GENERAL KNOWLEDGE

0
23

Q1 :  Which short film has become eligible for Oscar nomination?

(A) Gully Boy

(B) Ghoul

(C) Natkhat

(D) None of these

Q2 :  Great Michael Holding appointed MCC Foundation Patron, he belongs to which nation?

(A) New Zealand

(B) England

(C) South Africa

(D) West Indies

Q3 :  International Day of Radiology is being observed annually on which date?

(A) 7 November

(B) 8 November

(C) 9 November

(D) 10 November

Q4 :  Who has been elected to the UN’s Advisory Committee on Administrative and Budgetary Questions (ACABQ)?

(A) Vidisha Maitra

(B) Smriti Irani

(C) Nirmala Sitharaman

(D) Kiran Bedi

Q5 :  When did World Urbanism Day being observed?

(A) 7 November

(B) 8 November

(C) 9 November

(D) 10 November

Q6 :  Where did NGT ban sale and use of firecrackers?

(A) Haryana

(B) Delhi NCR

(C) Punjab

(D) Kolkata

Q7 :  National Legal Services Day is observed annually observed on which date?

(A) 7 November

(B) 8 November

(C) 9 November

(D) 10 November

Q8 :  Which ministry is being expanded and renamed as the Ministry of Ports, Shipping and Waterways?

(A) Ministry of Transport

(B) Ministry of Shipping

(C) Ministry of External Affairs

(D) None of these

Q9 :  Union Minister Kiran Rijiju inaugurated the new regional center of SAI in which state of India on 3 November 2020?

(A) Bihar

(B) Haryana

(C) Punjab

(D) Rajasthan

Q10 :  How many credit cards were launched by SBI Card in partnership with Paytm on 3 November 2020?

(A) 2

(B) 5

(C) 1

(D) 3

Q11 :  Who became the title sponsor for the Women’s T20 Challenge 2020?

(A) Airtel

(B) Reliance Live

(C) Dream 11

(D) byus

Q12 :  Where was the Fit India Walkathon 2020 launched?

(A) Jaisalmer

(B) Jodhpur

(C) Bhopal

(D) Kolkata

Q13 :  Who has been declared the most governed state in the category of big states in the Public Affairs Index 2020?

(A) Uttar Pradesh

(B) Kerala

(C) Andhra Pradesh

(D) Telangana

Q14 :  When is ‘World Tsunami Awareness Day’ celebrated every year?

(A) 02 November

(B) 04 November

(C) 05 November

(D) 07 November

Q15 :  Which state government has recently passed the provision of giving 75% reservation to local people in private jobs?

(A) Punjab

(B) Haryana

(C) Uttar Pradesh

(D) Maharashtra

Q16 :  Whose has recently become the new President of Hockey India?

(A) Farhan Ali

(B) Arindra Jojiran

(C) Gyanendro Ningombam

(D) Ramesh Tanwar

Q17 :  Recently, who is the first Indian-origin woman to become the Vice President of America?

(A) Monica Singh

(B) Geeta David

(C) Kamala Harris

(D) Alka Olivia

Q18 :  Who has recently become the new mentor of Marylebone Cricket Club (MCC)?

(A) Ricky Ponting

(B) Michael Holding

(C) Kumar Sangakkara

(D) Sachin Tendulkar

Q19 :  When is ‘World Radiography Day’ celebrated every year?

(A) 08 November

(B) 09 November

(C) 10 November

(D) 13 November

Q20 :  Recently, who has won the JCB Literary Award?

(A) KK Rao

(B) R. Sevada

(C) S. Harish

(D) P. Satyanarayana

Q21 :  Who has been unanimously elected to the board of global dairy body International Dairy Federation (IDF)?

(A) Dilip Rath

(B) Ramesh Pokhriyal

(C) Rajiv Mishra

(D) None of these

ANSWER

  1.  C
  2.  D
  3.  B
  4.  A
  5.  B
  6.  B
  7.  C
  8.  B
  9.  C
  10.  A
  11.  B
  12.  A
  13.  B
  14.  C
  15.  B
  16.  C
  17.  C
  18.  B
  19.  A
  20.  C
  21.  A