CURRENT AFFAIRS

0
51

Q1.  : Recently, who has received the 51st Dadasaheb Phalke Award?

(A) Govinda

(B) Rajinikanth

(C) Anil Kapoor

(D) Mithun Chakraborty

Q2 : When is ‘World Autism Day’ celebrated every year?

(A) 31 March

(B) 01 April

(C) 02 April

(D) 30 March

Q3 : Which England player has been included by IPL team Sunrisers Hyderabad after Mitchell Marsh withdrew from the tournament?

(A) Jason Roy

(B) Virat Kohli

(C) Pankaj Verma

(D) Sahil Chaudhary

Q4 : Which award has been announced to honor veteran actor Rajinikanth of South Cinema?

(A) 5oth Dadasaheb Phalke Award

(B) 53rd Dadasaheb Phalke Award

(C) 51st Dadasaheb Phalke Award

(D) 52nd Dadasaheb Phalke Award

Q5 : On which day (01 April) the foundation day (Utkal Day) is being celebrated?

(A) Odisha

(B) Bihar

(C) Punjab

(D) Rajasthan

Q6 : The Central Government has approved how many crores for the food processing industry under the Production Based Incentive (PLI) scheme?

(A) 15,900 Crore

(B) 13,900 Crore

(C) 10,900 Crore

(D) 12,900 Crore

Q7 : According to the Finance Ministry report, how much of the highest record GST has been earned in March 2021?

(A) 1.04 lakh crores

(B) 1.14 lakh crores

(C) 1.54 lakh crores

(D) 1.24 lakh crores

Q8 : John Carrey, the special envoy of US President Joe Biden on climate change matters, is visiting which countries by April 09 to discuss this crisis?

(A) Pakistan

(B) India, Bangladesh and UAE

(C) Iran

(D) Iraq

Q9 : Which player of IPL team Chennai Super Kings has withdrawn his name from IPL 2021 edition due to personal reasons?

(A) Jason roy

(B) Virat Kohli

(C) Pankaj Verma

(D) Josh Hazlewood

Q10 : Which Punjabi folk poet has died at the age of 80?

(A) Jason roy

(B) Professor Kulwant Singh Grewal

(C) Virat Kohli

(D) Pankaj Verma

Q11 : When is the International Children’s Book Day (ICBD) observed?

(A) 1st April

(B) 2nd April

(C) 3rd April

(D) 5th April

Q12 : Who will serve as Director-General of ESIC?

(A) Mukhmeet S Bhatia

(B) Sukhmeet S Bhatia

(C) Harmeet S Bhatia

(D) Rukhmeet S Bhatia

Q13 : Which state’s agricultural university has been selected for the Chancellor’s Award 2020 in the category of specialized universities?

(A) Telangana

(B) Kerala

(C) Andhra Pradesh

(D) Tamil Nadu

Q14 : Noted Marathi writer Dr. Sharankumar Limbale will receive the Saraswati Samman, 2020 for his which book?

(A) Sanatan

(B) The outcaste

(C) Bahujan

(D) Akkarmashi

Q15 : What is the rank of India in the World Economic Forum’s Global Gender Gap Report 2021?

(A) 130th

(B) 140th

(C) 147th

(D) 121st

Q16 : When is World Autism Awareness Day is observed?

(A) 1st April

(B) 2nd April

(C) 3rd April

(D) 5th April

Q17 :  Who is the author of the book titled “1232 km: The Long Journey Home”?

(A) Ajit Anjum

(B) Vinod Kapri

(C) Rahul Bagga

(D) Vipin Gaba

Q18 : What is the theme of International Children’s Book Day (ICBD) 2021?

(A) The Music of Love

(B) The Music of Thinking

(C) The Music of Words

(D) The Music of Life

Q19 : The 4th batch of 3 Rafale Jets has landed in which state?

(A) Punjab

(B) Assam

(C) Gujarat

(D) Maharashtra

Q20 : Who has won the Bahrain Grand Prix 2021?

(A) Sebastian Vettel

(B) Max Verstappen

(C) Valtteri Bottas

(D) Lewis Hamilton

Answers

1.b

2.c

3.a

4.c

5.a

6.c

7.d

8.b

9.d

10.b

11.b

12.a

13.b

14.a

15.b

16.b

17.b

18.c

19.c

20.d