CURRENT AFFAIRS AND GENERAL KNOWLEDGE

0
350

CURRENT AFFAIRS AND GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

1.Which institution has launched National ‘Performance on Health Outcomes index’ along with Ministry of Health and Family Welfare to encourage states to take transformative action in the Health sector?
A.AIIMS
B.PMO
C.NITI Aayog
D.BHU

Answer  –  C.NITI Aayog

 

2.Which state government has removed restriction on night shift for women in all sectors to provide gender equality?
A.Karnataka
B.Punjab
C.Maharashtra
D.Andhra Pradesh

Answer  – A.Karnataka

 

3.The United Nations Security Council (UNSC) has passed a resolution demanding Israel to stop building settlements on occupied ______ territory.
A.Palestine
B.Lebanon
C.Jordan
D.Egypt

Answer  –  A.Palestine

 

4.US President Barack Obama has signed $ ____ billion defence policy bill for 2017 in Honolulu, Hawaii, to enhance security cooperation with India.
A.$ 515 billion
B.$ 629 billion
C.$ 710 billion
D.$ 618 billion

Answer  –  D.$ 618 billion

 

5.RBI opened its ___ banking ombudsman office in Dehradun, Uttarakhand on December 23, 2016.
A.9
B.15
C.17
D.21

Answer  –  C.17

 

6.Which of the following bank has adopted Shirki in Maharashtra to make the entire village turn cashless within 30 days?
A.ICICI Bank
B.HDFC Bank
C.Union Bank of India
D.State Bank of India

Answer  –  D.State Bank of India

 

7.Which country has dragged India to the World Trade Organisation (WTO) against measures taken on imports of iron and steel products?
A.China
B.Japan
C.Italy
D.Russia

Answer  – B.Japan

 

8.India recently has agreed to provide additional 240 MW electricity to which country?
A.Bangladesh
B.Nepal
C.China
D.Pakistan

Answer  – B.Nepal

 

9.DRDO successfully test fired smart anti-airfield weapon SAAW from Chandipur in OdishA.What does SAAW stands for?
A.Superior Anti Airfield Weapon
B.Synchronous Anti Airfield Weapon
C.Systematic Anti Airfield Weapon
D.Smart Anti-Airfield Weapon

Answer  – D.Smart Anti-Airfield Weapon

 

10.The ‘Aadhaar Payment App‘ of government of India has been developed by which bank along with UIDAI and NPCI?
A.HDFC Bank
B.IDFC Bank
C.Yes Bank
D.Axis Bank

Answer  –  B.IDFC Bank

 

11.Who has been nominated as the Player of the Year 2016 by All India Football Federation (AIFF)?
A.Sunil Chhetri
B.Jeje Lalpekhlua
C.Arnab Mondal
D.Denson Devdas

Answer  – B.Jeje Lalpekhlua

 

12.National title in 6-red Snooker championship 2016 is won by which player?
A.Pankaj Advani
B.Aditya Mehta
C.Subhash Agrawal
D.Anuja Thakur

Answer  –  A.Pankaj Advani

 

13.What was the theme of the National Consumer Day 2016 which was observed on December 24?
A.Discharge your Responsibilities: Assert your Rights
B.Combating food adulteration
C.Safe and Healthy food
D.Alternate Consumer Disputes Redressal

Answer  –  D.Alternate Consumer Disputes

 

14.Who has been appointed as the brand ambassador of Luggage maker American Tourister?
A.PV Sindhu
B.Pankaj Adavni
C.Virat Kohli
D.MS Dhoni

Answer  – C.Virat Kohli

 

15.Defence Project worth over Rs. __________ has been approved by the Defence Ministry on December 23.
A.Rs 7100 crore
B.Rs 7000 crore
C.Rs 6200 crore
D.Rs 5500 crore

Answer  –  B.Rs 7000 crore 

 

16.Which among the following tech-giants have collaborated with Ministry of Consumer Affairs to launch ‘Digitally Safe Consumer’ campaign for protecting the online interest of the consumers?
A.Microsoft
B.Google India
C.Accenture
D.Amazon India

Answer  –  B.Google

 

17.India’s first 2G (Second Generation) ethanol bio-refinery is being set up by Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) in which of the given states?
A.Haryana
B.Gujarat
C.Rajasthan
D.Punjab

