CURRENT AFFAIRS

0
18

Q 1:  When is World Cotton Day celebrated?

(A) October 6

(B) 7 October

(C) October 5

(D) 3 October

 Q 2:  In which field Emmanuel Sharpenchi and Jennifer Dowdna have been announced to be awarded the Nobel Prize 2020?

(A) medicine

(B) literature

(C) Physics

(D) Chemistry

 Q 3 :  Who has been appointed Director General of Civil Aviation Security Bureau (BCAS)?

(A) MA Ganapathy

(B) D. Vaghela

(C) Rakesh Asthana

(D) Rajiv Kumar

 Q 4:  Which Indian shuttler has been appointed as the brand ambassador of the country’s first badminton brand ‘Transform’?

(A) Jwala Gatta

(B) Saina Nehwal

(C) Chetan Anand

(D) Srikanth Kidambi

Q 5:  With which company has the Ministry of Urban Development tied up for online delivery of street food?

(A) Swiggy

(B) Amazon

(C) Jomato

(D) Ola Foods

 Q 6:  Who approved the amendment in the amount of expenditure in the Kolkata East-West Metro Corridor project?

(A) Indian Railways

(B) Ministry of Railways

(C) Union Cabinet

(D) Ministry of Transport

 Q 7 :  With whom has the Indian Sign Language Research and Training Center jointly signed an MoU to include sign language in the Indian curriculum?

(A) Ministry of Education

(B) CBSE

(C) NCERT

(D) Ministry of Minority Affairs

 Q 8 :  Which state’s government has launched a ‘war against pollution’ campaign?

(A) Uttar Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Delhi

(D) West Bengal

 Q 9 :  Which system was successfully tested by India on APJ Abdul Kalam Island on 5 October 2020?

(A) capable system

(B) Attack system

(C) smart system

(D) Strength system

 Q 10 :  Which Indian industrialist has been awarded the Lifetime Achievement and Global Excellence Award by the Indo-American Chamber of Commerce?

(A) Mukesh Ambani

(B) Shiva Nadar

(C) Anil Ambani

(D) Ratan Tata

 Q 11 :  Who has been appointed the new chairman of State Bank of India?

(A) Rajneesh Kumar

(B) Shyamal Gopinath

(C) Shashidhar Jagadishan

(D) Dinesh Kumar Khara

 Q 12 :  How many times in a year have been asked by the Sports Authority of India to train all its coaches?

(A) once

(B) five times

(C) three times

(D) twice

 Q 13.:  Which state government has announced digital service bridge program?

(A) Andhra Pradesh

(B) Gujarat

(C) Telangana

(D) Madhya Pradesh

Q 14 :  When was the ‘India PV Age 2020’ annual seminar organized?

(A) 7 October 2020

(B) 5 October 2020

(C) 6 October 2020

(D) 3 October 2020

 Q 15 :  With whom did Prasar Bharati enter into an agreement for the promotion of agricultural technology on 6 October 2020?

(A) University of Pusa

(B) ICAR

(C) Ministry of Agriculture

(D) IFFCO

 Q 16 :  Roger Penrose, Rinehard Gangele and Andre Gage have been announced to be awarded the Nobel Prize for unprecedented contributions in which field this year?

(A) Physics

(B) medicine

(C) Economics

(D) literature

 Q 17 :  Which country has agreed with India for the operation of Sittwe port?

(A) Afghanistan

(B) Indonesia

(C) Bangladesh

(D) Myanmar

 Q 18 :  Which state government has launched the ‘Gram Darshan Portal’?

(A) Punjab

(B) Haryana

(C) Uttarakhand

(D) Himachal Pradesh

 Q 19 :  On 6 October 2020, Agri-Tech Seminar was organized between India and which country?

(A) America

(B) Canada

(C) Nepal

(D) China

 Q 20 :  Which Indian woman shooter has won a gold medal in the 10 miter air event in international online shooting competition?

(A) Yashaswini Singh Deswal

(B) Rahi Sarnobat

(C) Manu Bhakar

(D) Heena Sidhu

 Q 21 :  Which rank has been won by the Indian women’s team in the ranking of T20 women’s cricket teams for the year 2020 released by the ICC?

(A) 1st

(B) 2nd

(C) 4th

(D) 3rd

ANSWER

1. B

2. D

3. A

4. C

5. A

6. C

7. C

8. C

9. C

10.D

11.D

12.D

13.B

14.C

15.D

16.A

17.D

18.B

19.B

20.A

21.D