APTITUDE QUIZ 62

0
137

APTITUDE QUIZ

1) A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?
A. 110 cm
B. 120 cm
C. 240 cm
D. 260 cm

2) A goods train runs at the speed of 72 km/hr and crosses a 250 m long platform in 26 seconds. What is the length of the goods train?
A. 240m
B. 250m
C. 260m
D. 270m

3) The ratio between the speeds of two trains is 7 : 8. If the second train runs 400 kms in 4 hours, then the speed of the first train is
A. 87.5 km/h
B. 78.0 km/h
C. 65.5 km/h
D. 58.0 km/h

4) In what time will a train 100 meres long cross an electric pole, if its speed is 144 km/hr
A. 12.5 s
B. 8.5 s
C. 10.5 s
D. 2.5 s

5) A train 280m long, running with a speed of 63kmhr will pass a pole in
A. 12 s
B. 14 s
C. 16 s
D. 18 s

6) Two trains 126 m and 114 m long are running in opposite directions, one at the rate of 30kmph and another one at 42kmph. From the moment they meet will cross each other in
A. 12 s
B. 14 s
C. 16 s
D. 18 s

7) A train 150 m long moving at a speed of 35 meters per second overtakes a man moving at 5 meters/sec in opposite direction. The train will pass the man in
A. 4.50 s
B. 5.25 s
C. 3.75 s
D. 6.50 s

8) If a train 110 m long passes a telegraph pole in 3 seconds, then the time taken by it to cross a railway platform 165 m long is
A. 5.0 s
B. 6.5 s
C. 8.0 s
D. 7.5 s

9) A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is
A. 100m
B. 120m
C. 150m
D. 180m

10) A train of length 150 m long takes 40.5 seconds to cross a tunnel of length 300 m the speed of the train(in km/hr) is
A. 25 km/h
B. 40 km/h
C. 50 km/h
D. 65 km/h

11) Two trains 200 m and 150 m long are running on parallel rails at the rate of 40 kmph and 45 kmph respectively. In how much time will they cross each other, if they are running in the same direction?
A. 176 s
B. 192 s
C. 238 s
D. 252 s

12) A train 110 m long is traveling at a speed of 58 kmph. The time in which it will pass a passer by, walking at 4 kmph in the same direction,is
A. 5 2/3 s
B. 6 1/3 s
C. 7 1/3 s
D. 6 2/3 s

13) A train takes 18 seconds to pass completely through a station 162 m long and 15 seconds through another station 120 m long. The length of the train is
A. 80 m
B. 85 m
C. 90 m
D. 95 m

14) A train 150 m long passes a km stone in 15 seconds and another train of the same length travelling in opposite direction in 8 seconds. The speed of the second train is
A. 96 km/h
B. 97 km/h
C. 98 km/h
D. 99 km/h

15) Two trains running in the same direction at 65 kmph and 47 kmph, completely pass one another in 1 minute. If the length of the first train is 125 m, the length of the second train is
A. 165 m
B. 170 m
C. 175 m
D. 185 m

16) Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?
A. 8 am
B. 10 am
C. 11 am
D. 10:30 am

17) A train running at certain speed crosses a stationary engine in 20 seconds. To find out the speed of the train, which of the following information is necessary:
A. Only the length of the train
B. Only the length of the engine
C. Either the length of the train or the length of the engine
D. Both the length of the train and the length of the engine

18) A train B speeding with 120 kmph crosses another train C, running in the same direction in 2 minutes. If the lengths of the trains B and C be 100 m and 200 m respectively, what is the speed of the train C?
A. 100 km/h
B. 111 km/h
C. 120 km/h
D. 123 km/h

19) If a train 110 m long passes a telegraph pole in 3 seconds, then the time taken by it to cross a railway platform 165 m long, is
A. 4 s
B. 5.5 s
C. 6 s
D. 7.5 s

20) Two trains 126 m and 114 m long are running in opposite directions, one at the rate of 30 kmph and another one at 42 kmph. From the moment they meet will cross each other in
A. 8 s
B. 10 s
C. 12 s
D. 14 s

ANSWERS
1. C
2. D
3. A
4. D
5. C
6. C
7. A
8. C
9. D
10. C
11. D
12. C
13. C
14. D
15. C
16. B
17. D
18. B
19. D
20. C