CURRENT AFFAIRS QUIZ

0
151

1.Who has been honored as the World’s Best Playmaker 2016 on December 29, 2016, by the International Federation of Football History and Statistics (IFFHS)?
A.Toni Kroos
B.Andrés Iniesta
C.Lionel Messi
D.Riyad Mahrez

Answer  –  C.Lionel Messi 

2.Name the Indian Tennis Player who has announced his retirement from the professional tennis on 01 January 2017. 
A.Sumit Nagal
B.Somdev Devvarman
C.Rohan Bopanna
D.Yuki Bhambri

Answer  – B.Somdev Devvarman 

3.Who has been sworn in as the new Major General of Kyrgyzstan?
A.Khalifa bin Zayed
B.Amal Al Qubaisi
C.Abdil Segizbaev
D.Shaikh Rafik Mohammed

Answer  – D.Shaikh Rafik Mohammed

4.Name the actor, well known for playing character Father Mulcahy in MASH, who died on January 1, 2017.
A.David Bowie
B.Terry Wogan
C.Denise Robertson
D.William Christopher

Answer  – D.William Christopher

5.Who has won the 2016 Mubadala World Tennis Championship at Abu Dhabi?
A.David Ferrer
B.Rafael Nadal
C.Stan Wawrinka
D.Milos Raonic

Answer  – B.Rafael Nadal 

6.Who has been appointed as the 25th Chief Justice of Pakistan?
A.Mazhar Jami
B.Rizwan Akhtar
C.Nazir Ahmed Butt
D.Mian Saqib Nisar

Answer  – D.Mian Saqib Nisar 

7.Name the two new Hindi writers who have been conferred with the 2016  Bharatiya Jnanpith Navlekhan Award on December 29, 2016?
A.Tasneem Khan and Upasana
B.Vishnu Nagar and Govind Prasad
C.Shraddha and Ghyansham Devansh
D.Madhusudan Anan and Om Nischal

Answer  –  C.Shraddha and Ghyansham Devansh

8.Who has been conferred with the ‘Power & Energy Persona’s Award for Individual Excellence’ at the 10th ENERTIA Awards 2016 –India and South Asia’s awards for excellence in sustainable energy and power on December 29, 2016?
A.R N Khazanchi
B.K M Singh
C.D.K. Jain
D.Yogendra Prasad

Answer  –  B.K M Singh

9.Which e-commerce firm has planned to launch an “Airborne Fulfillment Center” (AFC) to deploy Drones for delivering its items in minutes?
A.Amazon
B.Snapdeal
C.Alibaba
D.Flipkart

Answer  – A.Amazon

10.Petronet, India’s largest LNG importer, has signed an agreement with which country on December 30 to set up $950 million Liquefied Natural Gas import project in that country?
A.Kyrgyzstan
B.Afghanistan
C.Pakistan
D.Bangladesh

Answer  – D.Bangladesh

11.What is the new extended deadline announced by the Reserve Bank of India for the Non Resident Indian (NRIs) citizens to exchange the demonetized notes?
A.March 31, 2017
B.April 1, 2017
C.June 30, 2017.
D.July 31, 2017

Answer  – C.June 30, 2017.

12.Which country has announced a plan to ban all ivory trade and processing activities in the country by the end of 2017?
A.China
B.USA
C.South Africa
D.Russia

Answer  –  A.China

13.India’s first laser technology-based advanced AVMS RTO check-post has been set up in which state?
A.Haryana
B.Gujarat
C.Maharashtra
D.Rajasthan

Answer  –  B.Gujarat

14.PM Modi on December 31 has announced to increase the number of houses to be built under the Pradhan Mantri Awaas Yojana in rural areas by what percent?
A.30 Percent
B.32 Percent
C.33 Percent
D.35 Percent

Answer  – C.33 Percent

15.How much financial benefit would be provided to the pregnant women in rural areas as announced by PM Modi?
A.Rs. 2500
B.Rs. 4000
C.Rs. 5500
D.Rs. 6000

Answer  – D.Rs. 6000

16.What is the new Credit Guarantee limit for Micro Small and Medium Enterprises as decided by the Union Government on December 31, 2016? 
A.1 Crore
B.2 Crore
C.5 Crore
D.7 Crore

Answer  – B.2 Crore

17.What percent of interest has been decided by the Centre for the Senior Citizens on their deposits of up to 7.5 lakhs for 10 years?
A.8 Percent
B.7 Percent
C.4 Percent
D.5 Percent

Answer  –  A.8 Percent

18.Prime Minister Modi on December 31 has announced to convert how many Kisan Credit Card into RuPay card in the next 3 months?
A.7 Crore
B.5 Crore
C.10 Crore
D.3 Crore

Answer  –  D.3 Crore

19.What percent of rebate on interest would be provided for home loan up to Rs. 9 Lakh by urban poor in 2017?
A.3 Percent
B.4 Percent
C.1 Percent
D.2 Percent

Answer  – B.4 Percent

20.Union Government has announced to provide what percent of subvention on interest for home loans of up to Rs. 2 Lakh by rural poor in 2017?
A.4%
B.7%
C.3%
D.2%

Answer  – C.3%

21.The Central Government has recently permitted how many Public Sector Banks to raise Rs 2,914.038 crore from market to strengthen their capital base?
A.12
B.15
C.13
D.11

