CURRENT AFFAIRS

0
28

Q1 :  A tram library for children was launched in ___________, the first of its kind on the occasion of Children’s Day.

(A) Bengal

(B) Delhi

(C) Mumbai

(D) Kolkata

 Q2 :  Who among the following is the winner of the Turkish Grand Prix 2020?

(A) Sergio Perez

(B) Lewis Hamilton

(C) Sebastian Vettel

(D) Charles Lecler

 Q3 :  Saumitra Chatterjee has passed away recently, he was an eminent person of which field?

(A) Cricketer

(B) singer

(C) Manufacturer

(D) Actor

 Q4 :  Who represented India at the 17th ASEAN-India Summit?

(A) S. Jaishankar

(B) Nirmala Sitharaman

(C) Narendra Modi

(D) Rajnath Singh

 Q5 :  India recently tested the QRSAM missile system off the Odisha coast. What does Q mean in QRSAM?

(A) Quick

(B) Quantum

(C) Queue

(D) Quiet

 Q6 :  Who was inaugurated the border extension development festival 2020?

(A) Amit Shah

(B) Nitin Gadkari

(C) Manoj Sinha

(D) Rajnath Singh

 Q7 :  According to the recent announcement, in which state Asia’s first solar-powered textile mill will be set up?

(A) Gujarat

(B) Maharashtra

(C) Uttar Pradesh

(D) Meghalaya

 Q8 :  Recently, the first female governor of which state

‘Mridula Sinha’ has passed away?

(A) Goa

(B) Maharashtra

(C) Uttar Pradesh

(D) Madhya Pradesh

 Q9 :  Name the winner of the International Children’s Peace Prize 2020.

(A) Nausal

(B) Siena Castellón

(C) Ridhima Pandey

(D) Saadat Rahman

 Q10 :  How much financial aid has been announced by India in COVID-19 ASEAN Response Fund?

(A) USD 3 million

(B) USD 5 million

(C) USD 2 million

(D) USD 1 million

Q11 :  Who is the brand ambassador of Math learning edtech platform Cuemath?

(A) Kangana Ranaut

(B) Ayushmann Khurrana

(C) Shah Rukh Khan

(D) Vidya Balan

 Q12 :  How many agreements were signed at the summit held between India and Italy on 6 November 2020?

(A) 10

(B) 18

(C) 20

(D) 15

 Q13 :  Which US President has become Joe Biden after defeating Donald Trump in the US presidential election?

(A) 41st

(B) 42nd

(C) 46th

(D) 45th

Q14 :  Under whose leadership did the 15th Finance Commission submit its report for the years 2021-22 to 2025-26?

(A) Arvind Mehta

(B) Ajay Narayan Jha

(C) Anoop Singh

(D) NK Singh

 Q15 :  Which team has won the IPL 2020 title?

(A) Delhi Capitals

(B) Kings XI Punjab

(C) Mumbai Indians

(D) Chennai Superkings

 Q16 :  National Press Day is observed on which of the following days?

(A) 10 March

(B) 12 April

(C) 15 May

(D) 16 November

 Q17 :  Recently which organization has announced the establishment of a global traditional medicine center in India?

(A) WHO

(B) Un

(C) NIH

(D) WTO

 Q18 : Who received the 2020 UNESCO-Madanjeet Singh Prize?

(A) Taslima Nasreen

(B) The Coexist Initiative

(C) Centre Resolution Conflits

(D) Manon Barbea

 Q19 :  World Day of Remembrance for Road Traffic Victims is observed on November 15. What is the theme for World Day of Remembrance for Road Traffic Victims 2020?

(A) First Responders

(B) Save Victims

(C) Show Humanity to Victims

(D) They are Human Beings

 Q20 : Which of the following delivered the first hardware for Gaganyaan Launch Vehicle to ISRO?

(A) International Aerospace Manufacturing

(B) Hindustan Aeronautics Limited

(C) Larsen & Toubro

(D) Godrej Aerospace

 Q21 : The United Arab Emirates (UAE) has announced the issuance of Golden Visa for foreign professionals, how many years will it last?

(A) 15 years

(B) 20 years

(C) 10 years

(D) 16 years

 ANSWER

  1. D
  2. B
  3. D
  4. C
  5. A
  6. A
  7. B
  8. A
  9. D
  10. D
  11. D
  12. D
  13. C
  14. D
  15. C
  16. D
  17. A
  18. C
  19. A
  20. C
  21. C