CURRENT AFFAIRS

0
48

Important Current Affairs Questions 2021

Q1 : Which state government has recently launched an initiative called ‘Jail Tourism’?

(A) Uttar Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Jharkhand

(D) Kerala

Q2 : Who has recently received the ‘Subhash Chandra Bose Disaster Management Award’ for the year 2021?

(A) Raghunath Das

(B) Padma Singh

(C) Ramesh Nagarkoti

(D) Rajendra Bhandari

Q3 : Recently, who became the first state of India to have airstrip on two expressways?

(A) Gujarat

(B) Madhya Pradesh

(C) Uttar Pradesh

(D) Manipur

Q4 : Which organization released ‘World Economic Situation and Prospects 2021’?

(A) G7

(B) United Nations

(C) WHO

(D) UNESCO

Q5 : According to the International Monetary Fund, which is the only major country that will register double digit growth in FY 2022?

(A) Russia

(B) France

(C) Japan

(D) India

Q6 : According to the recently released India Justice Report-2020, which state has got the top position in giving justice?

(A) Tamil Nadu

(B) Maharashtra

(C) Kerala

(D) Jharkhand

Q7 : Who has recently become the youngest president of the Asian Cricket Council (ACC)?

(A) Murali Karthik

(B) Rakesh Jaitley

(C) Jai Shah

(D) Ashish Nehra

Q8 : Every year in India, ‘Martyr’s Day’ is celebrated on 30 January in memory of which person?

(A) Bhagat Singh

(B) Mahatma Gandhi

(C) Rajiv Gandhi

(D) Jawaharlal Nehru

Q9 : Recently, who has been appointed as the 42nd Deputy Army Chief?

(A) KK Singh

(B) MK Tiwari

(C) CP Mohanty

(D) JP Joshi

Q10 : Who has been appointed as the next Ambassador of India to Kazakhstan, recently?

(A) Desvesh Kumar Sinha

(B) Vimal Kumar Net

(C) Ajit Vinayak Gupte

(D) Ramesh Prakash Tripathi

Q11 : Recently, which Indian has been appointed by the US Administration as the Chief of Staff of the Department of Energy?

(A) Vishnu Sharma

(B) Pinky Jahan

(C) Tarak Shah

(D) Trupti Ghoshal

Q12 : Recently, what position has India got in the Global Climate Risk Index 2021 released?

(A) 2nd

(B) 5th

(C) 7th

(D) 9th

Q13 : Which country’s armed forces participated in the Republic Day Parade of India in the year 2021?

(A) Bangladesh

(B) Russia

(C) France

(D) Japan

Q14 : The ‘Build Back Better recovery plan’, which was recently seen in the news, is associated with the head of which country?

(A) Russia

(B) France

(C) America

(D) Japan

Q15 : Recently which country has passed an order to allow transgender persons to serve in military roles?

(A) America

(B) Russia

(C) France

(D) Japan

Q16 : Who has recently become the new CEO of National Health Authority (NHA)?

(A) RS Sharma

(B) SS Agarwal

(C) PK Mathur

(D) JK Singhal

Q17 : When is ‘World Leprosy Day’ celebrated every year?

(A) 29 January

(B) 30 January

(C) 31 January

(D) 01 February

Q18 : Recently, what position has India got in the ‘Corruption Perception Index’ of 2020 released?

(A) 86th

(B) 89th

(C) 92nd

(D) 96th

Q19 : Recently, who became the first woman Prime Minister of Estonia?

(A) Riza Olex

(B) Finny Moore

(C) Caja Kalas

(D) Lisa Henderson

Q20 : Recently, ‘Swaminathan Janakiraman’ and ‘Ashwini Kumar Tiwari’ have become the new MDs of which bank?

(A) PNB

(B) SBI

(C) BOI

(D) HDFC

Q21 : Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has announced the establishment of a Quantum Computing Application Lab in partnership with

(A) Hathaway Web Services

(B) Amazon Web Services

(C) Reliance Jio Web Services

(D) Vodafone Idea Web Services

ANSWERS

  1. B
  2. D
  3. C
  4. B
  5. D
  6. B
  7. C
  8. B
  9. C
  10. C
  11. C
  12. C
  13. A
  14. C
  15. A
  16. A
  17. B
  18. A
  19. C
  20. B
  21. B