CURRENT AFFAIRS

0
31

Q1 :  In which state has the National TT Training (Practice) Center been approved by SAI?

(A) Punjab

(B) Arunachal Pradesh

(C) Sikkim

(D) Haryana

Q2 :  On 23 October 2020, NATO announced the establishment of a new space center in which country?

(A) Russia

(B) America

(C) Germany

(D) India

Q3 :  Which UN anniversary was celebrated on 24 October 2020?

(A) 78th

(B) 80th

(C) 75th

(D) 79th

Q4 :  Who has become the 190th country to join the International Monetary Fund (IMF)?

(A) Nepal

(B) Andorra

(C) Sri Lanka

(D) Vatican City

Q5 :  When is World Polio Day celebrated?

(A) 25 October

(B) 23 October

(C) 24 October

(D) 22 October

Q6 :  Indian Tourism Statistics: According to 2020, which state has secured first place in attracting domestic tourists?

(A) Madhya Pradesh

(B) Sikkim

(C) Uttar Pradesh

(D) Meghalaya

Q7 :  Which anti-guided missile was successfully test fired by India on 22 October 2020?

(A) Saint

(B) Snake

(C) Helena

(D) gallantry

Q8 :  Which anniversary of Udaan was celebrated on 21 October 2020?

(A) 4th

(B) 5th

(C) 2nd

(D) 3rd

Q9 :  Which championship was announced by the World Badminton Federation on 22 October 2020?

(A) Badminton Asia Team Championship

(B) BWF World Championship

(C) World Junior Ice Hockey Championship

(D) World Junior Badminton Championship

Q10 :  Which Anti Submarine Warfare was inducted into the Indian Navy on 22 October 2020?

(A) INS Kadmat

(B) INS Komarta

(C) INS Kiltan

(D) INS Kavaratti

Q11 :  Who virtually launched “Life in Miniature” project?

(A) Prahlad Singh Patel

(B) Narendra Singh Tomar

(C) Piyush Goyal

(D) Ramesh Pokhriyal

Q12 :  Which UT has become first UT in country to operationalise PFMS at district level?

(A) Delhi

(B) J&K

(C) Puducherry

(D) Diu and Daman

Q13 :  TCS jointly developed novel Industry 4.0 technology with which IIT?

(A) IIT Lucknow

(B) IIT Guwahati

(C) IIT Kharagpur

(D) IIT Delhi

Q14 :  Which company has inked MoU with ICCI to support SMEs & start-ups?

(A) DRDO

(B) BSE

(C) BSNL

(D) DMRC

Q15 :  India Posts released which anniversary of UN Commemorative Stamp?

(A) 70th

(B) 75th

(C) 81st

(D) 97th

Q16 :  Which country is to remain in grey list of FATF till Feb 2021?

(A) Iraq

(B) Pakistan

(C) China

(D) Bhutan

Q17 :  Which state has emerged as top destination in 2019?

(A) Himachal Pradesh

(B) Rajasthan

(C) Uttar Pradesh

(D) Uttarakhand

Q18 :  Which of the following can deploy on-tap TLTRO funds in agriculture, retail and MSMEs?

(A) Army

(B) Government

(C) Banks

(D) Financers

Q19 :  Home minister Nayani Narsimha Reddy passed away, he belonged to which state?

(A) Andhra Pradesh

(B) Telangana

(C) Himachal Pradesh

(D) Gujarat

Q20 :  Parle Agro Signed whom As Brand Ambassador?

(A) Priyanka Chopra Jonas

(B) Jr. NTR

(C) Katrina Kaif

(D) Both A and B

Q21 :  At what age has the famous composer of Gujarati films and former BJP MP Mahesh Kanodia passed away?

(A) 85 years

(B) 70 years

(C) 73 years

(D) 83 years

 ANSWER

1. D

2. C

3. C

4. B

5. C

6. C

7. B

8. A

9. D

10.D

11.A

12.B

13.C

14.B

15.B

16.B

17.C

18.C

19.D

20.D

21.D