CURRENT AFFAIRS

0
43

Q1 : Dilip Gandhi has passed away due to coronavirus, he was a famous ____.

(A) Cricketer

(B) Tennis player

(C) Politician

(D) singer

Q2 : A report released by the Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) stated that India’s arms imports fell ________ between 2011–15 and 2016–20.

(A) 33%

(B) 43%

(C) 48%

(D) 23%

Q3 : According to the World Air Quality Report 2020, the most polluted city in the world is ____________.

(A) Lahore

(B) Dhaka

(C) Xinjiang

(D) Jakarta

Q4 : Name the sprinter who defeated national record holder Duti Chand to win the finals of the women’s 100-meter race at the Federation Cup Senior National Athletics Championships.

(A) Archana Susindran

(B) S. Dhanalakshmi

(C) Hema Das

(D) Mandeep Kaur

Q5 : Recently which state has started ‘Dial 112’ ERSS and State Emergency Response Center?

(A) Odisha

(B) Jharkhand

(C) Punjab

(D) Rajasthan

Q6 : Which bank has fined Rs 2 crore for paying commission to employees?

(A) Punjab National Bank

(B) State Bank of India

(C) Union Bank of India

(D) Central Bank of India

Q7 : Who has been appointed as the Director General of National Security Guard?

(A) Vishal V Sharma

(B) Shekhar Kapur

(C) Charanjeet Atra

(D) MA Ganapathy

Q8 : Who among the following political writers will be honored with Sahitya Akademi Award 2020?

(A) Mithilesh

(B) Rajesh Tanwar

(C) M. Veerappa Moily

(D) Anand Raj

Q9 : In 2021, the theme of Global Recycling Day is “____________”.

(A) air pollution

(B) Time for nature

(C) plastic pollution

(D) Recycling Heroes

Q10 : Who among the following is the author of the book “Dawn under the Dome”?

(A) Vinod Kumar

(B) Ankita Singh

(C) Rashmi Chawla

(D) Swati Pandey

Q11 : The Government has constituted an Expert Advisory Committee for overall execution and monitoring of the Startup India Seed Fund Scheme. The committee will be chaired by __________.

(A) Shikhar Aggarwal

(B) Rannvijay Singh

(C) Vivek Khurana

(D) H. K. Mittal

Q12 : In which country will the air radar survey be carried out to estimate the thickness of the Himalayan glaciers?

(A) North India

(B) Pakistan

(C) Bangladesh

(D) China

Q13 : According to the National Accounts Statistics – NAS 2021, which sector has the largest increase in private final consumption expenditure?

(A) education

(B) business

(C) Health

(D) The accommodation

Q14 : Who among the following has been appointed as the new Commandant of the 15 Corps of Strategic Kashmir?

(A) Sudhir Singh

(B) Anand Raj

(C) Nitin Verma

(D) Rajni Kumari

Q15 : According to ‘World Air Quality Report, 2020’ which city has been ranked as the most polluted capital globally?

(A) Delhi

(B) Kathmandu

(C) Dhaka

(D) Berlin

Q16 : How many people will be honored with Sahitya Akademi Awards?

(A) 13

(B) 15

(C) 16

(D) 20

Q17 : Global Recycling Day is observed on which of the following dates?

(A) March 18

(B) 17 March

(C) 16 March

(D) 15 March

Q18 : Barrister Maudood Ahmed, who served in various political positions for a short period in the government of ___________, has passed away.

(A) Nepal

(B) Oman

(C) Pakistan

(D) Bangladesh

Q19 : How many runs did Indian Legends win by defeating Sri Lanka by the first edition of the Road Safety World Series?

(A) 14 runs

(B) 15 runs

(C) 16 runs

(D) 17 runs

Q20 : Which veteran writer and filmmaker has died at the age of 87?

(A) Ranveer singh

(B) Sea border

(C) Mohan Prakash Sharma

(D) Manoj Bajpayee

Q21 : What day is being celebrated on this day (22 March) all over the world?

(A) World fire day

(B) World earth day

(C) World Water Day

(D) World Bravery Day

ANSWERS

1.C

2.D

3.C

4.B

5.A

6.B

7.D

8.C

9.D

10.D

11.D

12.A

13.C

14.A

15.A

16.D

17.A

18.D

19.A

20.B

21.C