CURRENT GK QUIZ IN ENGLISH

0
167

1.Sitalpati, which has recently been inducted in the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCOs) intangible cultural heritage is a traditional art work of which state?
A.Madhya Pradesh
B.Assam
C.Haryana
D.West Bengal
Answer – D.West Bengal

2.What is the rank of India in the Inclusive Development Index (IDI) 2017 released by World Economic Forum (WEF)?
A.60
B.52
C.47
D.73
Answer – A.60

3.Which business enhancement program has been launched by Yes Bank recently to deepen its collaborations with financial technology start-ups?
A.Yes Fintech
B.Yes TechnoFin
C.Yes TecnoBit
D.Yes BitTech
Answer – A.Yes Fintech

4.Which bank has launched the facility of Customizable Savings Account to enable the customers to select account features as per convenience?
A.ICICI Bank
B.HDFC Bank
C.Axis Bank
D.Yes Bank
Answer – D.Yes Bank

5.Who is the winner of the 2016 T.S. Eliot prize for his poetry collection “Jackself” ?
A.Vahni Capildeo
B.Rachael Boast
C.Jacob Polley
D.Ian Duhig
Answer –C.Jacob Polley

6.What is the name of the campaign launched by the Ministry of Petroleum and Natural Gas on January 16, 2017 to spread awareness for conservation of fuel?
A.Samriddhi
B.Saksham
C.Swavlamban
D.Sadupyog
Answer – B.Saksham

7.What is the new withdrawal limit from ATMs as specified by Reserve Bank of India on January 16, 2017?
A.Rs. 7,500
B.Rs. 10,000
C.Rs. 12,000
D.Rs. 9,500
Answer – B.Rs.10,000

8.Which country has topped the 2017 Inclusive Development Index among advanced economies?
A.Luxembourg
B.Singapore
C.Switzerland
D.Norway
Answer – D.Norway

9.Which country has won the Nations Cup 2017 in Serbia ?
A.Kazakhstan
B.Russia
C.India
D.Tajikistan
Answer – A.Kazakhstan

10.Who is the winner of the 2017 Parsvnath Delhi International Chess tournament?
A.Farrukh Amonatov
B.R A Pradeep Kumar
C.Dzhumaev Marat
D.Diptayan Ghosh
Answer – A.Farrukh Amonatov

11.An ultra-light weight high-performance watch, RM 50-03, which was inaugurated on January 16, 2017 has been developed using which lightweight element?
A.Graphite
B.Beryllium
C.Graphene
D.Stainless Steel
Answer – C.Graphene

12.The International Monetary Fund (IMF) has revised the GDP growth estimate of India for the current fiscal year to _____ percent from the previous 7.6 percent on January 16, 2017.
A.6 percent
B.6.6 percent
C.7.1 percent
D.6.3 percent
Answer – B.6.6 percent

13.India signed an MoU for cooperation in the field of cooperatives and related areas on January 16, 2017 with which country?
A.Singapore
B.Mauritius
C.Switzerland
D.Iceland
Answer – B.Mauritius

14.Which committee has recently recommended creation of 20 percent reservation for girl students in IITs to boost the number of female students in institution?
A.Andy Harris
B.Michael Conaway
C.Timothy Gonsalves
D.Kavin Rodger
Answer – C.Timothy Gonsalves

15.Gita Sen who passed away on January 16, 2017 at the age of 86 was associated to which field?
A.Sports
B.Politics
C.Acting
D.Writer
Answer – C.Acting