CURRENT AFFAIRS QUIZ

0
164

1.What is the rank of India among the countries offering the highest average annual salary to expatriates on the basis of HSBC Expat survey 2016?
A.Fourth
B.First
C.Second
D.Third

Answer  –  D.Third

2.Sports Ministry constituted a committee on January 2, 2017 to suggest improvements in the National Sports Development Code. Who will be the head of the Committee?
A.Mani Shankar Aiyar
B.Ajay Maken
C.Injeti Srinivas
D.Mr Vijay Goel

Answer  –  C.Injeti Srinivas

3.Which country on December 25 supplied 4 Sukhoi Su-35 Fighter Jets to China after a delay of two years?
A.USA
B.Russia
C.United Knigdom
D.France

Answer  – B.Russia

4.Name the Grand Slam Champion who announced her retirement from Professional Tennis on January 1, 2017.
A.Li Xiaoxia
B.Doris Hart
C.Steffi Graf
D.Margaret Court

Answer  – A.Li Xiaoxia

5.Which country has signed an agreement with India to release the fishermen in each other’s custody and find permanent solution to the fishermen issues?
A.Nepal
B.Sri Lanka
C.Malaysia
D.Bangladesh

Answer  – B.Sri Lanka

6.Where is the 104th Indian Science Congress organized?
A.Uttar Pradesh
B.Tamil Nadu
C.Andhra Pradesh
D.Maharashtra

Answer  –  C.Andhra Pradesh 

7.What is the theme of the 5-Day Indian Science Congress 2017?
A.Science and National Welfare
B.Science in the Service of Nation
C.Scientific Institutions and Scientists
D.Science and Technology for National Development

Answer  – D.Science and Technology for National Development

8.India’s first 700 MW Pressurized Heavy Water Reactor (PHWR) will have its trial run in which state?
A.Haryana
B.Gujarat
C.Punjab
D.Rajasthan

Answer  –  B.Gujarat

9.The Maharashtra Government unveiled the portrait of which social reformer in the general assembly hall of the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) on January 2, 2017?
A.Prabodhankar Thackeray
B.Baburao Govindrao Shirke
C.Haribhau Jawale
D.Balasaheb Thackeray

Answer  – A.Prabodhankar Thackeray

10.Which country has passed a Hindu Marriages Bill on January 2, 2017?
A.Afghanistan
B.Pakistan
C.Saudi Arabia
D.Bangladesh

Answer  –  B.Pakistan

11.Which country has recently launched its first freight train to London?
A.Singapore
B.Brazil
C.China
D.United States

Answer  – C.China

12.Which bank has tied with the artificial intelligence firm Niki.ai to launch OnChat Chatbot on Facebook’s Messenger platform?
A.Yes Bank
B.Axis Bank
C.ICICI Bank
D.HDFC Bank

Answer  – D.HDFC Bank

13.Coca-Cola India has partnered with which bank to educate the retailers on digital transaction?
A.Oriental Bank of Commerce
B.State Bank of India
C.Punjab National Bank
D.Bank of Baroda

Answer  –  B.State Bank of India

14.Who has recently been appointed as the Ambassador of India to the Oriental Republic of Uruguay?
A.Navtej Sarna
B.Yashvardhan Sinha
C.Ruben Azar
D.Sanjiv Ranjan

Answer  – D.Sanjiv Ranjan

15.Name the famous French Olympic skiing Gold Medalist of 1960s who died on January 2, 2017 at the age of 83?
A.Shelby Wilson
B.Bob Webster
C.Jean Vuarnet
D.Cassius Clay

Answer  – C.Jean Vuarnet

16.Many PSUs and private banks reduced their benchmark lending rate, MCLR, by up to 1.48 percent on January 3, 2017 enabling cheaper loans to publiC.What does MCLR stands for?
A.Marginal Cost of Funds based Lending Rate
B.Minimal Cost of Funds based Lending Rate
C.Marginal Cost of Finance Lending Ratio
D.Minimal Cost of Financial Lending Rate

Answer  –  A.Marginal Cost of Funds based Lending Rate

17.Name the Booker Prize Winning Art Critic who died died on January 2, 2017 at the age of 90.
A.Nicholas Mosley
B.John Berger
C.P.H. Newby
D.G.M. Williams

Answer  –  B.John Berger

18.Which among the given Departments on January 2, 2017 directed that Consumers Can Waive Off Service Charge in Restaurants if Dissatisfied with Services?
A.Department of Public Enterprises
B.Department of Commerce
C.Department of Consumer Affairs
D.Department of Industrial Policy and Promotion

Answer  – C.Department of Consumer Affairs

19.H S Mahadev Prasad who died of a massive heart attack on January 3, 2017 was the Minister of which state?
A.Karnataka
B.Madhya Pradesh
C.Haryana
D.Andhra Pradesh

Answer  –  A.Karnataka

20.The Union Government has kept interest rates on Small Savings Schemes unchanged for the fourth quarter of 2016-17What is the interest rate on Kisan Vikas Patra?
A.8 Percent
B.7.7 Percent
C.6.5 Percent
D.4 Percent

