CURRENT AFFAIRS

0
20

Q1 :  Who occupy the top two positions in the latest ODI rankings released by the ICC?

(A) Luke Ronkey

(B) Rahul Sharma

(C) Virat Kohli (1st) and Rohit Sharma (2nd)

(D) Imran Khan

Q2 :  Odisha Government has formed for Wildlife?

(A) State Board for Wildlife

(B) International Board for Wildlife

(C) National Board for Wildlife

(D) Urban Board for Wildlife

Q3 :  When was the ‘National Conference on Vigilance and Anti Corruption: 2020’ inaugurated by Prime Minister Shri Narendra Modi?

(A) 26 October 2020

(B) 27 October 2020

(C) 29 October 2020

(D) 28 October 2020

Q4 :  Which state government has announced the creation of ‘Anti-Trafficking Police Station’?

(A) Bihar

(B) Uttarakhand

(C) Chhattisgarh

(D) Uttar Pradesh

Q5 :  Which cricketer became the first batsman to score 1000 sixes in T20 cricket?

(A) E S Raja Gopal

(B) Chris Gayle

(C) Satish Mishra

(D) Gati Hassan

Q6 :  Which state CM launched scheme for distribution of fortified rice?

(A) Odisha

(B) Madhya Pradesh

(C) Chhattisgarh

(D) Gujarat

Q7 :  Which country successfully launched 13 satellites in a single rocket?

(A) India

(B) USA

(C) Russia

(D) China

Q8 :  Which bank launched ‘Mine’ a comprehensive banking programme?

(A) HDFC

(B) ICICI

(C) SBI

(D) PNB

Q9 :  Where did PM Modi chaired CCEA approved Rs 1,810 crore investment for hydropower project?

(A) Gujarat

(B) Haryana

(C) Himachal Pradesh

(D) Odisha

Q10 :  India received 2nd batch of which Aircraft?

(A) MiG 21

(B) Sukhoi

(C) Rafale

(D) Mirage

Q11 :  Shaktikanta Das Chaired which SAARC Central Bank Governors Meet?

(A) 35th

(B) 38th

(C) 40th

(D) 45th

Q12 :  Which IIT and NMDC Limited launched 5 year Incubation & Fellowship program?

(A) IIT Delhi

(B) IIT Hyderabad

(C) IIT kanpur

(D) IIT Lucknow

Q13 :  The International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is being observed annually on which date?

(A) 4 November

(B) 5 November

(C) 6 November

(D) 7 November

Q14 :  India signed MoU on COVID-19 Vaccine with which country?

(A) Nepal

(B) China

(C) Bangladesh

(D) USA

Q15 :  Who has been unanimously elected to the board of global dairy body International Dairy Federation (IDF)?

(A) Dilip Rath

(B) Ramesh Pokhriyal

(C) Rajiv Mishra

(D) None of these

Q16 :  Syska Group announced whom as its new brand ambassador?

(A) Shah Rukh Khan

(B) Virat Kohli

(C) Rajkummar Rao

(D) Shahid Kapoor

Q17 :  Don Talbot passed away, he belonged to which sports?

(A) Cricket

(B) Football

(C) Swimming

(D) Hockey

Q18 :  Who launched Nurturing Neighborhoods Challenge, Data Maturity Assessment Framework Cycle 2, and Training Programme for City Data Officers?

(A) Narendra Singh Tomar

(B) Aayush Goyal

(C) Hardeep Singh Puri

(D) Nitin Gadkari

Q19 :  Who promulgated Arbitration and Conciliation (Amendment) Ordinance, 2020?

(A) Narendra Modi

(B) Smriti Irani

(C) Ram Nath Kovind

(D) Rajnath Singh

Q20 :  Which country’s President John Pombe Magufuli won 2nd term?

(A) Brazil

(B) Norway

(C) Tanzania

(D) Germany

Q21 :  Which country formally withdrawn from its Paris Climate Accord?

(A) India

(B) Russia

(C) China

(D) United States

ANSWER

1. C

2.  A

3.  B

4.  D

5.  B

6.  C

7.  D

8.  B

9.  C

10. C

11.C

12. B

13. C

14.C

15. A

16. C

17. C

18. C

19. C

20. C

21. D