APTITUDE QUIZ 32

0
118

1. A book was sold for Rs 27.50 with a profit of 10%. If it were sold for Rs. 25.75, then would have been percentage of profit and loss?
A. 2% Profit
B. 3% Profit
C. 2% Loss
D. 3% Loss

2. If the cost price is 25% of selling price. Then what is the profit percent.
A. 150%
B. 200%
C. 300%
D. 350%

3. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, find out the value of x
A. 13
B. 14
C. 15
D. 16

4. A man buys an item at Rs. 1200 and sells it at the loss of 20 percent. Then what is the selling price of that item
A. Rs. 660
B. Rs. 760
C. Rs. 860
D. Rs. 960

5. A plot is sold for Rs. 18,700 with a loss of 15%. At what price it should be sold to get profit of 15%.
A. Rs 25300
B. Rs 22300
C. Rs 24300
D. Rs 21300

6. A man gains 20% by selling an article for a certain price. If he sells it at double the price, the percentage of profit will be.
A. 130%
B. 140%
C. 150%
D. 160%

7. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25% then determine the value of x.
A. 14
B. 15
C. 16
D. 17

8. If the cost price of 12 items is equal to the selling price of 16 items, the loss percent is
A. 20%
B. 25%
C. 30%
D. 35%

9. A man bought an article and sold it at a gain of 5 %. If he had bought it at 5% less and sold it for Re 1 less, he would have made a profit of 10%. The C.P. of the article was
A. Rs 100
B. Rs 150
C. Rs 200
D. Rs 250

10. A producer of tea blends two varieties of tea from two tea gardens one costing Rs 18 per kg and another Rs 20 per kg in the ratio 5:3. If he sells the blended variety at Rs 21 per kg, then his gain percent is
A. 12%
B. 13%
C. 14%
D. 15%

11. A shopkeeper cheats to the extent of 10% while buying and selling, by using false weights. His total gain is.
A. 20%
B. 21%
C. 22%
D. 23%

12. The cash difference between the selling prices of an article at a profit of 4% and 6% is Rs 3. The ratio of two selling prices is
A. 51:52
B. 52:53
C. 53:54
D. 54:55

13. A shopkeeper fixes the marked price of an item 35% above its cost price. The percentage of discount allowed to gain 8% is
A. 18%
B. 20%
C. 22%
D. 24%

14. If the cost price of 12 pens is equal to the selling price of 8 pens, the gain percent is?
A. 12%
B. 30%
C. 50%
D. 60%

15. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit
A. 70%
B. 80%
C. 90%
D. None of above
16. If the cost price of 12 items is equal to the selling price of 16 items, the loss percent is
A. 20%
B. 25%
C. 30%
D. 35%

17. A man bought an article and sold it at a gain of 5 %. If he had bought it at 5% less and sold it for Re 1 less, he would have made a profit of 10%. The C.P. of the article was
A. Rs 100
B. Rs 150
C. Rs 200
D. Rs 250

18. A fruit seller sells mangoes at the rate of Rs.9 per kg and thereby loses 20%. At what price per kg, he should have sold them to make a profit of 5%
A. Rs 8.81
B. Rs 9.81
C. Rs 10.81
D. Rs 11.81

19. A producer of tea blends two varieties of tea from two tea gardens one costing Rs 18 per kg and another Rs 20 per kg in the ratio 5: 3. If he sells the blended variety at Rs 21 per kg, then his gain percent is
A. 12%
B. 13%
C. 14%
D. 15%

20. A shopkeeper cheats to the extent of 10% while buying and selling, by using false weights. His total gain is.
A. 20%
B. 21%
C. 22%
D. 23%

ANSWERS
1. B
2. C
3. D
4. D
5. A
6. B
7. C
8. B
9. C
10. A
11. B
12. B
13. B
14. C
15. A
16. B
17. C
18. D
19. A
20. B