Answer  – D.Punjab

 

18.Good Governance Day is observed every year since 2014 on December 25th across India to honor which famous personality?
A.Atal Bihari Vajpayee
B.APJ Abdul Kalam
C.Manmohan Singh
D.Rajiv Gandhi

Answer  –  A.Atal Bihari Vajpayee

 

19.Which player has been ranked as the top player in the Lord’s Cricket Ground 20 best players of 2016 list?
A.Cheteshwar Pujara
B.Ajinkya Rahane
C.Virat Kohli
D.Ravichandran Ashwin

Answer  – C.Virat Kohli 

 

20.International Cricket Council has recently granted approval to which of the following stadium to conduct International cricket matches?
A.Shaheed Bhagat Singh Stadium(SBSS), Punjab
B.Shaheed Vijay Singh Parthik(SVSP) Stadium, Greater Noida
C.Sri Alluri Seetarama Raju Stadium, Karanataka
D.Maulana Abul Kalam Azad Stadium, Haryana

Answer  –  B.Shaheed Vijay Singh Parthik(SVSP)

 

21.Name the Super Typhoon that made landfall on the eastern province of Philippines on Christmas Day.
A.Haiyan
B.Melor
C.Nock-ten
D.Chan-Hom

Answer  – C.Nock-ten 

 

22.76-year-old Chetan Ramarao who recently died on December 23 due to prolonged illness was associated with which field?
A.Singer
B.Artists
C.Actor
D.Director

Answer  – C.Actor

 

23.Scientists from Canada have developed the first biological pacemaker, sinoatrial node (SAN) cardiomyocytes, using which human stem cells?
A.Parafollicular cell
B.Theca lutein cells
C.Corticotropes
D.Pluripotent cells

Answer  –  D.Pluripotent cells

 

24.Which of the following regulator has slashed the prices of essential drugs including HIV and Diabetes to make them affordable for general public?
A.AIIMS – All India Institute Of Medical Science
B.Ministry of Health and Family Welfare
C.National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA)
D.Central Drugs Standard Control Organization

Answer  – C.National Pharmaceutical Pricing

 

25.The insurance regulator IRDAI has granted the final certificate of registration, R3, to how many reinsurers to open branch in India?
A.8
B.2
C.5
D.11

Answer  – C.5

 

26.ICRA has forecasted India’s gross value added (GVA) growth likely to be at ___________ per cent in 2016-17. 
A.7.0
B.6.6
C.6.7
D.7.1

Answer  –  B.6.6

 

27.Which city has emerged as the most well-read city in India as per the ‘Annual Reading Trends Report for 2016’ conducted by Amazon.in?
A.Kolkata
B.Mumbai
C.Bengaluru
D.Delhi

Answer  – D.Delhi

 

28.The union government has recently signed an agreement for new railway projects worth Rs 45,000 crore with which state?
A.Maharashtra
B.Uttar Pradesh
C.Haryana
D.Punjab

Answer  – A.Maharashtra

 

29.To accelerate works under AMRUT, Centre has decided to approve action plans for the next three years in one go rather than annual approvals. What does AMRUT stands for?
A.Atal Mission for Rural and Urban Transformation
B.Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation
C.Atal Mission for Regional Urban Transformation
D.Atal Mission for Regeneration and Upper Transformation

Answer  – B.Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation

 

30.The Ministry of External Affairs (MEA) launched a live customer service resolution platform, ‘Twitter Seva’, on December 23 to provide speedy resolution on which issue of the customers?
A.Booking Tickets.
B.Grievances of entrepreneurs
C.Setting up Start-up
D.Queries related to Visa and passport

Answer  – D.Queries related to Visa and passport

 

31.Name the famous co-artist, in the team that sketched the national emblem‘Lion Capital of Ashoka’, who die at the age of 89 in Indore on December 24?
A.Nicola Benedetti
B.Nandlal Bose
C.Dinanath Bhargava
D.Sapekshi Bhargava

Answer  – C.Dinanath Bhargava

 

32.Name the Industrialist who has been voted by the Tata Motors shareholders to be removed as the Independent director of the company.
A.Nusli Wadia
B.Nitin Nohria
C.Ishaat Hussan
D.Vijay Singh

