CURRENT AFFAIRS QUIZ

0
43

CURRENT AFFAIRS QUIZ

 Q 1 :  According to the recently announced, in which city the world’s highest ‘observation wheel’ will open?

(A) Sydney (Australia)

(B) Dubai (UAE)

(C) Wuhan (China)

(D) London (England)

Q 2:  Recently, according to the report released by EIU, which has become the safest city in the world?

(A) Melbourne (Australia)

(B) Copenhagen (Denmark)

(C) Bangalore (India)

(D) Toronto (Canada)

Q 3:  Recently, what is the rank of India in the Global Manufacturing Risk Index for the year 2021 released?

(A) 1st

(B) 2nd

(C) 3rd

(D) 4th

Q 4 :  Who has recently become the new Ambassador of India to Germany?

(A) Ruby Swamy

(B) Harish Parvathaneni

(C) Ranjan Gupta

(D) Atish Chaturvedi

Q 5:  Recently, what is the name of the road leading to Ram temple by the UP government?

(A) Atal Bharat Marg

(B) Ananth Kumar Marg

(C) Kalyan Singh Marg

(D) Sushma Swaraj Marg

Q 6:  Recently, who has become the first Indian female player to win a gold medal in the Paralympic Games?

(A) Meenakshi Saha

(B) Gayatri Nehra

(C) Deepika Pandey

(D) Avni Lekhara

Q 7:  Recently, who has been given the “Biju Patnaik Sports Award” by the Odisha government?

(A) Birendra Lakra

(B) Dilip Tirke

(C) Roshan Meenaz

(D) Amit Rohidas

Q 8:  Every year on 29th August, “National Sports Day” is celebrated all over India on whose birthday?

(A) Balbir Singh Sr.

(B) Major Dhyan Chand

(C) K. D. Jadhav

(D) Rajiv Gandhi

Q 9:  Recently, who has become the new chief of Indo-Tibetan Border Police (ITBP)?

(A) Tejpal Sharma

(B) Ramesh Goyal

(C) Sanjay Arora

(D) Arvind Singh

Q 10 :  Recently, who has been appointed as the new judge of Madhya Pradesh High Court?

(A) Pranay Verma

(B) Ajit Nanded

(C) Raman Bhatnagar

(D) Amit Prajapati

Q 11:  “12% Club” app has been launched by which fintech firm?

(A) PhonePe

(B) Paytm

(C) Bharatpe

(D) Policy Bazaar

Q 12:  Who has recently become the new chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?

(A) PK Goswami

(B) HS Shukla

(C) JB Mohapatra

(D) RJ Pandey

Q 13:  Which country’s government has recently made a rule for children to play games for only 3 hours a week?

(A) America

(B) China

(C) Russia

(D) Japan

Q 14 :  The government of which state has recently launched a scheme for the youth called “Mera Kaam Mera Maan”?

(A) Uttarakhand

(B) Bihar

(C) Uttar Pradesh

(D) Punjab

Q 15:  Which Indian has recently become the director of banking sector giant HSBC Asia?

(A) Shubham Jha

(B) Deepak Kushwaha

(C) Ramnath Shivar

(D) Rajnish Kumar

Q 16:  Which place has recently got the highest cinema hall in the world?

(A) Machu Picchu

(B) Shangri-La, China

(C) Thimphu

(D) Ladakh

Q 17 :  PM Modi recently dedicated the renovated complex of Jallianwala Bagh Memorial to the nation. In which city is the monument located?

(A) New Delhi

(B) Kolkata

(C) Srinagar

(D) Amritsar

Q 18 :  अंतर्राष्ट्रीय विलुप्ति दिवस प्रतिवर्ष किस दिन मनाया जाता है?

(A) 27 अगस्त

(B) 29 अगस्त

(C) 30 अगस्त

(D) 28 अगस्त

Q 19:  SAMRIDH program has been recently launched by which ministry to boost the start-up ecosystem in India?

(A) Ministry of Electronics and Information Technology

(B) Ministry of Statistics and Program Implementation

(C) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

(D) Ministry of Health and Family Welfare

Q 20:  India’s first green hydrogen electrolyzer manufacturing unit has been unveiled in which city?

(A) Visakhapatnam

(B) Chennai

(C) Hyderabad

(D) Bangalore

 

ANSWERS

 

  1.  B
  2. B
  3. B
  4. B
  5. C
  6. D
  7. D
  8. B
  9. C
  10. A
  11. C
  12. C
  13. B
  14. D
  15. D
  16. D
  17. D
  18. C
  19. A
  20. D