CURRENT AFFAIRS

0
26

Current Affairs Questions 2020

Q1 : Who is the author of the recently launched book ‘Reporting India’?

(A) Krishnamurti

(B) Javed Jaffrey

(C) Prem Prakash

(D) Mohammed Hussain

Q2 : The Indian cricket team has scored its lowest score in Test cricket against which team?

(A) Australia

(B) India

(C) Pakistan

(D) America

Q3 : What is India’s rank in the ‘Doing Business Report 2020’ after the recent update from the World Bank?

(A) 65

(B) 69

(C) 63

(D) 52

Q4 : Couscous is the staple food of which region, which has been included in the UNESCO Cultural Heritage List?

(A) North Africa

(B) Australia

(C) India

(D) Pakistan

Q5 : According to the recent assessment of IUCN, which species in the Indian Special Economic Zone (EEZ) is classified as ‘Critically endangered’?

(A) Gamma

(B) Alpha

(C) Sharks, rays and chimeras

(D) Bit

Q6 : Which scheme will be launched by Prime Minister Narendra Modi in Jammu and Kashmir today?

(A) Health Health Insurance Scheme

(B) Health insurance scheme

(C) Health Insurance Plan

(D) life insurance policy

Q7 : Which state government has announced to build the world’s largest hockey stadium?

(A) Uttar Pradesh

(B) Punjab

(C) Odisha

(D) Haryana

Q8 : Former England player and famous commentator has died at the age of 75 What was his name?

(A) Robin Jackman

(B) Krishnamurti

(C) Javed Jaffrey

(D) Mohammed Hussain

Q9 : Who has become the youngest Mayor of the country at the age of 21?

(A) Krishnamurti

(B) Javed Jaffrey

(C) Arya Rajendran

(D) Mohammed Hussain

Q10 : The Madhya Pradesh Culture Department has conferred the Tansen Award to which sitar player?

(A) Pandit Satish Vyas

(B) Krishnamurti

(C) Javed Jaffrey

(D) Mohammed Hussain

Q11 : The Government of Himachal Pradesh has approved the Freedom of Religion Act 2019, under this, how many years punishment has been provided for forcible conversion now?

(A) 3 years

(B) 2 years

(C) 5 years

(D) 7 years

Q12 : In which city did Defense Minister Rajnath Singh inaugurate India’s first advanced ‘hypersonic wind tunnel’ (HWT) test facility?

(A) Delhi

(B) Patna

(C) Hyderabad

(D) Lucknow

Q13 : ‘National Farmer’s Day’ is celebrated every year on 23 December, on whose birthday?

(A) Mahendra Singh Tiket

(B) Chaudhary Charan Singh

(C) Chaudhary Anant Singh

(D) Jaswant Singh Verma

Q14 : According to the recent announcement, which state will have India’s largest hockey stadium?

(A) Gujarat

(B) Maharashtra

(C) Odisha

(D) Manipur

Q15 : Recently, which Bollywood actor has been awarded the Lifetime Achievement Award by the state of New Jersey, USA?

(A) Salman Khan

(B) Dharmendra

(C) Aamir Khan

(D) Govinda

Q16 : When is International Diaspora Day celebrated globally?

(A) 19 December

(B) 17 December

(C) 18 December

(D) 16 December

Q17 : Which official language day is celebrated by United Nations on 18 December?

(A) United Nations Chinese Language Day

(B) United Nations Russian Language Day

(C) United Nations Arabic Language Day

(D) United Nations French Language Day

Q18 : Which of the following states has recently launched the Diligence Portal with 22 online services of the Department of Labor and Employees State Insurance?

(A) Odisha

(B) Jharkhand

(C) Chhattisgarh

(D) Gujarat

Q19 : At which place, the defence minister has inaugurated the advanced Hypersonic Wind Tunnel (HWT) test facility?

(A) Delhi

(B) Bangalore

(C) Hyderabad

(D) Mumbai

Q20 : Which state Government has launched Varasat (Natural Succession) campaign?

(A) Uttar Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Goa

(D) Andhra Pradesh

Q21 : What was the code-name for the 36-hour military campaign conducted by the Indian Navy, Indian Air Force and Indian Army in the Goa liberation movement?

(A) Operation Blue Star

(B) Operation Polo

(C) Operation Vijay

(D) Operation Meghdoot

 ANSWERS

  1. C
  2. A
  3. C
  4. A
  5. C
  6. A
  7. C
  8. A
  9. C
  10. A
  11. D
  12. C
  13. C
  14. C
  15. B
  16. C
  17. C
  18. A
  19. C
  20. A
  21. C