CURRENT AFFAIRS

0
51

Q1 : Who has recently become the Mission Director for ‘Atal Innovation Mission’?

(A) Harish Chaudhary

(B) Jitin Prasad

(C) Mahesh Kumar

(D) Chanting Vaishnavas

Q2 : Who has recently become the new chairman of the Airport Authority of India (AAI)?

(A) Devilal Sharma

(B) Vinod Kumar

(C) Sanjeev Kumar

(D) Virender Singh

Q3 : When is ‘World Homeopathy Day’ celebrated every year?

(A) 09 April

(B) 10 April

(C) 11 April

(D) 12 April

Q4 : In which state India’s largest floating solar plant with 100 MW power generation capacity will be set up?

(A) Telangana

(B) Uttar Pradesh

(C) Andhra Pradesh

(D) Karnataka

Q5 : Whose birth anniversary has been declared a public holiday by the Government of India in April this year?

(A) Dr. Ram Manohar Lohia

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Subhash Chandra Bose

(D) Dr. B.R. Ambedkar

Q6 : Which of the following company has appointed Indian captain Virat Kohli as its brand ambassador?

(A) Digit insurance

(B) Indigo paint

(C) Nokia

(D) Dream 11

Q7 : Which former cricketer of Mumbai and famous player of Kanga Cricket League has passed away at the age of 90?

(A) Mehli irani

(B) Sanjay Doval

(C) Akash Chopra

(D) Laxman shivaramakrishnan

Q8 : Which first environment minister of India passed away recently?

(A) Rahul Sachdeva

(B) Digvijay Singh Jala

(C) Babool Supriyo

(D) Neeraj Kumar Singh

Q9 : After Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, which of the following has become the third state in the country to pass a law on forced conversion for marriage?

(A) Bihar

(B) Jharkhand

(C) Karnataka

(D) Gujarat

Q10 : How many million dollar loan has been approved by World Bank and Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) to Punjab?

(A) 100 million dollars

(B) 200 million dollars

(C) 300 million dollars

(D) 500 million dollars

Q11 : National Maritime Day is observed on which of the following days?

(A) 10 January

(B) 15 May

(C) 5 April

(D) 20 August

Q12 : Vjosa Osmani has been sworn as the 7th new President of which country?

(A) Netherlands

(B) Vietnam

(C) Kosovo

(D) Slovakia

Q13 : Which state becomes the 1st state to start Monthly Micro Scholarship Program for students?

(A) Sikkim

(B) Assam

(C) Gujarat

(D) Karnataka

Q14 : As per the chemicals and fertilizers minister DV Gowda, India. The Chemical industry to reach how many billion by 2025?

(A) 304 billion

(B) 400 billion

(C) 350 billion

(D) 405 billion

Q15 : Which state has signed an MoU with Wadhwani AI for benefit of Cotton Farmers?

(A) Assam

(B) Telangana

(C) Maharashtra

(D) Karnataka

Q16 : Who is the author of the book titled “My Mother My Hero”?

(A) Achyuta Samanta

(B) PNMurthy

(C) BiswaBhushan

(D) R Gopalakrishnan

Q17 : Who has been appointed as the head of the BCCI anti-corruption unit?

(A) Henry Moniz

(B) Ajit Singh

(C) John Joseph

(D) Shabir Hussein

Q18 : Who has been appointed the mission director of Atal Innovation Mission?

(A) Somnath Banerjee

(B) Rananan Ramathan

(C) Aneesh Shah

(D) Chintan Vaishnav

Q19 : Which institution has developed a touch-sensitive watch for virtually impaired persons?

(A) IIT Delhi

(B) IIT Kanpur

(C) IIT madras

(D) IIT Bombay

Q20 : Who has developed an Advanced Chaff Technology to safeguard naval ships from missile attack?

(A) Indian Navy

(B) HAL

(C) NSIC

(D) DRDO

Q21 : Who has become the 1st Women Director-General of the National Council of Applied Economic Research?

(A) Anish Khare

(B) Kirti Khare

(C) close Explanation

(D) close Explanation

ANSWERS

1.D

2.C

3.B

4.A

5.D

6.A

7.A

8.B

9.D

10.C

11.C

12.C

13.A

14.A

15.B

16.A

17.B

18.D

19.B

20.D

21.C