CURRENT AFFAIRS

0
21

Q1 : Which country has made it mandatory for banks, insurance companies and investment managers to report the effects of climate change on their businesses?

(A) New Zealand

(B) Chile

(C) Japan

(D) America

Q2 : Which Pakistani player has surpassed Virat Kohli topped the ICC Men’s ODI batting rankings?

(A) Zahid khan

(B) Imran Khan

(C) Babur Azam

(D) Virat Kohli

Q3 : In which country more than 4200 tons of salmon fish have been killed due to killer algae?

(A) Chile

(B) Japan

(C) America

(D) Canada

Q4 : National Safe Motherhood Day is observed on which of the following days?

(A) 10 January

(B) 15 February

(C) 12 July

(D) 11 April

Q5 : For how many years has the Central Government extended the ceasefire agreement with Naga groups in Nagaland?

(A) 4 years

(B) 13 years

(C) 1 years

(D) 5 years

Q6 : Which of the following has become the 60th country to approve Sputnik-V?

(A) Nepal

(B) China

(C) Bangladesh

(D) India

Q7 : Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath appointed which of the following retired justices as Deputy Lokayukta?

(A) Rahul Sachdeva

(B) Surendra Kumar Yadav

(C) Pramod Kumar Yadav

(D) Sanjay Kumar Singh

Q8 : World Homeopathy Day is celebrated on which of the following days?

(A) 12 March

(B) 10 April

(C) 25 May

(D) 18 July

Q9 : Which of the following Indian actors has been announced to be awarded the Golden Globe Honors Foundation for environmental protection?

(A) Sonu Sood

(B) Anil Kapoor

(C) Pankaj Tripathi

(D) Akshay Kumar

Q10 : The Punjab government has appointed which actor as the brand ambassador for the corona vaccination campaign?

(A) Sonu Sood

(B) Salman Khan

(C) Ajay Devgn

(D) Abhishek Bacchan

Q11 : International Day of Human Space Flight is celebrated on which of the following days?

(A) 25 April

(B) 12 April

(C) 12 May

(D) 10 January

Q12 : Who has won the award for “Best Leading Actress” at the 74th edition of the British Academy Film Awards (BAFTA) awards 2021?

(A) Frances McDormand

(B) Charlize Theron

(C) Yuh-Jung Youn

(D) Renee Zellweger

Q13 : Who is the incumbent President of the National Council of Applied Economic Research (NCAER)?

(A) Azim Premji

(B) Vishal Sikka

(C) Nandan Nilekani

(D) Kris Gopalakrishnan

Q14 : Dronacharya awardee Sanjay Chakravarty, who has passed away recently at 79, was a coach of which game?

(A) Badminton

(B) Basketball

(C) Wrestling

(D) Shooting

Q15 : What is the theme of the 2021 “Raisina Dialogue”?

(A) #Navigating the Alpha Century

(B) #Managing Disruptive Pandemic: Ideas, Institutions and Idioms

(C) #ViralWorld: Outbreaks, Outliers and Out of Control

(D) #New Geometrics | Fluid Partnerships | Uncertain Outcomes

Q16 : Who has won the AICTE Lilavati Awards, 2020 under the “Legal Awareness” sub theme?

(A) Walchand Institute of Technology

(B) Sona College of Technology

(C) Kishoritai Bhoyar College of Pharmacy

(D) Radiant Seetha from Thiagarajar Polytechnic College

Q17 : How many institutions have been awarded the AICTE Lilavati Awards 2020?

(A) 2

(B) 12

(C) 10

(D) 5

Q18 : Who has won the award for “Best Leading Actor” at the 74th edition of the BAFTA awards 2021?

(A) Anthony Hopkins

(B) Jonathan Pryce

(C) Antonio Banderas

(D) Adam Driver

Q19 : India has formally approved the third Covid-19 vaccine for use in the country. Which of these vaccines is not permitted in India?

(A) Covishield

(B) Sputnik V

(C) Covaxin

(D) Sinovac

Q20 : A Sanskrit learning app ‘Little Guru’ has launched in which country by the Indira Gandhi Cultural Centre (IGCC) of the High Commission of India?

(A) Bangladesh

(B) Bhutan

(C) Nepal

(D) Pakistan

Q21 : When is ‘World Art Day’ celebrated every year?

(A) 13 April

(B) 15 April

(C) 16 April

(D) 18 April

ANSWERS

1.A

2.C

3.A

4.D

5.C

6.D

7.B

8.B

9.D

10.A

11.B

12.A

13.C

14.D

15.C

16.D

17.D

18.A

19.D

20.A

21.B