CURRENT AFFAIRS

0
47

Current Affairs Question And Answers 2021

Q1 : Smart-up grant, which was in the news recently, is related to which Indian bank?

(A) SBI Bank

(B) PNB Bank

(C) HDFC Bank

(D) ICICI Bank

 Q2 : Which mutual fund house will distribute Rs 9,122 crore to Franklin Templeton Unitholders?

(A) SBI Mutual Fund

(B) HDFC Mutual Fund

(C) PNB Mutual Fund

(D) ICICI Mutual Fund

 Q3 : Which former Indian batsman has been appointed batting consultant by the Royal Challengers Bangalore team for the upcoming season of IPL?

(A) Rohitash Sharma

(B) Sanjay Bangar

(C) Pankaj Verma

(D) Rohini Yadav

 Q4 : The first airport in the country has been awarded the National Water Conservation Award by the Ministry of Water Power for better storage of water?

(A) Jaipur International Airport

(B) Calcutta International Airport

(C) Mumbai International Airport

(D) Delhi International Airport

 Q5 : Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has decided to make which athlete as Deputy Superintendent of Police in his cabinet meeting on Wednesday?

(A) Sanjay bangar

(B) Hima Das

(C) Rohitash Sharma

(D) Pankaj Verma

 Q6. : What is the theme of World Wetlands Day 2021?

(A) Wetlands and Water

(B) Wetlands and Biodiversity

(C) Wetlands and Climate Change

(D) Wetlands for a sustainable urban future

 Q7 : Which of the following team won the Syed Mushtaq Ali T20 Trophy 2020-21 by defeating Baroda in the final?

(A) Saurashtra

(B) Madhya Pradesh

(C) Tamil Nadu

(D) Rajasthan

 Q8 : What is the theme of World Leprosy Day 2021?

(A) Achieve Zero transmission and disabilities

(B) Tackling stigma and discrimination

(C) Accelerating towards a leprosy-free world

(D) (e) Beat Leprosy, End Stigma and advocate for mental wellbeing

 Q9 : In which of the following states a botanical garden named ‘Shivalik Arboritum’ has been established?

(A) Tripura

(B) Himachal Pradesh

(C) Uttarakhand

(D) Sikkim

 Q10 : Facebook Inc. has appointed _________ as its first Chief Compliance Officer.

(A) Eduardo Saverin

(B) Sheryl Sandberg

(C) David Wenner

(D) Henry Moniz

 Q11 : Name the Indian-American who has recently been appointed by NASA as the acting chief of the US space agency.

(A) Sarojini Singh

(B) Rashmi Desai

(C) Bhavya Lal

(D) Sonia Verma

Q12 : World Wetlands Day is celebrated globally every year on __________.

(A) 5 February

(B) 2 February

(C) 3 February

(D) 4 February

 Q13 : Recently the United Nations World Tourism Organization has confirmed 2020 as the ‘Worst Year on Record’. Where is the headquarters of UNWTO?

(A) Geneva

(B) Paris

(C) Madrid

(D) New York

 Q14 : Who has been sworn in as the new chairman of the Asian Cricket Council (ACC)?

(A) Jai Shah

(B) Sachin Tendulkar

(C) Sanath Jayasuriya

(D) Neil Johnson

 Q15 : The BCCI has decided to cancel the Ranji Trophy 2020-21 season for the first time in sports history. In which season was the championship held for the first time?

(A) 1942-43

(B) 1919-20

(C) 1951-52

(D) 1934–35

 Q16 : Recently, a reference material has been synthesized in all World Anti-Doping Agency accredited laboratories to strengthen anti-doping measures. The headquarters of the World Anti-Doping Agency is located at ___________.

(A) Switzerland

(B) Rome

(C) U.S.

(D) Canada

 Q17 : Which of the following states has been ranked first in the India Justice Report 2020?

(A) Telangana

(B) Tamil Nadu

(C) Punjab

(D) Maharashtra

 Q18 : The Ministry of Corporate Affairs is set to launch which portal during FY 2021-22?

(A) MCA21 Version 3.0

(B) ‘SPICe+’ Web Form

(C) Incredible India

(D) Bhuvan Panchayat V3

 Q19 : Which state has agreed to share expertise in Skill Development, Tourism & Dairy Sector with Switzerland?

(A) Maharashtra

(B) Bihar

(C) Haryana

(D) Uttar Pradesh

 Q20 : Who is the author of the book titled Parliamentary Messenger in Rajasthan?

(A) K N Bhandari

(B) M V Naidu

(C) Chinmay Tumbe

(D) Suman Dubey

 Q21 : The ISRO is set to launch which country’s observation Amazonia-1?

(A) Japan

(B) Brazil

(C) Nepal

(D) USA

 ANSWERS

1.C

2.A

3.B

4.D

5.B

6.A

7.A

8.D

9.C

10.D

11.C

12.B

13.D

14.A

15.D

16.D

17.D

18.A

19.C

20.A

21.B