General Awareness Quiz (In English) of 26 Dec.2016

0
128

General Awareness Quiz

Q1. J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare reviewed the National Leprosy Eradication Programme and pursuant to that, Ministry of Health and Family Welfare has launched the biggest LCDC in the country. LCDC stands for?

(a) Large Clean Detection Campaign

(b) Little Case Detection Campaign

(c) Leprosy Case Detection Campaign

(d) Leprosy Common Detection Clean

(e) Leprosy Case Department Campaign

Ans.c

Q2. Which of the following Tennis players has set a new record of most number of Grand Slam matches wins?

(a) Maria Sharapova

(b) Roger Federer

(c) Andy Murray

(d) Yaroslava Shvedova

(e) Serena Williams

Ans.e

 

Q3. In which state Nuakhai, the agrarian mass festival of is being celebrated recently?

(a) Odisha

(b) Chhatisgarh

(c) Madhya Pradesh

(d) Bihar

(e) West Bengal

Ans.a

 

Q4. Rajasthan’s education department has partnered with US-based technology firm __________ to promote digital learning across the state using virtual digital room solutions.

(a) Dell

(b) Cisco

(c) Google

(d) IBM

(e) Microsoft

Ans.b

 

Q5. On the occasion of the 55th Teachers’ Day Assam, CM Sarbananda Sonowal has inaugurated Asia’s biggest digital library dedicated to the memory of Dr. APJ Abdul Kalam, former President of India, in………….?

(a) Dibrugarh University

(b) Gauhati University

(c) IIT-Guwahati

(d) NIT-Silchar

(e) Other than the given options

Ans.d

 

Q6. The United Kingdom (UK) has appointed an ambassador to ________ for the first time since 2011.

(a) Cuba

(b) Yemen

(c) Egypt

(d) Syria

(e) Iran

Ans.e

 

Q7. Which of the following organisations is known as the market regulator in India?

(a) IBA

(b) SEBI

(c) AMFI

(d) NSDL

(e) Other than the given options

Ans.b

 

Q8. Who is a Banking / Business Correspondent Agent (BCA)?

(a) An authorized representative of a bank, who offer banking services where the bank doesn’t have a branch

(b) Any person who provides banking services in rural area

(c) An authorized representative of a bank, who makes profit for banks, by making business

(d) All of the above

(e) Other than the given options

Ans.a

 

Q9. Which of the following is true regarding SHG?

(a) A small voluntary group of poor people, generally from the same economic background, that promotes small savings among the members and make a common fund to help themselves

(b) Government / RBI has introduced several SHG – bank linkage program for Financial Inclusion

(c) Full form of SHG is Self Help Group

(d) All of the above

(e) Other than the given options

Ans.d

 

Q10. World’s oldest cricketer, Lindsay Tuckett, passed away in Bloemfontein at the age of 97. He played for which country?

(a) West Indies

(b) New Zealand

(c) Australia

(d) South Africa

(e) England

Ans.d

 

Q11. Name the young Indian racer, who created history by becoming the first Indian racer to win the Asian Karting Champion Championship recently?

(a) Ayan Mukhopadhyay

(b) Dhanraj Rana

(c) Shahan Ali Mohsin

(d) Dharmveer Kumar

(e) Other than the given options

Ans.c

 

Q12. India and _________ have expanded their Preferential Trade Agreement with both offering to lower or eliminate tariffs on a number of items traded with each other.

(a) Egypt

(b) Chile

(c) Russia

(d) Bhutan

(e) France

Ans.b

 

Q13. Name the person who has become the first Asian to be awarded the prestigious “Heritage Heroes Award” by the International Union for Conservation of Nature (IUCN).

(a) Bibhuti Lahkar

(b) Angelina Jolie

(c) Brigitte Bardo

(d) Arundhati Roy

(e) Other than the given options

Ans.a

 

Q14. What is the full form of PMLA?

(a) Provision of Money Laundering Act

(b) Prevention of Money Laundering Act

(c) Prescription of Money Laundering Act

(d) Proposition of Money Laundering Act

(e) Other than the given options

Ans.b

 

Q15. RBI has the legal right to issue bank notes, under which act?