Answer  – A.Nusli Wadia 

 

33.The Consumer Affairs Ministry on December 24, 2016, launched a mobile App ‘Smart Consumer’ and an ‘Online Consumer Mediation Centre (OCMC)’ to provide speedy redressal of consumer grievances. Who is the Union Minister of Consumer Affairs?
A.Ram Vilas Paswan
B.Ashok Gajapathi Raju
C.Ananth Kumar
D.Radha Mohan Singh

Answer  – A. Ram Vilas Paswan

 

34.Which of the following countries is called one of the four Asian Tigers?

A.India

B.Japan

C.China

D.South Korea
Answer. South Korea

 

  1. The famous “Ganga Sagar Mela”, an annual fair is held in which state of India?

A.Uttar Pradesh

B.Bihar

C.Jharkhand

D.West Bengal
Answer. West Bengal
36.After LPG, which of the following commodity has been included under direct benefit transfer scheme from Indian government?

A.Kerosene

B.Diesel

C.Gasoline

D.Food grains
Answer. Kerosene
37.“Sahyog-Kaijin” is a joint maritime exercise between which two countries?
A.India and Japan

B.India and Indonesia

C.Indonesia and Japan

D.India and China
Answer. India and Japan
38.As of 2016, with which of the following countries, India has NOT signed an agreement in Civil Nuclear Cooperation?

A.Namibia

B.Mongolia

C.Japan

D.South Korea
Answer. Japan
39.Sabarimala is located in which of the following states?

A.Kerala

B.Karnataka

C.Andhra Pradesh

D.Telangana
Answer. Kerala

  1. Which committee has recommended change in the structure and ecosystem in the Indian cricket board?

A.RM Lodha committee

B.Kirit Parikh committee

C.Bibek Debroy committee

D.Naresh Chandra committee
Answer. RM Lodha committee

  1. Historic Chandragiri Fort is located in which of the following states?

A.Andhra Pradesh

B.Karnataka

C.Maharashtra

D.Telangana
Answer. Andhra Pradesh

  1. The term “Post-war miracle” is used in context with which of the following countries?

A.Russia

B.China

C.Japan

D.United States
Ans. Japan

  1. Which of the following was the last missile successfully developed under India’s Integrated Guided Missile Development Programme?

A.Agni-III

B.Prithvi-II

C.Prithvi-III

D.Agni-VI
Answer. Agni-III
 

  1. Which of the following parts of constitution explicitly mentions that India is a secular state? A.Preamble

B.Fundamental Rights

C.Directive Principles of state policy

D.The Union
Answer. Preamble

  1. What is the current age of retirement of judges from supreme courts and high courts respectively in India?

A.65 & 62

B.65 & 60

C.65 for both

D.65 and 63
Answer. 65 & 62

 

  1. What is the correct chronological order of creation of Assam, Nagaland, Goa & Mizoram?

A.Assam, Nagaland,. Goa , Mizoram

B.Assam, Mizoram, Nagaland,. Goa

C.Assam, Nagaland, Mizoram, Goa

D.Assam, Goa, Mizoram, Nagaland
Answer. Assam, Nagaland, Mizoram, Goa

  1. The Chairman of the Union Public Service Commission is appointed by?

A.President

B.Vice-President

C.Union Home Minister

D.Minister in charge of DoPT
Answer. President
 

  1. A judge of Supreme Court of India can be removed from office by __ ?
  2. Parliament by law

B.Judges of supreme court by Majority

C.President on a resolution by parliament

D.President on his/ her own discretion
Answer. President on a resolution by parliament

 

 

  1. The concept of fundamental duties of Indian constitution was borrowed from which among the following?

A.Constitution of Australia

B.U N Charter

C.Constitution of Socialist Countries such as Russia

D.Constitution of UK
Answer. Constitution of Socialist Countries such as Russia
 

50.Which of the following is not a correct statement about UPSC?

A.UPSC submits its annual report to the President

B.UPSC Chairman can be removed by Central Government by order

C.Composition of UPSC is determined by President

D.All of the above are correct statements
Answer. B is not a correct statement
—————————————————————————————

Join Today

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152