CURRENT GK QUIZ ENGLISH

0
145

 

1.Who is the winner of the Under-19 Cooch Behar Trophy for the session 2016-17?
A.Jharkhand
B.Bengal
C.Delhi
D.Kerala

Answer – B.Bengal

 

2.A special stamp cover titled “Golden girls of India – Pride of Nation” released by the Indian Postal Department on January 21, 2017 features which Indian sports players?
A.Mary Kom
B.Sania Mirza
C.Dipa Karmakar
D.Saina Nehwal

Answer – C.Dipa Karmakar

 

3.Which airport has won the 2016 Golden Peacock Award on January 20, 2017 for Corporate Social Responsibility under the aviation category?
A.Delhi International Airport
B.Kolkata International Airport
C.Hyderabad International Airport
D.Chennai International Airport

Answer – A.Delhi International Airport

 

4.The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) committee formed by the government to review FRBM Act submitted its report to Finance Minister on January 23, 2017. Who is the head of the committee? 
A.Dr. Urjit R. Patel
B.Shri Sumit Bose
C.Shri N.K. Singh
D.Dr. Arvind Subramanian

Answer –C.Shri N.K. Singh

 

5.Universal Rail Mill has been inaugurated in which of the following steel plants on January 23, 2017?
A.Bhilai Steel Plant, Chhattisgarh
B.Rourkela Steel Plant, Odisha
C.Durgapur Steel Plant, West Bengal
D.Bokaro Steel Plant, Jharkhand

Answer – A.Bhilai Steel Plant, Chhattisgarh

 

6.Which among the given banks started operating as a Small Finance Bank on January 23, 2017?
A.Capital Local Area Bank (Jalandhar)
B.Utkarsh Micro Finance (Varanasi)
C.Disha Microfin (Ahmedabad)
D.ESAF Microfinance (Chennai)

Answer – B.Utkarsh Micro Finance (Varanasi)

 

7.Which country has launched a 10-year-plan on January 22, 2017 to reduce its dependence on India for vegetable imports? 
A.Sri Lanka
B.Myanmar
C.Bangladesh
D.Nepal

Answer – D.Nepal

 

8.The Jallikattu Bill passed by Tamil Nadu assembly on January 23, 2017 seeks to amend which law?
A.Prevention of Cruelty to Animals Act, 1951
B.Prevention of Cruelty to Animals Act, 1960
C.Prevention of Cruelty to Animals Act, 1975
D.Prevention of Cruelty to Animals Act, 1999

Answer – B.Prevention of Cruelty to Animals Act, 1960

 

9.Which state has introduced the first of its kind initiative on January 22, 2017 to electronically transmit postal ballot to service voters for the assembly elections 2017?
A.Himachal Pradesh
B.Punjab
C.Uttar Pradesh
D.Goa

Answer – D.Goa

 

10.Which cricket player has scored the fastest 1000 runs as ODI captain?
A.AB de Villiers
B.Ricky Ponting
C.Saurav Ganguly
D.Virat Kohli

Answer – D.Virat Kohli

 

11.The Reserve bank of India has announced the restructuring of _________ loan will not be treated as Non Performing Asset.
A.Auto Loan
B.Home Loan
C.Start-Up Loan
D.Education Loan

Answer – D.Education Loan

 

12.What is the total outlay of the annual budget 2017-18 of the state Jharkhand as presented by the Jharkhand Chief Minister of Jharkhand Raghubar Das  on January 23, 2017?
A.Rs 85,585.76 crore
B.Rs 75,673.42 crore
C.Rs 70,722.90 crore
D Rs 65,892.55 crore

Answer – B.Rs 75,673.42 crore 

 

13.How much amount has been allocated to the education sector in the annual budget 2017-18 of Jharkhand?
A.Rs. 6900 crore
B.Rs. 7000 crore
C.Rs. 10,000 crore
D.Rs. 4,500 crore

Answer – C.Rs. 10,000 crore

 

14.Which telecom company has signed an MoU with the West Bengal government on January 23, 2017 to invest Rs 3,000 crore for capacity augmentation and new business initiatives over next three years?
A.Vodafone India
B.Airtel
C.Reliance
D.Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL)

Answer – A.Vodafone India

 

15.Who has been appointed as the Chief Operating Officer (COO) of the transportation app Ola on January 23, 2017?
A.Pranay Jivrajka
B.Vishal Kaul
C.Amit Jain
D.Harish Manwani

Answer – B.Vishal Kaul 

 

16.Which country has approved a constitutional reform on January 21, 2017 to introduce presidential rule to strengthen the powers of the presidency paving way for referendum on the issue by the public ?
A.Turkey
B.Italy
C.Greece
D.Syria

Answer – A.Turkey

 

17.Which Indian actress has been named to be among the jury panel of the 65th Miss Universe Pageant to be held on January 30, 2017?
A.Priyanka Chopra
B.Deepika Padukone
C.Aishwarya Rai
D.Sushmita Sen

Answer – D.Sushmita Sen

 

18.Name the express train that derailed on January 21, 2017 in Vizianagaram district of Andhra Pradesh?
A.Dhanbad – Bhubaneswar Garib Rath Express
B.Lokmanyatilak Terminus Bhubaneswar Superfast Express
C.Howrah Junction Puducherry Express
D.Jagdalpur-Bhubaneswar Hirakhand Express

Answer – D.Jagdalpur-Bhubaneswar Hirakhand Express

19.Who has been accredited as the Ambassador of India to the Republic of Burkina Faso, with residence in Accra?
A.Birender Singh Yadav
B.Ashok Warrier
C.Navtej Sarna
D.Virendra Bajaj

Answer –A.Birender Singh Yadav

 

20.India celebrated ______ birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose on 23 January 2017.
A.121
B.119
C.125
D.120

Answer – D.120