GENERAL KNOWLEDGE

0
78

Q1 : ‘Who has started the Murtidevi Literature Award?

(A) Ministry of Human Resource Development, Central Government

(B) Bharatiya Vidya Bhavan

(C) Bhartiya Jnanpith Trust

(D) Sahitya Academy

Q2 : Who first wrote about the expulsion of wealth from India by the British rule?

(A) Tilak

(B) Dada Bhai Naoroji

(C) Rameshchandra Gupta

(D) Arvind Ghosh

Q3 : Was the Muslim League included in the interim government?

(A) 4

(B) 5

(C) 9

(D) 7

Q4 : The Sharda Act was related to

(A) Indian literature

(B) Indian marriage arrangement

(C) Indian Economy

(D) Indian Administration

Q5 : The Constituent Assembly was founded by

(A) Cripps proposal

(B) Mountbatten Plan

(C) Cabinet Mission Plan

(D) None of these

Q6 : When was the Indian Army formed?

(A) 1747

(B) 1847

(C) 1749

(D) 1748

Q7 : How many quantities are there in all the four feet of a square?

(A) 13

(B) 14

(C) 16

(D) 17

Q8 : Who among the following has written the book “Ain-Akbari” and “Akbar Nama”?

(A) Faizi

(B) Hakim Humam

(C) Abul Fazal

(D) Abdul Rahim

Q9 : When was Delhi’s first newspaper published?

(A) 1836

(B) 1830

(C) 1827

(D) 1825

Q10 : In which place is Delhi in greenery in the country?

(A) First

(B) Second

(C) Third

(D) Fourth

Q11 : In which state is the Rihand Dam?

(A) Punjab

(B) Uttar Pradesh

(C) Maharashtra

(D) Bihar

Q12 : Who is called the “savior of India and the father of local self-government”?

(A) Lord Henstin

(B) Lord Patrick

(C) Lord Ripon

(D) Lord Litton

Q13 : Vallabhacharya is the founder of which community?

(A) Advaita

(B) dualism

(C) Shuddhadwaita

(D) Specialism

Q14 : Which ruler of Gupta dynasty defeated the Huns?

(A) Skandagupta

(B) Ram Gupta

(C) Samudragupta

(D) Chandragupta II

Q15 : Which of the following river passes through Vibransh valley in the following?

(A) Tapti

(B) Vyas

(C) Godavari

(D) Krishna

Q16 : Delhi is situated on the banks of which river?

(A) Sutlej

(B) Yamuna

(C) Mandakini

(D) Diameter

Q17 : Which Mughal ruler built the Red Fort in Delhi?

(A) Aurangzeb

(B) Jahangir

(C) Akbar

(D) Shahjahan

Q18 : Which Gupta king was also known as Vikramaditya?

(A) Samudragupta

(B) Kumaragupta

(C) Chandragupta I

(D) Chandragupta II

Q19 : District information is available?

(A) Mehrauli iron pillar

(B) Buddhist literature

(C) Economics

(D) Monasteries

Q20 : What was Vajji Mahajanapada?

(A) Commercial State

(B) Republic

(C) Military State

(D) None of these

Q21 : Information about which ruler is available in the iron pillar of Mehrauli (Delhi)?

(A) Kumaragupta

(B) Vikramaditya

(C) Chandragupta I

(D) Skandagupta

Q22 : Approximately what percentage of the moon appears at the time of super moon?

(A) 5%

(B) 14%

(C) 50%

(D) 20%

Q23 : Which one of the following planets takes the maximum time for an orbit around the Sun?

(A) Earth

(B) Mars

(C) Jupiter

(D) Venus

Q24 : What was the head of the village of Mahajanapada called?

(A) Head

(B) District Officer

(C) Village Head

(D) None of these

Q25 : What was the caste-system in the district based on?

(A) Religion

(B) On birth

(C) Business

(D) Income

Q26 : In which of these following states the Kanheri caves are located? 

(A) Madhya Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Bihar

(D) Uttar Pradesh

Q27 : Which of the following is the birthplace of Buddha? 

(A) Bodh Gaya

(B) Sarnath

(C) Lumbini

(D) Varanasi

Q28 : Who directed India’s first publicly screened cinema Raja Harishchandra? 

(A) Bimal Roy

(B) Dada Saheb Phalke

(C) V G Damle

(D) V Shantaram

Q29 : The greatest painter of birds at Jahangir’s court was _________. 

(A) Basawan

(B) Mansur

(C) Khwaja Abdus Samad

(D) Sayyed Ali Tabrizi

Q30 : When did Muhammad bin Qasim invade India?

(A) 711

(B) 712

(C) 713

(D) 714

Q31 : Amoghavarsha was related to which dynasty?

(A) Rashtrakuta

(B) Chola

(C) Cher

(D) Pandya

Q32 : Who was the contemporary of Queen Elizabeth I of Britain?

(A) Akbar

(B) Jahangir

(C) Shah Jahan

(D) Aurangzeb

Q33 : Abdul Qadir Badauni, Nakib Khan and Thaneshwar were in whose court?

(A) Akbar

(B) Jahangir

(C) Shah Jahan

(D) Aurangzeb

Q34 : Where is our national symbol taken from? 

(A) From Buddhism located in Gaya

(B) Stupa of Sanchi

(C) From the Ashoka pillar situated in Sarnath

(D) From the remains found in Sindhu ghati

Q35 : Where is the tomb of Akbar located? 

(A) Agra

(B) Sikandra

(C) Fatehpur Sikri

(D) Delhi

Q36 : Where was Adil Shah Muhammad Sultan?

(A) Saharanpur

(B) Bijapur

(C) Nagpur

(D) Awadh

Q37 : Who is the lieutenant governor of NCT Delhi? 

(A) Naseer Ahmed

(B) Anil Baijal

(C) Narkar Umang

(D) Najib Jung

Q38 : Hassan Nizami and Fakh e Mudabbir were the court poets of

(A) Qutubuddin Aibak

(B) Iltutmish

(C) Balban

(D) Alauddin Khilji

Q39 : When did Muhammad Ghori invade India for the first time?

(A) 1172

(B) 1175

(C) 1178

(D) 1182

Q40 : Whose era is called the golden period of Mughal painting?

(A) Akbar

(B) Jahangir

(C) Shah Jahan

(D) Aurangzeb

ANSWER

  1. C
  2. C
  3. C
  4. B
  5. C
  6. B
  7. C
  8. C
  9. A
  10. D
  11. B
  12. D
  13. D
  14. A
  15. C
  16. B
  17. D
  18. D
  19. B
  20. B
  21. B
  22. B
  23. C
  24. C
  25. B
  26. B
  27. C
  28. B
  29. B
  30. B
  31. A
  32. A
  33. A
  34. C
  35. B
  36. B
  37. B
  38. A
  39. B
  40. B