CURRENT AFFAIRS

0
10

Current Affairs Questions 2021   

Q1 : The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of _______ on ICICI Bank for not following its instructions in case of transfer of securities from one category to another.

(A) 1 crore rupees

(B) 2 crores rupees

(C) 3 crores rupees

(D) 4 crores rupees

Q2 : When is World Asthma Day celebrated?

(A) 04 May

(B) First Tuesday of May

(C) First Monday of May

(D) 03 May

Q3 : The theme of the International Day of the Midwife 2021 is ___________.

(A) Midwife, Mother and Families: Partners for Life!

(B) Follow the data: Invest in midwives

(C) Midwives: Defenders of Women’s Rights

(D) Birth Equity for All

Q4 : Who has been elected as the new Chief Minister of Assam State, will take oath as Chief Minister today?

(A) Himanta Biswa Sarma

(B) Mathuradatta Mathpal

(C) Ankit Sharma

(D) Mohit Verma

Q5 : Kumaoni Sahitya, a priest of Sahitya Akademi language, died after a prolonged illness at the age of 80, what was his name?

(A) Mathuradutt Mathpal

(B) Ankit Sharma

(C) Mohit Verma

(D) Pankaj Singh

Q6 : National Lok Dal (RLD) President and which former Union Minister died after being hit by Corona?

(A) Jayant Chaudhary

(B) Sharad Yadav

(C) Mulayam Singh Yadav

(D) Chaudhary Ajit Singh

Q7 : Which state’s unit has launched an Ayurvedic Doctors on Call service?

(A) Bihar

(B) Gujarat

(C) Uttar Pradesh

(D) Maharashtra

Q8 : The Rupsi Airport has commenced operations in which state?

(A) Assam

(B) Nagaland

(C) Tripura

(D) Kerala

Q9 : Who has been appointed as the new executive director by Reserve Bank of India (RBI)?

(A) Radha Swami Sharma

(B) Jose J Kattur

(C) Pankaj Verma

(D) Mohit Dheer

Q10 : Nehru planetarium director and astronomer has passed away. What was his name?

(A) Dr. N. Ratnashree

(B) Radha Swami Sharma

(C) Pankaj Verma

(D) Mohit Dheer

Q11 : Who has recently become the new Chairman and Managing Director of Bharat Pumps and Compressors Limited (BPCL)?

(A) Arun Kumar Singh

(B) Suresh Chandra Sharma

(C) CP Kumar Maurya

(D) Lokesh Singh Rathore

Q12 : When is ‘National Technology Day’ celebrated every year?

(A) 08 May

(B) 10 May

(C) 11 May

(D) 13 May

Q13 : Dr. Shakuntala Harak Singh Thilstad, a global nutritionist of Indian origin, has been awarded with which award in the year 2021?

(A) World Food Award 2022

(B) World Food Award 2021

(C) World Food Award 2023

(D) World Food Award 2024

Q14 : Who has been appointed as the Prime Minister of the country once again by the President of Nepal due to opposition parties not receiving the trust vote?

(A) KP Sharma Oli

(B) Ramesh Powar

(C) Narendra Modi

(D) Amit Shah

Q15 : Which former governor of Jammu and Kashmir has passed away?

(A) Vijayanand

(B) Jagmohan

(C) Tej Pratap Singh

(D) Narendra Modi

Q16 : Which state government has announced GI tag for clay toys?

(A) Rajasthan

(B) Tamil Nadu

(C) Punjab

(D) Madhya Pradesh

Q17 : Pandit Debu Chaudhary, who passed away recently, was a great player of which musical instrument?

(A) Santoor

(B) sitar

(C) tabla

(D) shehnai

Q18 : Who among the following has won the Portuguese Grand Prix 2021?

(A) Valtteri Bottas

(B) Sebastian Vettel

(C) Max Verstappen

(D) Lewis Hamilton

Q19 : Who has recently become the new executive chairman of the National Human Rights Commission (NHRC)?

(A) Abhinav Chotala

(B) Rajveer Singh Pareek

(C) Prafulla Chandra Pant

(D) Manohar Das Khanna

Q20 : Which city has topped the ‘Prime Global Cities Index Q1 2021’ for registering the most strong growth in prime residential prices during January-March 2021?

(A) Shenzhen

(B) Moscow

(C) Toronto

(D) Vancouver

Q21 : Who will be honored with the Icon Award at the 2021 Billboard Music Awards?

(A) Lady Gaga

(B) Taylor Swift

(C) Pink

(D) Jennifer Lopez

Q22 : Which state government has announced the imposition of complete lockdown from 10 to 24 May?

(A) Uttar Pradesh

(B) Madhya Pradesh

(C) Rajasthan

(D) Gujarat

ANSWERS

1.C

2.B

3.D

4.A

5.A

6.B

7.B

8.A

9.B

10.A

11.A

12.C

13.B

14.A

15.B

16.B

17.B

18.D

19.C

20.A

21.C

22.C