Answer  – B.7.7 Percent

21.Name the android app recently launched by Government of India that has topped the chart of Google Play Store to become the most famous app in the country.
A.BHAV
B.BHAGYA
C.BHIM
D.BHARAT

Answer  –  C.BHIM

22.Who has been appointed as the 9th UN Secretary General?
A.Antonio Guterres
B.Kurt Waldheim
C.Javier Perez de Cuellar
D.Boutros Boutros-Ghali

Answer  –  A.Antonio Guterres

23.On January 4, 2017, the Union Cabinet has given its approval to sign an agreement for cooperation in the field of Agriculture and allied sectors with which country?
A.Kenya
B.Uruguay
C.Portugal
D.Both A & B

Answer  –  D.Both A & B

Answer  – B.Uruguay

24.Government has recently approved new Ganga Cleaning Projects. As per the approval, new Sewage Treatment Plant would be set up in which cities?
i.Rishikesh
ii.Haridwar
iii.Varanasi
iv.Mathura
A.Only i & ii
B.Only iii & iv
C.Only ii & iii
D.All of the above

Answer  -C.Only ii & iii

25.The Union Ministry of Urban Development has started the Swachh Survekshan 2017 from January 4, 2017 to encourage competition for improving sanitation standards. How many cities would be covered under the Survey?
A.450 Cities
B.300 Cities
C.250 Cities
D.500 Cities

Answer  -D.500 Cities

26.Which among the given states has signed an agreement with the Power Ministry to join the UDAY Scheme on January 4, 2017?
A.Gujarat
B.Assam
C.Punjab
D.Manipur

Answer  –B.Assam

27.Name the country which has announced first-of-its-kind initiative to offer some basic pay to unemployed citizens every month selected on random basis.
A.Norway
B.Russia
C.Finland
D.Sweden

Answer  – C.Finland

28.The year 2017 will see Assembly Election polls in how many states?
A.5 States
B.3 States
C.7 States
D.4 States

Answer  –A.5 States

28.Consumer electrical goods manufacturer Bajaj Electricals has tied up with which bank to provide digitized payment to its vendor using blockchain technology?
A.HDFC Bank
B.ICICI Bank
C.Yes Bank
D.Andhra Bank

Answer  – C.Yes Bank

29.As per the decision of the leading Indian Oil Firms how much discount would be provided to the people who make payment online for their liquefied petroleum gas cylinders?
A.Rs.4.5
B.Rs.3
C.Rs.2.5
D.Rs.5

Answer  – D.Rs.5 

30.When is the World Braille Day observed?
A.January 4
B.January 3
C.January 5
D.January 2

Answer  –A.January 4

31.Name the Ministry that has launched a Web Portal and the Mobile App for Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) scheme on January 4, 2017.
A.Ministry of Commerce & Industry
B.Ministry of Power
C.Ministry of Communications
D.Ministry of Petroleum and Natural Gas

Answer  –B.Ministry of Power

32.On January 3, 2017, Google dedicated its Doodle to a social reformer and renowned poet to pay tribute on her 186th birth anniversary. Name the social reformer.
A.Vijay Lakshmi Pandit
B.Savitribai Phule
C.Annie Besant
D.Mary Harris

Answer  –B.Savitribai Phule

33.Who has been inducted as the 82nd player into the International Cricket Council’s Hall of Fame on January 3, 2017?
A.Wasim Akram
B.Shane Warne
C.Arthur Morris
D.Steve Waugh

Answer  – C.Arthur Morris 

34.The United Nation has recognized the year 2017 as ___________?
A.Year for Rejuvenation of Tourism & Agriculture
B.International Year of Climate Change
C.Global Sustainable Development Year
D.International Year of Sustainable Tourism for Development

Answer  – D.International Year of Sustainable Tourism for Development

35.A Mobile App has been developed by the District Administration of Ludhiana to conduct fair and transparent election in the district. Name the App.
A.ECILUD
B.ECI360
C.ECIPUN
D.ECI180

Answer  –B.ECI360

36.Name the United Kingdom diplomat who has resigned as Britain’s Ambassador to EU?
A.Sir Robert Markaryan
B.Alexander Belonogov
C.Andrei Karlov
D.Sir Ivan Rogers

Answer  – D.Sir Ivan Rogers

37.Who has been appointed as the new Executive Director (ED) of Reserve Bank of India replacing U S Paliwal?
A.Deepak singhal
B.Meena hemchandra
C.Surekha Marandi
D.Sudarshan sen

Answer  –C.Surekha Marandi 

38.Who has been elected as the new president of Haiti?
A.Jovenel Moise
B.Jean-Bertrand
C.Jacques Rousseau
D.Robert Labrousse

Answer  –A.Jovenel Moise 

39.Name the initiative launched by technology giant Google to enable the small businesses to set up website from their smart phones.
A.My Website
B.My Business
C.Business Online
D.Digital Business

Answer  – B.My Business

40.What was the growth rate of India’s core sector for November 2016 as per the data of Commerce and Industry Ministry?
A.3.5 Percent
B.6.0 Percent
C.4.9 Percent
D.5.3 Percent

Answer  –C.4.9 Percent

————————————————————————————————–

SHARE
Previous articleAnushka Quiz
Next articleRAJASTHAN GK QUIZ