(a) Coinage Act

(b) RBI Act

(c) Banking Regulation Act

(d) Companies Act

(e) Other than the given options

Ans.a

 

Q16. Who is the governor of Chhattisgarh?

(a) Dr. Najma A. Heptulla

(b) Balramji Dass Tandon

(c) Om Prakash Kohli

(d) N. N. Vohra

(e) Vajubhai Vala

Ans.b

 

Q17. Who is current Road Transport and Highways Shipping Minister in Narendra Modi government?

(a) Manohar Parrikar

(b) Kalraj Mishra

(c) Jagat Prakash Nadda

(d) Nitin Jairam Gadkari

(e) Anant Geete

Ans.d

 

Q18. Capital of Argentina is?

(a) Nassau

(b) Bridgetown

(c) Yerevan

(d) Buenos Aires

(e) Manama

Ans.d

 

Q19. Sasan Gir National Park is situated in which of the following Indian state?

(a) Assam

(b) Madhya Pradesh

(c) West Bengal

(d) Gujarat

(e) Rajasthan

Ans.d

 

Q20. World Tourism Day is observed on which of the following date?

(a) September 16

(b) April 27

(c) September 27

(d) October 3

(e) February 30

Ans.c

 

Q21. Which city is served by Devi Ahilyabai Holkar Airport?

(a) Indore

(b) Kozhikode

(c) Nagpur

(d) Pune

(e) Thiruvananthapuram

Ans.a

 

Q22. Which city is also known as Queen of the Arabian Sea?

(a) Madurai

(b) Tiruchirappalli

(c) Pondicherry

(d) Siliguri

(e) Kochi

Ans.e

 

Q23. Name of the parliament of Myanmar is……

(a) Monarchy

(b) Congress

(c) Eduskusta

(d) Seimas

(e) Pyithu Hluttaw

Ans.e

 

Q24. Dantiwada Dam is in which of the following state?

(a) Madhya Pradesh

(b) Uttar Pradesh

(c) Bihar

(d) Gujarat

(e) Punjab

Ans.d

 

Q25. Who is the current president of Russia?

(a) Vladimir Putin

(b) Viktor Chernomyrdin

(c) Boris Yeltsin

(d) Dmitry Medvedev

(e) Alexander Rutskoy

Ans.a

 

Q26.What is the Currency of Saudi Arabia?

(a) Marka

(b) Riyal

(c) Leone

(d) Koruna

(e) Tala

Ans.b

 

Q27. Kanha National Park is situated in which of the following Indian state?

(a) Maharashtra

(b) Rajasthan

(c) West Bengal

(d) Madhya Pradesh

(e) Gujarat

Ans.d

 

Q28. Ghoomar is the folk dance of which of the following state?

(a) Uttar Pradesh

(b) Haryana

(c) West Bengal

(d) Rajasthan

(e) Gujarat

Ans.d

 

Q29. Ujani Dam is in which of the following state?

(a) Madhya Pradesh

(b) Andhra Pradesh

(c) Uttar Pradesh

(d) Maharashtra

(e) Gujarat

Ans.d

 

Q30. Sardar Patel Stadium is in which of the following city?

(a) Raipur

(b) Kochi

(c) Jaipur

(d) Motera

(e) Kolkata

Ans.d

 

Q31. Prime Minister Narendra Modi has launched the first phase of SAUNI-Saurastra Narmada Avataran Irrigation yojana at Sanodara of Jamnagar district of…………….?

(a) Punjab

(b) Madhya Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Rajasthan

(e) Gujarat

Ans.e

 

Q32. Which of the following E- commerce companies has announced the launch of a dedicated online Telugu book store with a wide-range of over 10,000 Telugu titles recently?

(a) Snapdeal

(b) Amazon

(c) Flipkart

(d) HomeShop18

(e) ebay India

Ans.b

 

Q33. Which of the following state governments has launched a new cadre for urban local bodies recently?

(a) Andhra Pradesh

(b) Assam

(c) Gujarat

(d) Odisha

(e) West Bengal

Ans.d

 

Q34. Name the famous painter, writer and art historian, who has passed away recently?

