CURRENT AFFAIRS

0
19

Current Affairs Questions 2021   

Q1 : Who has been named for the “International Invincible Gold Medal” for 2021?

(A) Prakash Javadekar

(B) Ramesh Pokhriyal Nishank

(C) Harsh Vardhan

(D) Narendra Modi

Q2 : Which state has launched a new policy to double its oxygen manufacturing capacity?

(A) Delhi

(B) Andhra Pradesh

(C) Tamil Nadu

(D) Telangana

Q3 : Who has been elected as President of the Central Tibetan Administration?

(A) Kalsang Dorjee Aukatsang

(B) Penpa Tsering

(C) Dorjee Pesur

(D) Wangdu Tsering

Q4 : Renowned folklorist and acclaimed writer Ki. Rajanarayanan has passed away. He was from which state?

(A) Tamil Nadu

(B) Chhattisgarh

(C) Kerala

(D) Assam

Q5 : When is the International Day against Homophobia, Transphobia, and Biphobia being observed?

(A) May 18th

(B) May 19th

(C) May 17th

(D) May 16th

Q6 : Who won back-to-back men’s high jump titles in the Big 12 Outdoor Track and Field Championships in Manhattan, USA?

(A) Tejaswini Shankar

(B) Rakesh Powar

(C) Vijay Goel

(D) Shankar Narayan

Q7 : Ministry of Tribal Affairs has signed an MoU with which company for the digital transformation of Tribal Schools?

(A) Flipkart

(B) Google

(C) Amazon

(D) Microsoft

Q8 : Moctar Ouane is reappointed as the Prime Minister of which country?

(A) Niger

(B) Mali

(C) Algeria

(D) Guinea

Q9 : Who has won the Betfred British Masters Title 2021?

(A) Richard Bland

(B) Shubhendu Sharma

(C) Andre Zeverev

(D) Croat Niklus

Q10 : Johnson and Johnson has partnered with which Indian pharma company for manufacturing its COVID-19 vaccine?

(A) Serum Institute

(B) Biological E

(C) Zydus Cadila

(D) Bharat Biotech

Q11 : Which state launched the ‘HIT Covid App’ to ensure regular monitoring, tracking of home isolated patients?

(A) Madhya Pradesh

(B) Bihar

(C) Meghalaya

(D) Maharashtra

Q12 : What is the name of the cyclone that is likely to hit Konkan coast and Mumbai, Thane, Raigad, and Palghar on 16th and 17th May?

(A) Tauktae

(B) Murasu

(C) Ambud

(D) Amphan

Q13 : In which state, AYUSH Department launched a state-wide wellness programme ‘AYUSH Ghar Dwar’ for COVID-19 patients?

(A) Uttar Pradesh

(B) Himachal Pradesh

(C) Uttrakhand

(D) Haryana

Q14 : Which female cricket player has won the ICC Women’s Player of the Month for April 2021?

(A) Ashleigh Gardner

(B) Ellyse Perry

(C) Alyssa Healy

(D) Meg Lanning

Q15 : Who has been appointed as the CEO of the proposed National Asset Reconstruction Company Limited?

(A) Padmakumar M. Nair

(B) Ganesh Natarajan

(C) Ashwani Bhatia

(D) Mrigank M Paranjpe

Q16 : Recently, which Prime Minister of Nepal has lost the confidence vote in the House of Representatives?

(A) Baburam Bhattarai

(B) Pushpa Kamal Dahal

(C) KP Sharma Oli

(D) Sher Bahadur Deuba

Q17 : Recently which country has approved the Pfizer-Bioentech Company’s Kovid vaccine for children in the age group of 12 to 15 years?

(A) India

(B) Nepal

(C) Bangladesh

(D) America

Q18 : When is ‘International Family Day’ celebrated every year?

(A) 13 May

(B) 15 May

(C) 16 May

(D) 19 May

Q19 : Which of the following famous musician who has a good hold on Hindustani and Western music has passed away at the age of 93?

(A) Rahul Sachdeva

(B) Kamal Vasudev

(C) Amal Malik

(D) Vanraj Bhatia

Q20 : With the introduction of Wi-Fi at Hazaribagh railway station, how many stations has Indian Railways successfully established Wi-Fi?

(A) 4000

(B) 5000

(C) 2000

(D) 6000

Q21 : Recently, which Indian-origin woman has been appointed as Senior Advisor to US President Joe Biden?

(A) Neetu David

(B) Rajbala Singh

(C) Neera Tandon

(D) Vanshika Joshi

ANSWERS

1.B

2.B

3.B

4.A

5.C

6.A

7.D

8.B

9.A

10.B

11.B

12.A

13.B

14.C

15.A

16.C

17.D

18.B

19.D

20.D

21.C