GENERAL KNOWLEDGE

0
48

Q1 :  Name the first cricketer to score 1000 runs in an innings in any competitive match

(A) Prithvi Shaw

(B) Pranav Dhanawade

(C) Virat Kohli

(D) Shikhar Dhawan

Q 2 :  Who won the Durand Cup 2019? 

(A) Mohun Bagan

(B) Gokulam Kerala

(C) Indian Navy

(D) FC Goa

Q3 :  For which of the following sports the famous “Golden Ball Award” is presented?

(A) Cricket

(B) Hockey

(C) Football

(D) Tennis

Q4 :  How is Gurjeet Kaur related to sports?

(A) Hockey

(B) Football

(C) Tennis

(D) Cricket

Q5 :  Beighton Cup is associated with which of the following?

(A) Cricket

(B) Hockey

(C) Football

(D) Volleyball

Q6 :  Famous Swimmer Michel Flaps related to____.

(A) Austrilia

(B) Narve

(C) Switergerland

(D) America

Q7 :  According to international standard, what is the distance of marathon race?

(A) 26 miles 385 yards

(B) 26 miles

(C) 36 miles 500 yards

(D) 22 miles

Q8 :  FIFA was founded in

(A) Italy

(B) France

(C) England

(D) Spain

Q9 :  With which game is the ‘Agha Khan Cup’ associated ?

(A) Cricket

(B) Lawn Tennis

(C) Hockey

(D) Football

Q10 :  Who won the Sir Garfield Sobers Trophy in 2019? 

(A) Ben Stokes

(B) Rohit Sharma

(C) Ellyse Perry

(D) Alyssa Healy

Q11 :  The super computer ‘PARAM’ was developed by

(A) TATA

(B) IIT-Kharagpur

(C) IIT-Kanpur

(D) C-DAC

Q12 :  The third generation anti-tank missile that was successfully test fired by DRDO at Rajasthan in named

(A) Agni

(B) Nag

(C) Cobra

(D) Toophan

Q13 :  Which of the following was Indian’s first mapping satellite?

(A) CARTOSAT-1

(B) Aryabhatta

(C) Bhaskara -II

(D) INSAT-IA

Q14 :  Who is said to be the father of Indian Space Programme? 

(A) Abdul Kalam

(B) Rakesh Sharma

(C) Vikram Sarabhai

(D) Homi Bhabha

Q15 :  When is the Hiroshima Day observed?

(A) August 5

(B) August 4

(C) August 6

(D) August 3

Q16 :  Mount Everest is named after – 

(A) The King of England

(B) The First climber of the peak

(C) A Surveyor General of India

(D) The Viceroy of India

Q17 :  When did the war of Americans Independence take place?

(A) 1770

(B) 1772

(C) 1774

(D) 1776

Q18 :  Chichen Itza is located in which country?

(A) Mexico

(B) United States

(C) Chile

(D) Argentina

Q19 :  Which organization publishes ‘World Development Report’?  

(A) United Nations Development Programme (UNDP)

(B) World Economic Forum

(C) International Monetary Fund (IMF)

(D) World Bank

Q20 :  What is the full form of ISI Pakistan?

(A) Inter Services Intelligence

(B) Inter Solution Intelligence

(C) Inter Surgical Improvement

(D) International Survey

Q21 :  Under whose leadership did America achieve independence in 1776 AD?

(A) Abraham Lincoln

(B) Jeorge W. Bush

(C) Jeorge Washington

(D) None of these

Q22 :  World Trade Organization came into existence in……

(A) 1992

(B) 1993

(C) 1994

(D) 1995

Q23 :  What is the shape of the Pacific Ocean?

(A) Almost Circular

(B) S’ shaped

(C) Almost Triangular

(D) None of these

Q24 :  Which sea does the Strati of Gibraltar connect with the Atlantic Ocean?

(A) Indian Ocean

(B) Mediterranean sea

(C) Arctic Ocean

(D) Pacific Ocean

ANSWER

  1. B

2. B

3. C

4. A

5. B

6.D

7.A

8. B

9. C

10. A

11. D

12. B

13. A

14. C

15. C

16. C

17. D

18. A

19. D

20. A

21. C

22. D

23. C

24. B