CURRENT AFFAIRS

0
34

Current Affairs Questions 2021

Q1 : PM Modi has laid the foundation stone of the Grand Anicut Canal System in which state?

(A) Bihar

(B) Kerala

(C) Tamil Nadu

(D) Rajasthan

Q2 : The President of India has appointed Justice Puligoru Venkata Sanjay Kumar as the Chief Justice of which High Court?

(A) Manipur

(B) Assam

(C) Nagaland

(D) Sikkim

Q3 : PM Modi has inaugurated the development work of Chittaura Lake in which state?

(A) Uttar Pradesh

(B) West Bengal

(C) Andhra Pradesh

(D) Tamil Nadu

Q4 : Which state has launched the Maa Ki Rasoi scheme to provide food to the poor?

(A) Kerala

(B) Bihar

(C) West Bengal

(D) Maharashtra

Q5 : Which country’s runner Beatrice Chepkoech has made the world record by completing the 5 km road race in 14 minutes 43 seconds?

(A) Mali

(B) Ghana

(C) Canada

(D) Kenya

Q6 : Who has been appointed as the Executive Secretary of the UN Capital Development Fund?

(A) Preeti Sinha

(B) Neha Kumar

(C) Hima Khan

(D) Judith Karl

Q7 : Who has been sent to the Senate by the US as the director of the Bureau of Consumer Financial Protection?

(A) Vimal Kumar

(B) Rohit Chopra

(C) Mohan Aggarwal

(D) Dinesh Sharma

Q8 : The war veteran Major General (retired) Basant Kumar Mahapatra has passed away. He was from which state?

(A) Goa

(B) Maharashtra

(C) West Bengal

(D) Odisha

Q9 : As per Eurostat data, which country was the biggest trading partner of the European Union (EU) in 2020?

(A) China

(B) Japan

(C) United States

(D) UK

Q10 : Where is the headquarters of the Union for International Cancer Control (UICC) located?

(A) Rome, Italy

(B) Geneva, Switzerland

(C) Paris, France

(D) London, United Kingdom

Q11 : Which state government recently launched the ‘Har Ghar Pani, Har Ghar Safai’ mission?

(A) Haryana

(B) Rajasthan

(C) Punjab

(D) Gujarat

Q12 : What is the theme of International Human Fraternity Day 2021?

(A) Human Fraternity for World Peace and Living Together

(B) Document on Human Fraternity

(C) Contribution of religious leaders

(D) A Pathway to the Future

Q13 : What is the theme of World Cancer Day 2021?

(A) Not Beyond Us

(B) We can. I can

(C) Debunk the Myths

(D) I Am And I Will

Q14 : A two-day Chief of Air Staff (CAS) Conclave has been organized at Air Force Station Yelahanka. Where is the airfield located?

(A) Bangalore

(B) Visakhapatnam

(C) Hyderabad

(D) Kochi

Q15 : Which word has been chosen as the Hindi Word of the Year 2020 of Oxford Languages?

(A) Constitution

(B) Ramayana

(C) self-sufficiency

(D) Sanitation

Q16 : Jeff Bezos has announced that he will step down as CEO of Amazon from July 2021. Who has been appointed as the new CEO?

(A) Andy Jessie

(B) Werner Vogels

(C) Jeffrey Wilke

(D) Teresa Carlson

Q17 : The ASEAN-India Hackathon is an initiative by PM Modi and launched by ____?

(A) Minister of Women and Child Development

(B) Minister of Science and Technology

(C) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

(D) Ministry of Education

Q18 : Which version of Kerala State Film Awards has been announced recently?

(A) 51st

(B) 50th

(C) 49th

(D) 48th

Q19 : In which state have students built a robot to help in banking services?

(A) Punjab

(B) Karnataka

(C) Madhya Pradesh

(D) Chhattisgarh

Q20 : Which tech major has automaker company Ford joined hands with, using artificial intelligence and cloud computing to provide customer services?

(A) Google

(B) Amazon

(C) Microsoft

(D) Facebook

Q21 : Who is the author of the book ‘The Little Book of Encouragement’?

(A) Ruskin Bond

(B) Dalai Lama

(C) Chetan Bhagat

(D) Khushwant Singh

ANSWERS

1.C

2A

3.A

4.C

5.D

6.A

7.B

8.D

9.A

10.B

11.C

12.D

13.D

14.A

15.C

16.A

17.D

18.B

19.B

20.A

21.B