GENERAL KNOWLEDGE

0
28

Q1 : Name the gland that controls the function of other endocrine glands

(A) Pituitary gland

(B) Adrenal gland

(C) Renal gland

(D) Pancreatic gland

 Q2 : It is a traditional instrument of the Limbu community of Sikkim.

(A) Chutke

(B) Jewelery silly

(C) Naumati

(D) Chaip-Braung

 Q3 : What is deposited on iron in the process of galvanisation?

(A) Believe

(B) Zinc

(C) Copper

(D) Aluminium

 Q4 : India’s rank in Global Hunger Index 2018 stood at –

(A) 101

(B) 102

(C) 103

(D) 104

 Q5 : In Forbes’ List of Richest Indians the Second richest Indian after Mukesh Ambani is –

(A) Laxmi Mittal

(B) Hinduja Brothers

(C) Azmi Premji

(D) Anil Ambani

 Q6 : In Forbes’ List of Most Powerful working women. The first rank has been obtained by –

(A) Zia Modi

(B) Shikha Sharma

(C) Kiran Mazumdar Shaw

(D) Sunita Reddy

Q7 : IMF in its projections in October 2018, forecasted India’s growth for 2019 at –

(A) 7.0%

(B) 7.2%

(C) 7.4%

(D) 7.6%

 Q8 : India’s rank in Global Competitiveness Index 2018 stand at –

(A) 55th

(B) 58th

(C) 60th

(D) 62nd

 Q9 : The estimated growth rate of GDP in Indian economy by ADB for 2018-19 stands at –

(A) 7.1%

(B) 7.3%

(C) 7.5%

(D) 7.7%

 Q10 : India jumps ……… spots to …….. in world Bank’s Ease of Doing Business Ranking 2019.

(A) 26,77

(B) 23,77

(C) 23,79

(D) 26,79

 Q11 : Govt. hikes GPF interest rate to ……… per cent for Oct.-Dec. Quarter 2018.

(A) 7.8

(B) 8.0

(C) 8.2

(D) 8.5

 Q12 : Which country secured top rank on the World Bank’s first Human Capital Index ?

(A) Singapore

(B) Germany

(C) Ireland

(D) France

Q13 : India was ranked as the 58th most competitive economy with a score of ……. on the Global Competitive Index 2018.

(A) 58.0

(B) 59.0

(C) 61.0

(D) 62.0

 Q14 : Recently, Indian Rupay Card is launched in a country, after the visit of the Prime Minister, Narendra Modi. That country is__________

(A) Nepal

(B) Sri Lanka

(C) Maldives

(D) Bhutan

 Q15 : Which of the following is set to be awarded Rajiv Gandhi Khel Ratna award, 2019?

(A) Virat Kohli

(B) Bajrang Punia

(C) Hima Das

(D) Mary Kom

 Q16 : Recently, The CM of this state launching the “School Fagadaba” to improve the infrastructure of government schools in the state.

(A) N. Biren Singh

(B) Pinarayi Vijayan

(C) Mamata Banerjee

(D) Yogi Adityanath

 Q17 : Which state government has launched online revenue payment system on 73rd Independence Day on August 15, 2019

(A) Odisha

(B) West Bengal

(C) Uttrakhand

(D) Bihar

 Q18 : Fifth BRICS Minister of Environment Meeting held in_____

(A) China

(B) Hong Kong

(C) Brazil

(D) Russia

 Q19 : The thickness of the Troposphere increases

(A) In summer

(B) In winter

(C) In spring

(D) It never changes

 Q20 : The amount of ordinary salt present in ocean water is-

(A) 2.8%

(B) 10%

(C) 5%

(D) 12.8%

 Q21 : When was the Indian National Congress first partitioned after independence?

(A) 1969

(B) 1956

(C) 1971

(D) 1973

 Q22 : Which of the following is not an example of direct tax?

(A) Income tax

(B) Property tax

(C) Gift tax

(D) Sales tax

 Q23 : Under whose leadership did America achieve independence in 1776 AD?

(A) Abraham Lincoln

(B) Jeorge W. Bush

(C) Jeorge Washington

(D) None of these

 Q24 : In which state is the highest waterfall ‘Jog’ of India located?

(A) Uttar Pradesh

(B) West Bengal

(C) Karnataka

(D) Maharashtra

 Q25 : Where do Eastern and Western Ghats meet?

(A) Mahadevi hill

(B) Mount Abu

(C) Mahabaleshwar

(D) Nilgiri Hills

 Q26 : According to international standard, what is the distance of marathon race?

(A) 26 miles 385 yards

(B) 26 miles

(C) 36 miles 500 yards

(D) 22 miles

 Q27 : Who has won the Jeev Milkha Singh Invitational golf tournament recently?

(A) Gagan Narang

(B) Vijay Kumar

(C) Ajeetesh Sandhu

(D) Apurvi Chandela

 Q28 : Col. Chewang Rinchen Setu Bridge was inaugurated in which place?

(A) Ladakh

(B) Spiti

(C) Kufri

(D) Shimla

 Q29 : Sprinter Dutee Chand who won the Vogue award for Sportsperson of the Year 2019, belongs to which state?

(A) Bihar

(B) Haryana

(C) Odisha

(D) UP

 Q30 : Which bank has recently launched contactless mobile phone payments facility?

(A) HDFC

(B) SBI

(C) ICICI

(D) BOB

 Q31 : Tulagi Island, sometimes seen in news, is the territory of which country?

(A) Kiribati

(B) Tuvalu

(C) Nauru

(D) Solomon

 Q32 : EKUVERIN is a military exercise of India with which of the following countries?

(A) Bhutan

(B) China

(C) Bangladesh

(D) Maldives

ANSWER

 1. A

2. D

3. B

4. C

5. C

6. A

7. C

8. B

9. B

10. B

11. B

12. A

13. D

14. D

15. B

16. A

17. A

18. C

19. A

20. A

21. A

22. D

23. C

24. C

25. D

26. A

27. C

28. A

29. C

30. B

31. D

32. D