Answer  – A.12

22.Name the new health scheme launched by Andhra Pradesh Government for the Above Poverty Line families of the state on January 1, 2017?
A.Arogya Swasthiya Bima Yojana
B.Suraksha Bima Yojana
C.Arogya Raksha Scheme
D.State Government Health Scheme

Answer  –  C.Arogya Raksha Scheme

23.In which state is the world’s largest 11-day Gala Festival “Bargarh Dhanua Jatra” organized?
A.Odisha
B.Karnataka
C.Tamil Nadu
D.Andhra Pradesh

Answer  – A.Odisha

24.With which country India exchanges a list of nuclear installations and facilities every year on January 1 under an agreement that prohibits the two countries to attack each other’s atomic facilities?
A.Afghanistan
B.Russia
C.China
D.Pakistan

Answer  – D.Pakistan

25.Who has been honored with the Nishan-e-Imtiaz, a civil decoration organized by Pakistan to recognize valuable services for the country?
A.Shafi ur Rahman
B.Rashad Mahmood
C.Qamar Javed Bajwa
D.Muhammad Salman Faruqui

Answer  – C.Qamar Javed Bajwa 

26.Which state has banned the use of Purse Seine Nets for fishing across the state from January 1, 2017 to safeguard a Fingerlings fish species?
A.West Bengal
B.Kerala
C.Maharashtra
D.Andhra Pradesh

Answer  – C.Maharashtra

27.British Government is set to mint a new coin of which denomination by the end of March 2017?
A.2 Pound
B.1 Pound
C.5 Pound
D.10 Pound

Answer  –  B.1 Pound

28.A Laser walls and smart sensors are soon to be launched at which of the given International borders of India to safeguard from terrorists attacks?
A.India-Myanmar International Borders
B.India-Nepal International Borders
C.India-Sri Lanka International Borders
D.India-Bangladesh International Borders

Answer  –  D.India-Bangladesh International Borders

29.Who has been appointed as the new Chairman of Union Public Service Commission with effect from January 4, 2017?
A.R. M. Bathew
B.David R. Syiemlieh
C.F. W. Robertson
D.D P Agrawal

Answer  –  B.David R. Syiemlieh

30.Which bank has partnered with CNX Corporation (CNX) to provide collateral management services for the loans sanctioned to the farmers against warehouse receipt?
A.Indian Bank
B.Bank of Maharashtra
C.Bank of Baroda
D.State Bank of India

Answer  –  C.Bank of Baroda

31.Which state’s Power Corporation has been awarded with “Best Performing Power Distribution Utility in Power Sector” by Central Board of Irrigation & Power (CBIP)?
A.Punjab State Power Corporation Limited
B.Uttar Pradesh Power Corporation Limited
C.Jammu and Kashmir State Power Development Corporation Limited
D.Telangana Power Generation Corporation Limited

Answer  –  A.Punjab State Power Corporation Limited

32.Name the BCCI President who has been recently removed by the Supreme Court for violating its order of implementing Lodha Committee’s Recommendations. 
A.Chetan Chouhan
B.Anurag Thakur
C.Dilip Vengsarkar
D.Niranjan Shah

Answer  – B.Anurag Thakur 

33.Name the newly appointed Chief of Samajwadi Party, replacing Shivpal Singh .
A.Mohammad Rizwan
B.Vijay Singh
C.Naresh Uttam
D.Madan Chauhan

Answer  –  C.Naresh Uttam 

34.India successfully test fired the surface-to-surface strategic ballistic missile off Odisha coast on January 2, 2017. Name the missile.
A.Agni I
B.Agni III
C.Agni VI
D.Agni IV

Answer  – D.Agni IV

35.Which organization has launched an android app MUI for the Indian Merchant Navy Officers?
A.Maritime Union of India
B.National Union of Seafarers of India
C.Seafarers National Union
D.National Marine and Infrastructure India Private Limited

Answer  – A.Maritime Union of India

36.Who has won the World Blitz Chess Championship 2016?
A.Garry Kasparov
B.Viswanathan Anand
C.Magnus Carlsen
D.Sergey Karjakin

Answer  – D.Sergey Karjakin

37.Which former cricketer has joined as an assistant in the Australian coaching staff to prepare the team for the coming Twenty20 series against Sri Lanka?
A.Shane Warne
B.Brett Lee
C.Ricky Ponting
D.Adam Gilchrist

Answer  – C.Ricky Ponting

38.K V Pusa, who died on January 2, 2017 at the age of 63, was the former Minister of which state?
A.Assam
B.Nagaland
C.Manipur
D.Mizoram

Answer  – B.Nagaland

39.A leap second was added to the Indian clock on January 1, 2017 to synchronize the Indian Standard Time (IST) with the Earth’s Rotational Clock. Who is the in charge to add leap seconds to atomic clock?
A.Indian Institute of Space Science and Technology (IIST)
B.National Aeronautics and Space Administration (NASA)
C.National Physical Laboratory (NPL)
D.Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES)

Answer  – C.National Physical Laboratory (NPL)

40.A Supreme Court Bench on January 1, 2017 ruled out that Seeking votes in name of cast, religion or language is ‘corrupt practice. Who was the head of the bench?
A.TS Thakur
B.Sharad Bobde
C.Madan Lokur
D.DY Chandrachud

Answer  – A.TS Thakur

————————————————————————————————–