CURRENT AFFAIRS

0
57

Important Current Affairs Questions 2021

Q1 : Who among the following has won a gold medal in the 53 kg freestyle at the Outstanding Ukrainian Wrestlers and Koch Memorial Tournament in Kiev, Ukraine?

(A) Deepak Punia

(B) Ravi Kumar Dahiya

(C) Bajrang Punia

(D) Vinesh Phogat

Q2 : Which country has been described by India as a “first priority” partner in the defense sector?

(A) Myanmar

(B) Sri Lanka

(C) Afghanistan

(D) Bangladesh

Q3 : Which country has launched a new satellite ‘Arctica-M’ to monitor the climate and environment of the Arctic region?

(A) United States

(B) Japan

(C) Russia

(D) France

Q4 : Every year Zero Discrimination Day is celebrated every year on ____________.

(A) 1 March

(B) 2 March

(C) 3 March

(D) 4 March

Q5 : Scheduled commercial banks in India are classified into ________ different groups.

(A) 2

(B) 5

(C) 8

(D) 4

Q6 : The Reserve Bank of India has informed that it has included ___________ in the Second Schedule to the Reserve Bank of India Act, 1934.

(A) NSDL Payments Bank

(B) Geo Payments Bank

(C) Paytm Payments Bank

(D) Fino Payments Bank

Q7 : Who among the following has written a book called “Advantage India: The Story of Indian Tennis”?

(A) Vinod Gupta

(B) Rohan Jamwal

(C) Vikram Rana

(D) Anindya Dutt

Q8 : PSLV-C51 has launched Amazonia-1 and 18 other satellites of which country?

(A) Brazil

(B) Russia

(C) England

(D) Canada

Q9 : Which ministry has organized Saras Livelihood Mela-2121 at Noida Haat?

(A) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

(B) Ministry of Culture

(C) Ministry of Science and Technology

(D) Ministry of Rural Development

Q10 : Rare Disease Day is celebrated in India?

(A) Last Sunday of February

(B) Last day of February

(C) 25 February

(D) 26 February

Q11 : Which day is celebrated as National Protein Day in India?

(A) 28 February

(B) 25 February

(C) 26 February

(D) 27 February

Q12 : The International Women’s Day has been celebrated on which date?

(A) 28 February

(B) 28 March

(C) 8 March

(D) 7 March

Q13 : Which country has appointed the first transgender news reader?

(A) India

(B) USA

(C) Bangladesh

(D) Russia

Q14 : Where is the 69th Senior National Volleyball Championship has been inaugurated?

(A) Haryana

(B) Odisha

(C) Maharashtra

(D) Karnataka

Q15 : Which organization will launch the AI Game Changer program in India?

(A) TCS

(B) NASSCOM

(C) Infosys

(D) NASA

Q16 : What is the theme of International Women’s Day 2021?

(A) Equal future challenge

(B) Women in leadership: Choose to challenge

(C) Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world

(D) Women achieving equal future in a COVID 19 world

Q17 : The Union Minister has inaugurated the new research building ‘Desikan Bhawan’ in which state?

(A) Assam

(B) Uttar Pradesh

(C) Karnataka

(D) Gujarat

Q18 : Who has tied up with Yono-SBI to launch a smart fitness band with digital payment components?

(A) Omega

(B) Rolex

(C) Fastrack

(D) Timex

Q19 : What is the theme of the Janaushadhi Week 2021?

(A) Seva Bhi, Rozgar Bhi

(B) Jan Seva

(C) Generic Medicines

(D) Generic

Q20 : Which Institution has signed an MoU with the Army’s Northern Command?

(A) IIT Delhi

(B) IIT Jammu

(C) IIT Madras

(D) IIT Bombay

Q21 : The government of India constitutes a National Committee to commemorate 75 years of Independence day. Who is the head of the committee?

(A) Amit Saha

(B) Narendra Modi

(C) Deepak Kumar

(D) Nirmala Sitharaman

ANSWERS

1.D

2.B

3.C

4.A

5.B

6.B

7.D

8.A

9.D

10.A

11.D

12.C

13.C

14.B

15.B

16.C

17.B

18.C

19.A

20.B

21.B