Frequently asked General knowlege Questions and answers from various Competative Exam

0
39

1. The representative of the crown came to be called as ‘viceroy’ instead of ‘governor general’ from the period …..?

ANSWER :-  1858

 

2. The ‘Vernacular Press Act’ was passed in India during the period of _____
ANSWER :- Lord Lytton

 

3. Lord Curzon became the viceroy of India after ____
ANSWER :- Loed Elgin -II

 

4. The non-cooperation movement was accepted by the congress party in its ____ session.
ANSWER :- Nagpur

 

5. The river known as ‘Sorrow of Bihar’ is ___
ANSWER :- Kosi

 

6. The man named as ‘Father of Indian archaeology’ is ___
ANSWER :- Alexander Cunningham

 

7. The mountain ranges in the eastern part of India forming its boundary with Myanmar are collectively called as?
ANSWER :- Purvachal

 

8. Which one of the following lakes is a salt water lake?
ANSWER :- Sambhar

 

9. The first population census was taken in India in the year?
ANSWER :- 1872

 

10. The country which has higher average population density than India is ____?
ANSWER :- Bangladesh

 

11. In which district of Kerala, Edakkal is situated?
ANSWER :- Wayanad

 

12. The rights of minorities to establish and administer educational institutions in guaranteed in the ?
ANSWER :- Article 30

 

13. The statement “Eternal Vigilance is the Price of liberty” means:
ANSWER :- People should be conscious of their rights

 

14. The assets of a dead man without heir or will undertaken by the state is called ?
ANSWER :- Escheats

 

15. The Principle of Rule of Law implies?
ANSWER :- All should be treated as equals

 

16. Who among the following formulated ‘People’s Plan’?
ANSWER :- M.N.Roy

 

17. Which of the following is not established by the constitution of India?
ANSWER :- Planning Commission

 

18. Parliamentary Committee on Subordinate Legislation came into existence in ?
ANSWER :- 1969

 

19. Judicial Review Power of the Supreme Court relates to ?
ANSWER :- Constitutional Validity of law

 

20. The minimum age required to be eligible to contest Presidential election in India is ?
ANSWER :- 35 Years

 

21. The National Human Rights Commission was established in ?
ANSWER :- 1993

 

22. “Optical Phenomenon” in the fringe pattern of CD is:
ANSWER :- Interference

 

23. The Weakest force among the following?

ANSWER :- Gravitational

 

24. Exchange Particle in Quark-Quark Interaction?
ANSWER :- Gluon

 

25. Special Theory of Relatively was proposed in ?
ANSWER :- 1905

 

26. IRADIAN is ?
ANSWER :- 57.3

 

27. For liquids, both Cofficient of Viscosity and Surface Tension ?
ANSWER :- Decreases with increase in temperature

 

28. Fraction of volume of ice seen outside when immersed in water?
ANSWER :- 10.5%

 

29. Celsius and Fahrenheit show the same temperature at ?
ANSWER :-  -40

 

30. ____ occurs when source of light approach an observer?
ANSWER :- Blue Shift

 

31. Which colour indicate Highest Temperature?
ANSWER :- Dull Red

 

32. The country that declared the year 2013 as National Year of Rice?
ANSWER :- Philippines

 

33. The chairman of the joint parliamentary committee on the 2G scam?
ANSWER :- P.C.Chacko

 

34. The first Aadhaar number holder Ranjana Sadasiv Sonawne belongs to ?
ANSWER :- Maharastra

 

35. The legless amphibian reported from Meghalaya by a Malayalee Scientist ?
ANSWER :- Chikilidae

 

36. Arogyakeralam award instituted by the Government of Kerala is given to ?
ANSWER :- Local Bodies

 

37. The director of the film Celluloid?
ANSWER :- Kamal

 

38. India’s 100th successful space mission was on ?
ANSWER :-  9th September 2012

 

39. Name the first private person of India who was given ‘Z’ security cover by the Union Government?
ANSWER :- Mukesh Ambani

 

40. ‘Saraswati Samman’ 2012 was awarded to poet Sugathakumari for her work?
ANSWER :- Manalezhuthu

 

41. Olympics 2012 held at London was the?
ANSWER :- 30th