CURRENT GK QUIZ IN ENGLISH

0
147

1.Which state government launched a Nasha-Mukt campaign on January 21, 2017 by forming human chain to raise awareness for addiction free state?
A.Odisha
B.Haryana
C.Bihar
D.Madhya Pradesh

Answer – C.Bihar

 

2.The Indian Railways has signed a Joint Venture Agreement with which state on January 20, 2017 for the development of railway infrastructure in the State?
A.Jharkhand
B.Karnataka
C.Uttar Pradesh
D.Bihar

Answer – A.Jharkhand

 

3.The Union Cabinet has on January 18, 2017 approved to exclude the States/Union-Territories from investment through which of the following Funds?
A.National Small Savings Fund (NSSF)
B.National Rural Drinking Water Programme (NRDWP) Fund
C.National Disaster Response Fund (NDRF)
D.PM National Relief Fund

Answer – A.National Small Savings Fund (NSSF) 

 

4.FI@School initiative has been launched by which bank on January 20, 2017 to generate financial literacy among school children?
A.Kerala Gramin Bank
B.Arunachal Pradesh Rural Bank
C.Baroda Gujarat Gramin Bank
D.Andhra Pragathi Grameena Bank

Answer – A.Kerala Gramin Bank

 

5.Which banks have been banned by the Government on January 20, 2017 to accept deposit under Pradhan Mantri Garib Kalyan Deposit Scheme (PMGKDS)?
A.Foreign Banks
B.Regional Rural Banks
C.Cooperative banks
D.Private banks

Answer – C.Cooperative banks

 

6.With which of the following organization, the Ministry of AYUSH has signed a Memorandum of Understanding(MoU) on January 20, 2017 to co-regulate misleading advertisement in Ayush sector?
A.Advertising Standards Authority: ASA
B.Advertising Standards Council of India
C.Advertising Agencies Association of India (AAAI)
D.Advertising Standards Bureau

Answer – B.Advertising Standards Council of India

 

7.What is the name of the new Index to be developed by NITI Aayog together with World Economic Forum for measuring the innovation performance of the Indian states?
A.Most Innovative State Index
B.Innovative India Index
C.Innovation Measuring Index
D.India Innovation Index

Answer – D.India Innovation Index

 

8.The Indian railway has decided to set up Railways of India Development Fund (RIDF) worth _______to support commercially viable projects in railway sector in India.
A.$5.6 billion
B.$5 billion
C.$3.9 billion
D.$2.5 billion

Answer – B.$5 billion

 

9.Who is the President of United Arab Emirates?
A.Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum
B.Nayef bin Abdulaziz Al Saud
C.Khalifa bin Zayed Al Nahyan
D.Abdullah bin Abdulaziz Al Saud

Answer – C.Khalifa bin Zayed Al Nahyan

 

10.The GST Council has decided to make tax evasion of how much amount as bialable offense so as to reduce the penal provision of the GST regime?
A.Rs. 1.5 Crore
B.Rs. 1 Crore
C.Rs. 1.5 Crore
D.Rs. 2 Crore

Answer – D.Rs. 2 Crore

 

11.Which Indian e-commerce company has been ranked as the most trusted brand in The Indian E-tailing Leadership Index 2017?
A.Amazon
B.Flipkart
C.Snapdeal
D.Jabong

Answer – B.Flipkart 

 

12.Which Indian film has won the best feature film award at the International Borrego Springs Film Festival held in California, US on January 16, 2017?
A.Samar
B.Bhagwat Gita
C.Saanjh
D.Akele

Answer – C.Saanjh

 

13.Technology giant Microsoft has acquired which company on January 17, 2017 to accelerate innovation in enabling 3D for Everyone vision of Microsoft?
A.Simplygon
B.PixelAura
C.VizUp
D.Umbra

Answer – A.Simplygon

 

14.A new planet named ______ has been discovered by the scientists which could be the next habitable planet after Earth.
A.Wolf 1061c
B.Wolf 1060a
C.Wolf 1061b
D.Wolf 1060c

Answer – A.Wolf 1061c 

 

15.Which device has been developed by the researchers that encase heart and gently squeeze to enable the weak heart to pump blood?
A.Plastic Heart
B.Robotic Sleeve
C.Electronic Pacemaker
D.Digital Pumping Device

Answer – B.Robotic Sleeve 

 

16.Which digital payment firm has launched a Mutual Fund platform in partnership with the Reliance Mutual Fund on January 20, 2017?
A.FreeCharge
B.Paytm
C.Oxigen
D.Paypal

Answer –A.FreeCharge

 

17.Which Indian has been appointed as the member of the FIFA’s finance committee on January 20, 2017?
A.Gurpreet Singh Sandhu
B.Praful Patel
C.Sunil Chhetri
D.C K Khanna

Answer – B.Praful Patel 

 

18.Which Indian aircraft carrier ship has been installed with the ATM machine on board on January 21, 2017?
A.INS Kumbhir
B.INS Vikramaditya
C.INS Viraat
D.INS Jalashwa

Answer – B.INS Vikramaditya

 

19.Which Indian football player has recently signed a deal to join Spanish football team Club Esportiu JUPITER, Barcelona?
A.Steven Dias
B.Debjit  Majumder
C.Abhishek Das
D.Jayesh Raimalani

Answer – D.Jayesh Raimalani 

 

20.Who is the author of the e-book titled RTI Act-Authentic Interpretation of the Statute?
A.Satyanand Mishra
B.Shailesh Gandhi
C.Vijay Sharma
D.Radha Krishna Mathur

Answer – B.Shailesh Gandhi