GENERAL KNOWLEDGE

0
41

Q1 :  ‘Who has started the Murtidevi Literature Award?

(A) Ministry of Human Resource Development, Central Government

(B) Bharatiya Vidya Bhavan

(C) Bhartiya Jnanpith Trust

(D) Sahitya Academy

 Q2 :  Who first wrote about the expulsion of wealth from India by the British rule?

(A) Tilak

(B) Dada Bhai Naoroji

(C) Rameshchandra Gupta

(D) Arvind Ghosh

 Q3 :  Was the Muslim League included in the interim government?

(A) 4

(B) 5

(C) 9

(D) 7

 Q4 :  The Sharda Act was related to

(A) Indian literature

(B) Indian marriage arrangement

(C) Indian Economy

(D) Indian Administration

 Q5 :  The Constituent Assembly was founded by

(A) Cripps proposal

(B) Mountbatten Plan

(C) Cabinet Mission Plan

(D) None of these

 Q6 :  When was the Indian Army formed?

(A) 1747

(B) 1847

(C) 1749

(D) 1748

 Q7 :  How many quantities are there in all the four feet of a square?

(A) 13

(B) 14

(C) 16

(D) 17

 Q8 :  Who among the following has written the book “Ain-Akbari” and “Akbar Nama”?

(A) Faizi

(B) Hakim Humam

(C) Abul Fazal

(D) Abdul Rahim

 Q9 :  When was Delhi’s first newspaper published?

(A) 1836

(B) 1830

(C) 1827

(D) 1825

 Q10 :  In which place is Delhi in greenery in the country?

(A) First

(B) Second

(C) Third

(D) Fourth

 Q11 :  In which state is the Rihand Dam?

(A) Punjab

(B) Uttar Pradesh

(C) Maharashtra

(D) Bihar

 Q12 :  Who is called the “savior of India and the father of local self-government”?

(A) Lord Henstin

(B) Lord Patrick

(C) Lord Ripon

(D) Lord Litton

 Q13 :  Vallabhacharya is the founder of which community?

(A) Advaita

(B) dualism

(C) Shuddhadwaita

(D) Specialism

 Q14 :  Which ruler of Gupta dynasty defeated the Huns?

(A) Skandagupta

(B) Ram Gupta

(C) Samudragupta

(D) Chandragupta II

 Q15 :  Which of the following river passes through Vibransh valley in the following?

(A) Tapti

(B) Vyas

(C) Godavari

(D) Krishna

 Q16 :  Delhi is situated on the banks of which river?

(A) Sutlej

(B) Yamuna

(C) Mandakini

(D) Diameter

 Q17 :  Which Mughal ruler built the Red Fort in Delhi?

(A) Aurangzeb

(B) Jahangir

(C) Akbar

(D) Shahjahan

 Q18 :  Which Gupta king was also known as Vikramaditya?

(A) Samudragupta

(B) Kumaragupta

(C) Chandragupta I

(D) Chandragupta II

Q19 :  District information is available?

(A) Mehrauli iron pillar

(B) Buddhist literature

(C) Economics

(D) Monasteries

 Q20 :  What was Vajji Mahajanapada?

(A) Commercial State

(B) Republic

(C) Military State

(D) None of these

 Q21 :  Information about which ruler is available in the iron pillar of Mehrauli (Delhi)?

(A) Kumaragupta

(B) Vikramaditya

(C) Chandragupta I

(D) Skandagupta

 Q22 :  Approximately what percentage of the moon appears at the time of super moon?

(A) 5%

(B) 14%

(C) 50%

(D) 20%

Q23 :  Which one of the following planets takes the maximum time for an orbit around the Sun?

(A) Earth

(B) Mars

(C) Jupiter

(D) Venus

 Q24 :  What was the head of the village of Mahajanapada called?

(A) Head

(B) District Officer

(C) Village Head

(D) None of these

 Q25 :  What was the caste-system in the district based on?

(A) Religion

(B) On birth

(C) Business

(D) Income

 Q26 :  In which of these following states the Kanheri caves are located? 

(A) Madhya Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Bihar

(D) Uttar Pradesh

 Q27 :  Which of the following is the birthplace of Buddha? 

(A) Bodh Gaya

(B) Sarnath

(C) Lumbini

(D) Varanasi

 Q28 :  Who directed India’s first publicly screened cinema Raja Harishchandra? 

(A) Bimal Roy

(B) Dada Saheb Phalke

(C) V G Damle

(D) V Shantaram

ANSWER

1.C

2.C

3.C

4.B

5.C

6.B

7.C

8.C

9.A

10.D

11.B

12.D

13.D

14.A

15.C

16.B

17.D

18.D

19.B

20.B

21.B

22.B

23.C

24.C

25.B

26.B

27.C

28.B