CURRENT AFFAIRS

0
18

Q 1:  According to a recent report released by the United Nations, which of the following places is India among the countries most affected by climate disasters?

(A) 1st

(B) 2nd

(C) 3rd

(D) 4th

Q 2:  Which country has approved the second vaccine of Covid-19 after initial trials?

(A) Japan

(B) India

(C) Russia

(D) Pakistan

Q 3:  How many percent subsidy has been issued by the Central Government on the transportation of notified fruits and vegetables through Kisan Rail?

(A) 70 percent

(B) 50 percent

(C) 10 percent

(D) 30 percent

Q 4:  World Standards Day is observed on which of the following days?

(A) 10 March

(B) 12 April

(C) 14 October

(D) 16 June

Q 5:  Which of the following state has become the first state to create high-tech classrooms in all its public schools?

(A) Punjab

(B) Bihar

(C) Kerala

(D) Jharkhand

Q 6:  World Obesity will now onwards be celebrated on which date?

(A) 1 January

(B) 25 February

(C) 4 March

(D) 29 October

Q 7:  Which senior sports journalist and cricketer has died at the age of 80?

(A) Nathuram Godse

(B) Kishore Bhimani

(C) Ajay Singh

(D) Deepak Verma

Q 8:  Who has been appointed as the permanent representative of India to UNESCO?

(A) Ajay Singh

(B) Nathuram Godse

(C) Deepak Verma

(D) Vishal V Sharma

Q 9:  How many crores of rupees will the central government take loan to compensate the GST of the states?

(A) 1.00 lakh crores

(B) 1.10 lakh crores

(C) 1.50 lakh crores

(D) 1.90 lakh crores

Q 10:  October 15 is observed as which day worldwide?

(A) World employment day

(B) World health day

(C) World’s Fair Day

(D) World Handwash Day

Q 11:  Recently which state government has approved 33 percent women reservation in government jobs?

(A) Punjab

(B) Bihar

(C) Jharkhand

(D) Uttar Pradesh

Q 12:  Jammu and Kashmir administration recently released from detention after 14 months?

(A) Mehbooba Mufti

(B) Yasin malik

(C) Mirwaiz Umar Farooq

(D) Shabbir Shah

Q13 :  Recently which country has given a call to like-minded countries for the expansion of the quad group?

(A) Japan

(B) Nepal

(C) Iraq

(D) America

Q14 :  The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved a special package of how many crore rupees for the Union Territories of Jammu and Kashmir and Ladakh?

(A) 420 crores

(B) 520 crores

(C) 720 crores

(D) 250 crores

Q15 :  Which student day is celebrated on which of the following days?

(A) 10 January

(B) 12 March

(C) 15 October

(D) 18 August

Q16 :  The Indian government has banned what is imported from China?

(A) Air Conditioner (AC)

(B) TV

(C) The fridge

(D) Geyser

Q17 :  India’s first Oscar winner has died at the age of 91, what was his name?

(A) Ajay Singh

(B) Nathuram Godse

(C) Bhanu Athaiya

(D) Deepak Verma

Q18 :  Which eminent Malayalam poet has died at the age of 94?

(A) Akkitham Achuthan Nandburi

(B) Ajay Singh

(C) Nathuram Godse

(D) Deepak Verma

Q19 :  Cricketer Dinesh Karthik has left the captaincy of which team?

(A) Rajasthan Royals

(B) Mumbai Indians

(C) Kolkata Knight Rider

(D) Punjab National

Q20 :  How many rupees coin has been issued by Prime Minister Narendra Modi when the Food and Agriculture Organization is 75 years old?

(A) Rs 75

(B) Rs 76

(C) Rs 25

(D) Rs 70

Q21 :  Which state government has launched ‘Mobile Water Testing Lab’?

(A) Delhi

(B) West Bengal

(C) Odisha

(D) Haryana

ANSWER

1. C

2. A

3. C

4. A

5. C

6. A

7. D

8. D

9. B

10.D

11.A

12.A

13.D

14.B

15.C

16.A

17.C

18.A

19.C

20.A

21.D