GENERAL KNOWLEDGE

0
59

General Knowledge Questions And Answers  

Q1 : Which of the following is used to increase the anti-explosive quality of petrol?

(A) tetraethyl lead

(B) trimethyl lead

(C) triethyl lead

(D) Tetramethyl lead

Q2 : Which particle is needed to continue the continuous process of uranium fission?

(A) electron

(B) Proton

(C) Neutron

(D) positron

Q3 : What planet is closest to the Sun?

(A) Earth

(B) Mercury

(C) Mars

(D) Venus

Q4 : What is the approximate height of a synchronous satellite above the surface of the earth?

(A) 36,000 km

(B) 30,000 km

(C) 42,000 km

(D) none of these

Q5 : Which is the largest organ of the human body?

(A) Heart

(B) brain

(C) liver

(D) kidney

Q6 : WTO Where is the headquarters of?

(A) Doha

(B) Geneva

(C) Uruge

(D) New York

Q7 : Which is the highest waterfall in India?

(A) Shimsha Falls

(B) Courtallam Falls

(C) Jog Falls

(D) Hogenakkal Falls

Q8 : Which of the following countries are connected by ‘Palk Strait’?

(A) India and Sri Lanka

(B) North Korea and South Korea

(C) Pakistan and China

(D) Britain and France

Q9 : The Penicillin is obtained from?

(A) mold

(B) Algae

(C) Virus

(D) Bacteria

Q10 : Which is the source of bile?

(A) liver

(B) Gallbladder

(C) bile duct

(D) Pancreas

Q11 : Classical dance Odissi is a product of which state?

(A) Andhra Pradesh

(B) Odisha

(C) Gujarat

(D) Rajasthan

Q12 : Where are the functions of adding, comparing and matching done in a computer?

(A) CPU chip

(B) Floppy Disk

(C) Hard Disk

(D) memory chip

Q13 : Who was the first woman who swam across the seven major oceans?

(A) Chandini

(B) Bula Chowdhary

(C) Mridula Rajeev

(D) Priya Shanbhag

Q14 : Who was the first to estimate the national income in India?

(A) Mahalanobis

(B) Dadabhai Naoroji

(C) V.K. R. V. Rao

(D) Sardar Patel

Q15 : National income is made up of?

(A) by some money-generating activity

(B) by some laborious activity

(C) by some gainful activity

(D) by some productive activity

Q16 : Which type of mirror is used in the headlights of vehicles?

(A) plane mirror

(B) concave mirror

(C) convex mirror

(D) parabolic mirror

Q17 : Which metal is used to heat an electric iron?

(A) Copper

(B) Nichrome

(C) Zinc

(D) Tungsten

Q18 : The coating of zinc on water pipes made of iron to protect it from corrosion is called?

(A) plating of zinc

(B) alloying

(C) Vulcanization

(D) accreditation

Q19 : Which of the following missile is a ‘land to air’ missile?

(A) Trishul

(B) K-15 Sagarika

(C) BrahMos

(D) Agni

Q20 : Nehru Trophy is related to which sport?

(A) Hockey

(B) Football

(C) Kabaddi

(D) Table-tennis

ANSWERS

1.A

2.C

3.B

4.A

5.C

6.B

7.C

8.A

9.A

10.A

11.B

12.D

13.B

14.B

15.D

16.D

17.B

18.D

19.A

20.B