if the capacity of the bucket is reduced to two-fifth of its present?
A. 10
B. 35
C. 62.5
D. Cannot be determined

7. In a regular week, there are 5 working days and for each day, the working hours are 8. A man gets Rs. 2.40 per hour for regular work and Rs. 3.20 per hours for overtime. If he earns Rs. 432 in 4 weeks, then how many hours does he work for ?
A. 160
B. 175
C. 175
D. 195

8. Free notebooks were distributed equally among children of a class. The number of notebooks each child got was one-eighth of the number of children. Had the number of children been half, each child would have got 16 notebooks. Total how many notebooks were distributed?
A. 256
B. 432
C. 512
D. 640

9. A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be:
A. 22
B. 23
C. 24
D. 26

10. David gets on the elevator at the 11th floor of a building and rides up at the rate of 57 floors per minute. At the same time, Albert gets on an elevator at the 51st floor of the same building and rides down at the rate of 63 floors per minute. If they continue travelling at these rates, then at which floor will their paths cross?
A. 19
B. 28
C. 30
D. 37

11. A man purchased 7 bags of rice at the rate of Rs. 800 each, 8 bags of rice at Rs. 1000 each and 5 bags of rice at the rate of Rs. 1200 each. What is the average cost of one bag of rice?
A. Rs. 1000
B. Rs. 980
C. Rs. 1120
D. Rs.1050

12. In a class, three are 40 boys and their average age is 16 yrs. One boy, aged 17 yrs, leaving the class and another joining, the average age becomes 15.875 yrs. The age of the new boy is :
A. 12 yrs
B. 14:5 yrs
C. 15 yrs
D. 17 yrs

13. An hour- long test has 60 problems. If a student completes 30 problems in 25 minutes, then the required seconds he has taken on average for computing each of the remaining problems is
A. 70 seconds
B. 50 seconds
C. 40 seconds
D. 30 seconds

14. A team of 8 persons joins in a shooting competition. The best marksman scored 85 points. If he had scored 92 points, the average score for the team would have been 84. The number of points the team scored was
A. 672
B. 665
C. 645
D.588

15. A set A consists of integers 27, 28, 30 and 33. If integer k is included in the set, the average of set A will increase by 30%. What is the value of integer K?
A. 68
B. 79
C. 73.75
D. 75.25

16. The average monthly income (in Rs.) of certain agricultural workers is S and that of other workers is T. The number of agricultural workers is 11 times that of other workers. Then the average monthly income (in Rs.) of all the workers is
A. S+11T/12
B. S+T/12
C. 11S+T/12
D. 1/11S+T

17. A man spends his three months income in four month time. If his monthly income is Rs. 1000 then his annual savings is
A. Rs. 3000
B. Rs. 9000
C. Rs. 4000
D. Rs. 6000

18. The average of 11 results is 50. If the average of the first six results is 49 and that of the last six is 52, the sixth no. is
A. 48
B. 50
C. 52
D. 56

19. The average of the first 3 whole numbers in a given series is 24 and the average of the remaining whole numbers is 18. What will be the average of all the numbers of this series?
A. Less than 18
B. Between 18 and 24
C. More Than 24
D. Can’t be determined

20. The average rainfall for a week excluding Saturday was 0.5 cm. But there was a heavy rain on Saturday and the average rainfall for the week raised by 1.5 cm. Then the rainfall on Saturday is:
A. 6 cm
B. 7.5 cm
C. 11 cm
D. 6.5 cm

ANSWERS
1. D
2. C
3. D
4. B
5. C
6. C
7. B
8. C
9. D
10. C
11. B
12. A
13. A
14. B
15. C
16. C
17. A
18. D
19. B
20. C