CURRENT AFFAIRS QUIZ

0
22
1.Arunachal Pradesh has collaborated with which institutuion to set up Institute for Transforming Arunachal?
[A] NITI Aayog
[B] Election Commission
[C] CBI
[D] CVC

Correct Answer: A [NITI Aayog]

Notes:
Arunachal Pradesh govt to set up Institute for Transforming Arunachal with NITI Aayog. Chief Minister Pema Khandu announced that the Institute will help build an ecosystem for knowledge platform for further learning.
The Institute will help build an ecosystem for knowledge platform for further learnings.
2.Which institution released the Environmental Guidelines for Stone Crushing units?
[A] NGT
[B] CPCB
[C] NITI Aayog
[D] NAEB

 

Correct Answer: B [CPCB]

 

Notes:
The Central Pollution Control Board (CPCB) recently released the Environmental Guidelines for Stone Crushing units.
The guidelines are based on the recommendations of the New Delhi-based non-profit Centre for Science and Environment. CPCB is a statutory organization under the Ministry of Environment, Forest and Climate Change.
3.Which Union Ministry has granted Rs 45.34 crore to Unani medicine research and development bodies?
[A] Ministry of AYUSH
[B] Ministry of Health and Family Welfare
[C] Ministry of Minority Affairs
[D] Ministry of Science and Technology

Correct Answer: C [Ministry of Minority Affairs]

Notes:
Unani or Arabian medicine is a comprehensive approach to promoting natural healing and overall wellness, originating from ancient Greek principles developed millennia ago.
For the first time, the Minority Affairs Ministry granted Rs 45.34 crore to two Unani medicine research and development bodies under the AYUSH ministry.
4.Which state announced that the Ahmednagar will be renamed Ahilyanagar?
[A] Odisha
[B] Gujarat
[C] Maharashtra
[D] Uttarakhand

Correct Answer: C [Maharashtra]

Notes:
Maharashtra Chief Minister Eknath Shinde has announced that Ahmednagar will be renamed Ahilyanagar in an ode to 18th-century Maratha queen Ahilyabai Holkar.
Ahilyabai Holkar reigned Malwa from 1765 to 1795. She had established Maheshwar (in Madhya Pradesh) as the seat of the Holkar dynasty. In February, the government had renamed Osmanabad as Dharashiv and Aurangabad as Chhatrapati Sambhajinagar.
5.Which state/UT launched the ‘Operation ‘OP Clean’?
[A] Gujarat
[B] Punjab
[C] Uttarakhand
[D] Goa

Correct Answer: B [Punjab]
Notes:
Operation ‘OP Clean’ was launched recently by the Punjab Police. Its aim is to make the state drug free.
650 police teams comprising over 5,000 personnel raided more than 2,000 locations across the state to keep a tab on activities of people involved in smuggling of commercial quantities of drugs.
6.NTPC Green Energy Limited signed MoU with which state to collaborate in the development of Renewable Energy projects?
[A] Assam
[B] Uttar Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Gujarat

Correct Answer: B [Uttar Pradesh]

Notes:
An MoU was signed recently by the NTPC Green Energy Limited (NGEL) and Uttar Pradesh Rajya Vidyut Utpadan Nigam Limited (UPRVUNL) to collaborate in the development of Renewable Energy Parks and Projects.
This MoU also seeks to facilitate renewable energy transition in India. NTPC is India’s largest Power Utility, with a total installed capacity of about 72 GW.
7.The feasibility of Salt cavern-based oil storage facility in which state is being studied by Engineers India (EIL)?
[A] Punjab
[B] Rajasthan
[C] Gujarat
[D] Sikkim

Correct Answer: B [Rajasthan]

Notes:
The feasibility and prospects of the salt cavern-based oil storage facility in Rajasthan is being studied by the Government-owned engineering consultancy firm Engineers India (EIL).
It will increase India’s strategic oil storage capacity once this facility starts functioning. The country’s three existing strategic oil storage facilities — at Mangaluru and Padur in Karnataka, and Visakhapatnam in Andhra Pradesh — are made up of excavated rock caverns.
8.Which institution developed the ‘National single window system (NSWS)’ for investors?

 

 

[A] SEBI
[B] DPIIT
[C] NITI Aayog
[D] CBDT

Correct Answer: B [DPIIT]

Notes:
The National single window system (NSWS), developed by the DPIIT, is a one-stop digital platform for investors for approvals and clearances.
The government is planning to bring all approvals and clearances for launching sugar and ethanol projects under this digital platform.
9.The Indian government has put forth stock limit on which food product for the first time in 15 years?
[A] Rice
[B] Wheat
[C] Sugar
[D] Coconut

10.The government has decided to cease the sale of which products from central pool through Open Market Sale Scheme (OMSS) to states?

[A] Rice
[B] Wheat
[C] Rice and Wheat
[D] Sugar

Correct Answer: C [Rice and Wheat]

Notes:
The government has decided to cease the sale of rice and wheat from the central pool through the Open Market Sale Scheme (OMSS) to state governments.
This decision will have an impact on certain states, such as Karnataka, which provide free grains to the underprivileged. The decision is aimed at curbing inflation and ensuring adequate stock levels.