(a) Dinanath Pathy

(b) K K Sreedharan Nair

(c) Gurdial Singh

(d) SP Sarguna Pandian

(e) None of the above

Ans.d

 

Q35. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned a loan of how much crore for Haryana?

(a) Rs 3404.00 crore

(b) Rs 1204.67 crore

(c) Rs 204.67 crore

(d) Rs 1645.00 crore

(e) Rs 5000.45 crore

Ans.c

 

Q36. United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) is the specialized agency of the United Nations that promotes industrial development for poverty reduction, inclusive globalization and environmental sustainability. Where is headquarter of UNIDO?

(a) Paris, France

(b) New York, USA

(c) Vienna, Austria

(d) London, UK

(e) Tokyo, Japan

Ans.c

 

Q37. Punjab National Bank is an Indian multinational banking and financial services company. It is a state-owned corporation based in New Delhi. Who is the present MD and CEO of PNB?

(a) Arundhati Bhattacharya

(b) Shikha Sharma

(c) Chanda Kochhar

(d) Naina Lal Kidwai

(e) Usha Ananthasubramanian

Ans.e

 

Q38. The LIBOR is among the most common of benchmark interest rate indexes used to make adjustments to adjustable rate mortgages. LIBOR stands for?

(a) London Interbank Offered Rate

(b) Labour Interbank Offered Region

(c) London Interbank Order Rate

(d) London International Offered Rate

(e) None of the above

Ans.a

 

Q39. Mobile wallet company_______________ announced that it has tied up with 12 state electricity boards to enable electricity bill payments for its wallets’ users.

(a) Paytm

(b) Oxigen

(c) MobiKwik

(d) Freecharge

(e) None of the above

Ans.c

 

Q40. Which among the following Banks has launched customer-centric digital initiative which enables ‘any Bank customers to link and operate their various Bank accounts using a single app’?

(a) State Bank of India

(b) ICICI Bank

(c) Axis Bank

(d) Punjab National Bank

(e) Canara Bank

Ans.e

 

Q41. Who has appointed as Managing Director and Chief Executive of SBI Mutual Fund recently?

(a) Abhijit Bhaduri

(b) Ashok Kumar Pradhan

(c) MG Ajayan

(d) Anuradha Rao

(e) Rakesh Sharma

Ans.d

 

Q42. The Dudhwa National Park is a national park in the Terai of?

(a) Madhya Pradesh

(b) Uttar Pradesh

(c) Rajasthan

(d) Gujarat

(e) Karnataka

Ans.b

 

Q43. The World Health Organization is a specialized agency of the United Nations that is concerned with international public health. It was established on which of the following year?

(a) 1948

(b) 1945

(c) 1992

(d) 1913

(e) None of the above

Ans.a

 

Q44. Mithila painting (also known as Madhubani painting) is practiced at Mithila in the state of?

(a) Jharkhand

(b) West Bengal

(c) Assam

(d) Odisha

(e) Bihar

Anse

 

Q45. Name the actor/actress, who was honored with the Entertainer of the Year award by CNBC-TV18?

(a) Irrfan Khan

(b) Ranveer Singh

(c) Nawazuddin Siddiqui

(d) Priyanka Chopra

(e) Deepika Padukone

Ans.a

 

Q46. Which city is served by Sardar Vallabhbhai Patel International Airport?
(a) Ahmedabad
(b) Surat
(c) Bhopal
(d) Dehradun
(e) Kochi

Ans.a

Q47. Which city is also known as City of Pearls?
(a) Bhubaneswar
(b) kochi
(c) Hyderabad
(d) Visakhapatnam
(e) surat

Ans.c

Q48. Name of the parliament of Iceland is……
(a) Shora
(b) Congress
(c) Chamber of Deputies
(d) Sabor
(e) Althing

Ans.e

Q49. Dharoi Dam is in which of the following state?
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Andhra Pradesh

Ans.b

Q50. Kudankulam Nuclear Power Plant is in which of the following Indian state ?
(a) Odisha
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Gujarat
(e) Karnataka

Ans.c

————————————————————————————–

Join Today 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 952131415