CURRENT GK QUIZ  – 17/01/2016

0
170

 

1.Which state has introduced electoral roll printed in Urdu for the upcoming elections in February 2017 in its constituencies for the benefit of the Muslim community?
A.Goa
B.Uttarakhand
C.Uttar Pradesh
D.Punjab

Answer  –  C.Uttar Pradesh

2.The Union Government on January 12, 2017 has announced to increase the minimum pension for the central government employees to Rs.________ per person.
A.Rs. 10,500
B.Rs. 9000
C.Rs. 7000
D.Rs. 9500

Answer  –  B.Rs. 9000

3.Kerala has launched its first solar-powered boat on January 12, 2017. What is the name of that boat?
A.Dhruv
B.Bhim
C.Arjun
D.Aditya

Answer  –  D.Aditya

4.Who is the Union Minister of Minority Affairs?
A.Mukhtar Abbas Naqvi
B.Chaudhary Birendra Singh
C.Jual Oram
D.Anant Geete

Answer  –  A.Mukhtar Abbas Naqvi

5.With which country Japan has signed an agreement on January 13, 2017 to provide an aid package of 1 Trillion Yen for the next five years to strengthen the bilateral relation?
A.Malaysia
B.Philippines
C.Vietnam
D.Cambodia

Answer  –  B.Philippines 

6.Where is the Katasraj Hindu Temple situated?
A.Malaysia
B.Bangladesh
C.Pakistan
D.Nepal

Answer  – C.Pakistan

7.Which country is set to ban the sale of cigarette to people born after 2015 in an effort to completely phase out tobacco from the country?
A.Russia
B.Turkey
C.Norway
D.Singapore

Answer  –  A.Russia

8.According to the 2017 World Employment and Social Outlook report of International Labor Organisation released on January 12, 2017, the global unemployment in India is expected to increase by ____________ for the year 2017.
A.3.6 million
B.3.4 million
C.4.1 million
D.3.1 million

Answer  – B.3.4 million

9.Who has been appointed as the new Chairman of Tata Sons on January 12, 2017?
A.Rajeev Suri
B.Rekha M. Menon
C.Avinash Vashistha
D.Natarajan Chandrasekaran

Answer  –  D.Natarajan Chandrasekaran

10.Name the guided rocket system that was successfully test-fired by India on January 12, 2017 off Odisha coast?
A.Dhruv II
B.Shiva I
C.Pinaka II
D.Pinaka I

Answer  –  C. Pinaka II

11.According to data released by the Central Statistics Office on January 12, 2017, the Industrial production in November 2016 grew by ______ compared 3.4 per cent in November 2015.
A.3.5 percent
B.5.7 percent
C.4.9 percent
D.6.1 percent

Answer  – B.5.7 percent

12.Which Power Sector Enterprise has signed a Memorandum of Understanding on January 12, 2017 to acquire Rajasthan based Chhabra Thermal Power Plant?
A.NTPC
B.Adani Powers
C.Essar Power
D.Tata Power

Answer  – A.NTPC

13.Who has been conferred with the highest US civilian honour, Presidential Medal of Freedom, on January 12, 2017 by President Barak Obama?
A.Paul Ryan
B.Joe Biden
C.Jacob Lew
D.John Kerry

Answer  –  B.Joe Biden

14.Who has been appointed as the Chief Executive Officer of Tata Consultancy Services (TCS) on January 12, 2017?
A.Kunal Shah
B.Vijay Shekhar Sharma
C.Rajesh Gopinathan
D.Binny Bansal

Answer  – C.Rajesh Gopinathan 

15.Which city has been declared free from Bird Flu by the state government on January 13, 2017?
A.Mumbai
B.Chennai
C.New Delhi
D.Bangalore

Answer  – C.New Delhi

16.Which Indian boxer has become the first female boxer to enter into professional boxing?
A.Pinki Rani
B.Kavita Goyat
C.Mary Kom
D.Sarita Devi

Answer  – D.Sarita Devi

17.Hope Island which has become graveyard for Olive Ridleys turtles after 54 carcasses of this species were spotted on the shores of island is located in which state?
A.Andhra Pradesh
B.Karnataka
C.Maharashtra
D.Gujarat

Answer  – A.Andhra Pradesh

18.Which Government institution has seeked a review of the provisions of the Right To Education (RTE) Act that stipulates that children cannot be held back up to class VIII regardless of his performance?
A.NITI Aayog
B.Central Board of Secondary Education (CBSE)
C.National Council of Educational Research and Training (NCERT)
D.Ministry of Human Resource Development

Answer – A.NITI Aayog

19.In which city is the 3-day International Kite Festival 2017 organised on January 14, 2017?
A.Patna
B.Lucknow
C.New Delhi
D.Mumbai

Answer – C.New Delhi

20.With which country India has signed an MoU on January 13, 2017 for collaboration in the fields of developmental activities and assisting the third world countries?
A.Russia
B.Japan
C.Sri Lanka
D.US

Answer – D.US