CURRENT AFFAIRS

0
42

Current Affairs Questions 2020

Q1 : Recently, who has been chosen as the ambassador of ‘Fit India Movement’?

(A) Rajesh Sinha

(B) Ajay Rajput

(C) Pokharamal Das

(D) Kuldeep Handoo

Q2 : Recently, according to the report of the Union Home Ministry in the year 2020, who has been selected as the best police station?

(A) Kharsang, Changlang, Arunachal Pradesh

(B) Nongpok Semkai, Thoubal, Manipur

(C) Sangmu, South Goa, Goa

(D) Kant, Moradabad, Uttar Pradesh

Q3 : Recently, what position has India got in the list of countries affected by terrorism in the Global Terrorism Index 2020 released?

(A) 3rd

(B) 8th

(C) 9th

(D) 10th

Q4 : When is International Day of Persons celebrated every year?

(A) 03 December

(B) 04 December

(C) 01 December

(D) 05 December

Q5 : When is ‘National Pollution Control Day’ celebrated every year?

(A) 01 December

(B) 02 December

(C) 03 December

(D) 04 December

Q6 : Who has represented India at the 2020 Industry Transition Leadership summit?

(A) Ajay Bijli

(B) Nitin Gadkari

(C) Prakash Javadekar

(D) Bhupesh Baghel

Q7 : World’s Oldest Nanostructures founded in 6th century BC pottery has been discovered at which place?

(A) Keeladi

(B) Madurai

(C) Tiruppur

(D) Dindigul

Q8 : What is the theme of 20th edition of Sri Lanka Economics Summit 2020?

(A) Deepening Economic Integration for Sustainable Development in South Asia

(B) On the Fast Track to a Turnaround

(C) Shaping South Asia’s Future

(D) Roadmap for Take-off: Driving a People -Centric Economic Revival

Q9 : Who has launched Green Charcoal Hackathon?

(A) Raj Kumar Singh

(B) A. K. Gautam

(C) Ashish Upadhyay

(D) Gurdeep Singh

Q10 : Recently, who became the first Indian to win the Global Teacher Prize?

(A) Brijesh Sharma

(B) Rama Raghupalan

(C) Ranjit Singh Disale

(D) Bajrang Nagar

Q11 : Which Indian American citizen has been chosen by Time magazine as Kid of the Year 2020?

(A) Geetanjali Rao

(B) Megha Sharma

(C) Sunita Williams

(D) Kamala Herish

Q12 : Former President of which country ‘Valerie Giscard de-Esteng’ has passed away?

(A) France

(B) Japan

(C) Australia

(D) Singapore

Q13 : When is ‘Indian Navy Day’ celebrated every year?

(A) 02 December

(B) 03 December

(C) 04 December

(D) 05 December

Q14 : Recently, former Prime Minister of which country ‘Mir Zafarullah Khan Jamali’ has passed away?

(A) Pakistan

(B) Bangladesh

(C) Afghanistan

(D) Myanmar

Q15 : Who has recently become the new Director General of Border Roads Organization (BRO)?

(A) Alok Batra

(B) Sukhvir Sachdev

(C) Rajiv Chaudhary

(D) Bhanwarlal Singh

Q16 : When is ‘World Computer Literacy Day’ celebrated every year?

(A) 30 November

(B) 02 December

(C) 01 December

(D) 28 November

Q17 : Who has launched 1st virtual National Tribal Festival?

(A) Shri Ramesh Chand Meena

(B) Ms. Meena Singh

(C) Shri Pravir Krishna

(D) Shri Arjun Munda

Q18 : For which purpose Kaspersky and CERT-In has announced strategic partnership?

(A) Improving Cyber Security

(B) Atmanirbhar Krishi

(C) Atmanirbhar Bharat

(D) Improving Farming Sector

Q19 : Ramayan Cruise Service which is India’s 1st Luxury Cruise Service has been launched on which river?

(A) Sharda River

(B) Son River

(C) Saryu River

(D) Sindh River

Q20 : Recently, which Indian has won the title of ‘Kid of the Year’ of Time magazine?

(A) Ravindra Swamy

(B) Parlok Dutt

(C) Nandini Mathur

(D) Geetanjali Rao

Q21 : When is ‘World Soil Day’ celebrated every year?

(A) 01 December

(B) 05 December

(C) 07 December

(D) 03 December

ANSWER

  1. D
  2. B
  3. B
  4. A
  5. B
  6. C
  7. A
  8. D
  9. A
  10. C
  11. A
  12. A
  13. C
  14. A
  15. C
  16. B
  17. D
  18. A
  19. B
  20. D
  21. B