CURRENT AFFAIRS

0
46

Current Affairs Question And Answers

Q1 : Umesh Sinha, a 1986 batch retired officer of Uttar Pradesh cadre, has been appointed for which post?

(A) Deputy Election Commissioner

(B) Election Commissioner

(C) Deputy Education Commissioner

(D) Deputy Home Commissioner

Q2 : Who has become the richest person in Asia, leaving behind Mukesh Ambani?

(A) Bill Gates

(B) Ratna Tata

(C) Anil Ambani

(D) Zhong Shanshan (China)

Q3 : Union Cabinet has approved an interest subsidy scheme of how many crores to boost ethanol production?

(A) 4673 crore

(B) 5573 crore

(C) 4578 crore

(D) 4573 crore

Q4 : Prime Minister Narendra Modi will lay the foundation stone of AIIMS in which city of Gujarat today?

(A) Lucknow

(B) Rajkot

(C) Jaipur

(D) Chandigarh

Q5 : The state of Tamil Nadu has recognized as its 38th district?

(A) Roop Nagar

(B) Mayiladuturai

(C) Lanka

(D) Madras

Q6 : Which senior Congress leader has died at the age of 86?

(A) Buta Singh

(B) T. Natarajan

(C) Rajarajan

(D) Megha Srivastava

Q7 : In the ICC Test rankings, which batsman has overtaken Virat Kohli to reach the first position?

(A) T. Natarajan

(B) Rajarajan

(C) Ken Williamson

(D) Megha Srivastava

Q8 : In 1984, the Padma Shri and Arjuna awardee Colonel, who retained Siachen under Operation Meghdoot, died at the age of 87, what was their name?

(A) T. Natarajan

(B) Rajarajan

(C) Megha Srivastava

(D) Colonel Narendra “Bull”

Q9 : Which corona vaccine has been approved for emergency use by the World Health Organization (WHO)?

(A) Kovidshield

(B) Pfizer and BioNTech’s Covid-19 vaccine (Coronavirus Vaccine)

(C) Covexin

(D) Pfizer

Q10 : Which portal and app has been launched by the Indian government to connect with overseas Indians?

(A) Pravasi Rishta Portal & Mobile App

(B) Global Relationship Portal & Mobile App

(C) Relationship portal and mobile app

(D) Global Overseas Relationship Portal & Mobile App

Q11 : From when has the Central Government extended the validity of important documents like driving license, vehicle registration and fitness certificate?

(A) By 31 August 2021

(B) By 31 March 2021

(C) Until 20 December 2021

(D) By 25 January 2022

Q12 : Recently which state government has announced to build the world’s largest hockey stadium?

(A) Punjab

(B) Delhi

(C) Odisha

(D) Bihar

Q13 : Whose foundation stone will be laid today by Prime Minister Narendra Modi?

(A) IIM Nagpur

(B) IIM Sambalpur

(C) IIM Kanpur

(D) IIM Jaipur

Q14 : How many days has the US President extended restrictions on other foreign work visas with H-1 visas?

(A) 9 months

(B) 12 months

(C) 8 months

(D) 3 months

Q15 : Which state has been ranked second for outstanding performance in the implementation of Pradhan Mantri Awas Yojana Urban?

(A) Rajasthan

(B) Uttar Pradesh

(C) Punjab

(D) Maharashtra

Q16 : The Asian Development Bank (ADB) has announced a loan of how many crore rupees to the Tripura government for the development of urban areas and tourism in the northeastern state?

(A) 2,100 crores

(B) 3,100 crores

(C) 2,900 crores

(D) 4,100 crores

Q17 : How long has the Government of India recently extended the suspension of the IBC Code i.e. the Insolvency and Bankruptcy Code?

(A) August 2021

(B) October 2021

(C) March 2021

(D) December 2021

Q18 : On which of the following days is Goa Mukha Divas celebrated?

(A) 10 January

(B) 12 March

(C) 19 December

(D) 15 July

Q19 : In which country has the American International Development Finance Corporation announced to invest in the National Investment and Infrastructure Fund?

(A) India

(B) China

(C) Nepal

(D) Bangladesh

Q20 : Recently the history of Sikh Gurus will be included in the school curriculum of which state?

(A) Tamil Nadu

(B) Assam

(C) Uttar Pradesh

(D) Karnataka

Q21 : Recently, which state government has announced to celebrate ‘Sahibzada Day’ on 27 December every year?

(A) Punjab

(B) Uttar Pradesh

(C) Haryana

(D) Bihar

ANSWERS

  1. A
  2. D
  3. D
  4. B
  5. B
  6. A
  7. C
  8. D
  9. B
  10. D
  11. B
  12. C
  13. B
  14. D
  15. B
  16. A
  17. C
  18. C
  19. A
  20. C
  21. B