CURRENT AFFAIRS

0
39

Current Affairs Questions 2020

Q1 : What is the name of the winner of Social Entrepreneur of the Year (SEOY) India-2020?

(A) Geeta Kothapalli

(B) Dinesh Trivedi

(C) Anurag Singh Thakur

(D) Ashraf Patel

Q2 : What amount has India approved as Line of Credit for Uzbekistan during the Virtual Summit for four developmental projects in the field of road construction, sewerage treatment and information technology?

(A) US $ 215 million

(B) US $ 120 million

(C) US $ 500 million

(D) US $ 448 million

Q3 : National Energy Conservation Day is celebrated every year on which day?

(A) 11 December

(B) 13 December

(C) 12 December

(D) 14 December

Q4 : World Chak Yezer, who flew the aircraft at a speed higher than the sound, broke the sound barrier and died recently. Which country was that?

(A) Australia

(B) USA

(C) Japan

(D) Russia

Q5 : Which country has approved the emergency use of the Pfizer Corona vaccine?

(A) China

(B) Nepal

(C) America

(D) Russia

Q6 : Recently which state government has banned the secretariat and government employees from wearing T-shirts and jeans to come to the office?

(A) Punjab

(B) Delhi

(C) Karnataka

(D) Maharashtra

Q7 : Which state government has made online registration mandatory for wedding ceremonies in the state?

(A) Bihar

(B) Jharkhand

(C) Gujarat

(D) Punjab

Q8 : How many MoUs have been signed between India and Uzbekistan during the virtual summit held in December 2020?

(A) 11

(B) 7

(C) 9

(D) 5

Q9 : Which famous Sanskrit scholar and Kannada poet of Karnataka died in Udupi at the age of 84?

(A) Bannanjaya Govindacharya

(B) Acharya Kishore Kunal

(C) Acharya Rameshwar Jha

(D) Acharya Vishwabandhu Shastri

Q10 : Which version of the annual program of the India-Myanmar Bilateral Drug Control Cooperation 2020 meeting was?

(A) 8th

(B) 2nd

(C) 5th

(D) 11th

Q11 : Name the player who won the 2020 Abu Dhabi Grand Prix.

(A) Lewis Hamilton

(B) Max Verstappen

(C) Sebatian Vettel

(D) Charles Lecler

Q12 : Vidyavachaspati Bannanjaya Govindacharya has passed away recently. He was a great scholar of ___________.

(A) Hindi

(B) Odia

(C) Sanskrit

(D) Kannada

Q13 : PM Narendra Modi recently addressed the 93rd Annual General Meeting (AGM) and Annual Conference of FICCI. What was the theme of this event?

(A) Building a New India

(B) Indian Business in a New India

(C) India: Roadmap to a 5 Trillion Dollar Economy

(D) Inspired India

Q14 : Who is the Director General of Narcotics Control Bureau (NCB)?

(A) Shanti Raghavan

(B) Rakesh Asthana

(C) Self-education Prayag

(D) Urvashi Sahni

Q15 : Indian player Ankita Raina is associated with which of the following sports?

(A) hockey

(B) Badminton

(C) shooting

(D) Tennis

Q16 : Which of the following percent of global carbon dioxide emissions has declined this year due to the lockdown caused by the Corona virus?

(A) ten percent

(B) Seven percent

(C) Two percent

(D) Three percent

Q17 : Dabur India Limited has appointed which Bollywood star as the brand ambassador of Dabur Chyawanprash?

(A) Akshay Kumar

(B) Salman Khan

(C) Ajay Devgn

(D) Sunny Deol

Q18 : International Day of Neutrality is observed on which of the following days?

(A) 10 January

(B) 12 December

(C) 15 March

(D) 20 April

Q19 : India has signed an MoU with which country for technology cooperation in the road infrastructure sector?

(A) Austria

(B) Norway

(C) Italy

(D) Germany

Q20 : Name the e-Krishi Spot Market Platform launched by BSE for agricultural commodities?

(A) SHINE

(B) BEAM

(C) RAY

(D) RELAY

Q21 : Recently which country’s army has awarded the Guard of Honor to the Chief of Army Staff General MM Narwane?

(A) Pakistan

(B) Nepal

(C) China

(D) Saudi Arab

 ANSWERS

  1. D
  2. D
  3. D
  4. B
  5. C
  6. D
  7. C
  8. C
  9. A
  10. C
  11. B
  12. C
  13. D
  14. B
  15. D
  16. B
  17. A
  18. B
  19. A
  20. B
  21. D