CURRENT AFFAIRS

0
8

Important Current Affairs Questions 2021

Q1 : Manoj Das, who passed away recently, was a famous writer of English and ______?

(A) Odia

(B) Bengali

(C) Hindi

(D) Marathi

Q2 : Who has been appointed as the brand ambassador of ASICS?

(A) Ravichandran Ashwin

(B) Virat Kohli

(C) Rohit Sharma

(D) Ravindra Jadeja

Q3 : Who among the following has won the ‘Wild Innovator Award’ 2021?

(A) Ratika Ramaswamy

(B) Arzu Khurana

(C) Currents of work

(D) Arpita S Murthy

Q4 : Central Mechanical Engineering Research Institute (CMERI) is located in which state?

(A) Rajasthan

(B) West Bengal

(C) Rajasthan Punjab

(D) Madhya Pradesh

Q5 : Which Indian state government has started a cleanliness drive named ‘CLAP’?

(A) Rajasthan

(B) Punjab

(C) Madhya Pradesh

(D) Andhra Pradesh

Q6 : Name the author of the novel “Whereabouts”?

(A) Jhumpa Lahiri

(B) Ruskin Bond

(C) Salman Rushdie

(D) Amitav Ghosh

Q7 : Which state has won the e-Panchayat Award 2021 in Category I?

(A) Andhra Pradesh

(B) Arunachal Pradesh

(C) Uttar Pradesh

(D) Himachal Pradesh

Q8 : Which country named its first Mars rover as “Zurong”?

(A) Japan

(B) Russia

(C) Vietnam

(D) China

Q9 : DRDO recently successfully test-fired the 5th generation Python-5 missile successfully. Which state of the art missile is a missile?

(A) Air-to-air missile

(B) surface-to-air missile

(C) Air-to-surface missile

(D) Surface-to-surface missile

Q10 : Which country has launched a robot prototype named ‘NEO-01’ to clear space debris?

(A) Russia

(B) Japan

(C) United States

(D) China

Q11 : What is India’s rank on the Chandler Good Government Index (CGGI) 2021?

(A) 54th

(B) 67th

(C) 36th

(D) 49th

Q12 : Which country plans to send a large oxygen plant to India within a week?

(A) Canada

(B) Germany

(C) Sweden

(D) Italy

Q13 : On what date has a space-mining start-up from China launched a robot prototype in the Earth’s lower orbit?

(A) 27 April, 2021

(B) April 22, 2021

(C) April 20, 2021

(D) None of them

Q14 : What is India’s rank in the SIPRI military spending database released for the year 2020?

(A) 10th

(B) 6th

(C) 4th

(D) 3rd

Q15 : Labor Memorial Day is celebrated on __________.

(A) 27 April

(B) 26 April

(C) 28 April

(D) 25 April

Q16 : The Ministry of Personnel has appointed Expenditure Secretary TV Somanathan to which of the following posts?

(A) Coal minister

(B) Health Minister

(C) Finance secretary

(D) None of these

Q17 : Which of the following players became the first batsman to score 50 fifties in IPL?

(A) Ravindra Jadeja

(B) Kedar Jadhav

(C) David warner

(D) Dinesh Karthik

Q18 : The Reserve Bank of India (RBI) has announced to limit the tenure of CEOs and MDs of banks to how many years?

(A) 20 years

(B) 22 years

(C) 18 years

(D) 15 years

Q19 : International Representative Day is observed on which of the following days?

(A) 10 March

(B) 20 January

(C) 25 April

(D) 12 May

Q20 : What is the new vaccine price of SII for state governments?

(A) 200 rupees

(B) 150 rupees

(C) 300 rupees

(D) 350 rupees

ANSWERS

1.A

2.D

3.C

4.B

5.D

6.A

7.C

8.D

9.A

10.D

11.D

12.B

13.A

14.D

15.C

16.C

17.C

18.D

19.C

20.C