CURRENT AFFAIRS

0
19

Current Affairs Questions 2021  

Q1 : Which state government has recently approved the draft of ‘Mukhyamantri Kisan Mitra Energy Yojana’?

(A) Punjab

(B) Assam

(C) Rajasthan

(D) Bihar

Q2 : World Accreditation Day is celebrated on which of the following day?

(A) March 10

(B) 9 June

(C) 12 April

(D) May 25

Q3 : Mount Eko Dumbing, which was in discussion recently, is located in which state?

(A) Haryana

(B) Arunachal Pradesh

(C) Rajasthan

(D) Punjab

Q4 : The Aravalli forest area, where the Supreme Court directed removal of all encroachments, is located in which Indian state?

(A) Rajasthan

(B) Punjab

(C) Madhya Pradesh

(D) Haryana

Q5 : How many members are there of United Nations Economic and Social Council (ECOSOC)?

(A) 66

(B) 54

(C) 52

(D) 51

Q6 : Which former Bengal cricketer has passed away at the age of 72?

(A) Anil Kumble

(B) VVS Laxman

(C) Murali Vijay

(D) Ravi Banerjee

Q7 : Which of the following international boxer and 1998 Asian Games gold medalist has passed away?

(A) Rahul Sachdeva

(B) Dingko Singh

(C) Mohan Agarwal

(D) Pramod Singh

Q8 : Which country has recently passed a new law against foreign sanctions?

(A) India

(B) Nepal

(C) Russia

(D) China

Q9 : The Reserve Bank of India has approved the reappointment of Chandrashekhar Ghosh as MD and CEO of which bank for a period of three years?

(A) DCB Bank

(B) Bandhan Bank

(C) Dena Bank

(D) Dhanlaxmi Bank

Q10 : The World Bank has projected India’s economy to grow at what percent in 2022?

(A) 4.5 percent

(B) 7.5 percent

(C) 9.5 percent

(D) 8.5 percent

Q11 : Which of the following England bowler has broken Alastair Cook’s record to set a new record for playing most matches for the country?

(A) James Anderson

(B) Ollie Robinson

(C) jofra archer

(D) joss butler

Q12 : The Indian Navy is set to receive the first batch of three MH-60 Romeo helicopters from which country?

(A) France

(B) Russia

(C) Israel

(D) United States

Q13 : How many states/UTs have obtained the best performing states grade in the latest PGI that measures the performance of states in school education?

(A) 6

(B) 4

(C) 5

(D) 3

Q14 : What is the theme of the 2021 World Accreditation Day?

(A) Accreditation: Delivering a safer world

(B) Accreditation Improves Food Safety

(C) Accreditation adds value to supply chains

(D) Accreditation: Supporting the Implementation of the Sustainable Development Goals

Q15 : Who has been appointed as the CEO of HSBC India?

(A) Hitendra Dave

(B) Prashant Kumar

(C) Surendra Rosha

(D) Sumant Kathpalia

Q16 : Which philanthropic foundation has partnered with NITI Aayog to launch Surakshit Hum Surakshit Tum Abhiyaan?

(A) Piramal Foundation

(B) Aditya Birla Foundation

(C) Reliance Foundation

(D) Azim Premji charitable foundation

Q17 : The NITI Aayog has recommended the names of which bank for privatization in 2021-22?

(A) BoI and Canara Bank

(B) IOB and PNB

(C) Central Bank of India and IOB

(D) Canara Bank and Bank of Maharashtra

Q18 : The RBI has imposed Rs 6 crore aggregate penalties on which of these banks?

(A) Bank of Maharashtra and Canara Bank

(B) BoI and PNB

(C) Union Bank of India and IOB

(D) Indian Bank and UCO Bank

Q19 : Which state/UT’s village has become India’s first to achieve 100 percent vaccination of adults?

(A) Kerala

(B) Jammu and Kashmir

(C) Puducherry

(D) Telangana

Q20 : Which country has been elected as a member of the United Nations Economic and Social Council for 2022-24 from the Asia-Pacific States?

(A) Philippines

(B) India

(C) Japan

(D) Maldives

Q21 : Which city has been selected as the host city for the inaugural Hockey5s World Cups, to be held in January 2024?

(A) Dubai

(B) Athens

(C) Rome

(D) Muscat

ANSWERS

1.C

2.B

3.B

4.D

5.B

6.D

7.B

8.D

9.B

10.B

11.A

12.D

13.C

14.D

15.A

16.A

17.C

18.B

19.B

20.B

21. D