CURRENT AFFAIR QUIZ

0
59

CURRENT AFFAIRS   QUIZ

Q 1 :  Which state has passed ‘Motor Vehicles Taxation (Amendment) Bill 2021’, to levy a Green tax on vehicles?

(A) Maharashtra

(B) Andhra Pradesh

(C) Madhya Pradesh

(D) Punjab

Q 2 :  Omicron has been first detected in which one among the following countries?

(A) Germany

(B) South Africa

(C) Israel

(D) France

Q 3 :  Which Indian state will launch India’s first Cyber Tehsil?

(A) Kerala

(B) Bihar

(C) UP

(D) MP

Q 4 :  In the Multidimensional Poverty Index, which state has been elected as the highest level of multidimensional poverty state in India?

 

 

(A) Bihar

(B) Jharkhand

(C) Madhya Pradesh

(D) Uttar Pradesh

Q 5 :  Recently Sheikh Sabah Al Khaled Al Hamad Al Sabah has been appointed as the new Prime Minister of which country?

(A) Kuwait

(B) United Arab Emirates

(C) Oman

(D) Yemen

Q 6:  The 37th edition of CORPAT between India and which country has been organized in the Indian Ocean region?

(A) Russia

(B) India

(C) England

(D) Indonesia

Q 7 :  In which state/UT Nirmala Sitharaman has launched Tejaswini and Hausa schemes and Shikhar and Shikara schemes?

(A) Assam

(B) Manipur

(C) Daman and Diu

(D) Jammu and Kashmir

Q 8 :  Which financial body has approved $1.5 billion loan to India for procurement of safe and effective COVID vaccine?

(A) Asian Development Bank

(B) World Bank

(C) New Development Bank

(D) European Bank for Reconstruction and Development

Q 9 :  Constitution Day of India celebrated?

(A) 26 November

(B) November 25

(C) November 24

(D) 22 November

Q 10 :  Which country is hosting the 13th ASEM summit in 2021?

(A) Thailand

(B) Singapore

(C) Cambodia

(D) South Korea

Q 11:  What is the forecast of India’s GDP growth rate for FY 2012 as per Moody’s?

 

(A) 9.3%

(B) 8.7%

(C) 10.1%

(D) 7.6%

Q 12 :  Who has been appointed as the new Prime Minister of the Czech Republic?

(A) Petr Fiala

(B) Andrej Babis

(C) Milos Zeman

(D) Juan Carlos

Q 13 :  The International Day of Solidarity with the Palestinian People is being celebrated on which date?,

(A) November 30

(B) November 28

(C) November 29

(D) November 27

Q 14  :  Who has been elected as the representative for Asia in the Executive Committee of Interpol?

(A) Vivek Mishra

(B) Praveen Sinha

(C) Priyank Agarwal

(D) Sonia Sharma

Q 15 :  Who has written the book “Contested Lands: India, China, and the Boundary Dispute”?

(A) Shafi Kidwai

(B) Jhumpa Lahiri

(C) Kaveri Bamzai

(D) Maroof Raza

Q 16:  Which small finance bank has partnered with HDFC Bank to launch its new co-branded credit card?

(A) Jana Small Finance Bank

(B) Suryoday Small Finance Bank

(C) Utkarsh Small Finance Bank

(D) Equitas Small Finance Bank

Q 17 :  National Milk Day is celebrated every year in India on 26 November to mark the birth anniversary of _________.

(A) C Rangarajan

(B) M S Swaminathan

(C) Norman Borlaug

(D) Dr. Verghese Kurien

Q 18:  In which city was the 5th World Congress on Disaster Management (WCDM) held?

 

(A) Hyderabad

(B) Mumbai

(C) Delhi

(D) Guwahati

Q 19 :  The government has changed the base year of the Wage Rate Index (WRI). What is the new base year?

(A) 2018

(B) 2020

(C) 2014

(D) 2016

Q 20:  The Union Cabinet has approved the extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) for which period?

(A) July 2022

(B) January 2022

(C) May 2022

(D) March 2022

 

 

 

 

ANSWERS

 

  1.  B
  2. B
  3. D
  4. A
  5. A
  6. D
  7. D
  8. A
  9. A
  10. C
  11. A
  12. A
  13. C
  14. B
  15. D
  16. D
  17. D
  18. C
  19. D
  20. D