CURRENT AFFAIRS

0
22

Q1 :  Recently, which person of Indian origin has become the Chief of Staff of the Acting Defense Minister of America?

(A) Ganesh Shah

(B) Pritam Chaturvedi

(C) Punit Sharma

(D) Kash Patel

Q2 :  Recently, who became the country to launch the world’s first 6G satellite?

(A) Japan

(B) Israel

(C) Singapore

(D) China

Q3 :  Recently, the Prime Minister of which country ‘Sheikh Khalifa bin Salman Al Khalifa’ has passed away?

(A) Bahrain

(B) Kuwait

(C) Oman

(D) Jordan

Q4 :  National Education Day is celebrated every year on November 11, across India, on whose birth anniversary?

(A) Maulana Abul Kalam Azad

(B) Sardar Vallabhbhai Patel

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Atal Bihari Vajpayee

Q5 :  Recently, who has been appointed as the Chairman of the Environment Commission by the Central Government?

(A) SK Chaudhary

(B) MM Kutty

(C) AK Corporation

(D) RP Meena

Q6 :  Professor Imran Ali has been selected as India’s top scientist and 24th scientist of the world in which field?

(A) In the field of chemistry

(B) In the field of analytical

(C) In the field of analytical chemistry

(D) In the field of analytical physics

Q7 :  Where did NGT ban sale and use of firecrackers?

(A) Haryana

(B) Delhi NCR

(C) Punjab

(D) Kolkata

Q8 :  Who has been elected to the UN’s Advisory Committee on Administrative and Budgetary Questions (ACABQ)?

(A) Vidisha Maitra

(B) Smriti Irani

(C) Nirmala Sitharaman

(D) Kiran Bedi

Q9 :  How many credit cards were launched by SBI Card in partnership with Paytm on 3 November 2020?

(A) 2

(B) 5

(C) 1

(D) 3

Q10 :  When is World Tsunami Awareness Day celebrated?

(A) 4 November

(B) 5 November

(C) 3 November

(D) 2 November

Q11 :  Whose has recently become the new President of Hockey India?

(A) Farhan Ali

(B) Arindra Jojiran

(C) Gyanendro Ningombam

(D) Ramesh Tanwar

Q12 :  When is ‘World Tsunami Awareness Day’ celebrated every year?

(A) 02 November

(B) 04 November

(C) 05 November

(D) 07 November

Q13 :  Which country formally withdrawn from its Paris Climate Accord?

(A) India

(B) Russia

(C) China

(D) United States

Q14 :  When is ‘World Radiography Day’ celebrated every year?

(A) 08 November

(B) 09 November

(C) 10 November

(D) 13 November

Q15 :  Government of India is to provide Rs 670-cr support to which bank?

(A) SBI

(B) RRB

(C) NABARD

(D) PNB

Q16 :  AAI handed over Lucknow airport to which group?

(A) Reliance

(B) TATA Group

(C) Adani Group

(D) Birla Group

Q17 :  When is ‘World Pneumonia Day’ celebrated every year?

(A) 10 November

(B) 12 November

(C) 13 November

(D) 11 November

Q18 :  Recently, who became the first woman director of Pakistan Cricket Board (PCB)?

(A) Nazima Khan

(B) Alia Zafar

(C) Zoya Khan

(D) Ayesha Noor

Q19 :  Recently, according to the report released by Aaron India in the year 2020, who has become the ‘greatest Indian’?

(A) Shiva Nadar

(B) Mukesh Ambani

(C) Azeem Premji

(D) Nandan Nilekani

Q20 :  Recently, who has been elected treasurer of Delhi and Delhi Cricket Association (DDCA)?

(A) Aruna Pal

(B) Dinesh Gautam

(C) Shashi Khanna

(D) Varun Gopal

Q21 :  Which cricket team has recently won the IPL 2020 title?

(A) Kings XI Punjab

(B) Chennai Super Kings

(C) Rajasthan Royals

(D) Mumbai Indians

ANSWER

  1. D

2. D

3. A

4. A

5. B

6. C

7. B

8. A

9. A

10. B

11. C

12. C

13. D

14. A

15. B

16. C

17. B

18. B

19. C

20. C

21. D