GENERAL KNOWLEDGE

0
52

GK Questions 2020

Q1 : The word “blue hamlet” is associated with which of the following?

(A) Environmental activist

(B) United Nations Peace Army

(C) fire service worker

(D) Road accident relief workers

Q2 : When was the “unity proposal for peace” accepted in the General Assembly?

(A) 22 October 1995

(B) 1 January 1985

(C) 24 October 1945

(D) 3 November 1950

Q3 : Whom is the United Nations funded?

(A) Russia

(B) Switzerland

(C) America

(D) member nations

Q4 : During the India-Pakistan War of 1965 AD, the United Nations Secretary-General, whose role was commendable, was?

(A) Javier Perez

(B) Kurt Waldheim

(C) Yu Thant

(D) Dag Hammershold

Q5 : Who was the first Indian to be appointed a judge in the International Court of Justice?

(A) Shri R. s. Reader

(B) Mr. B. N. Rao

(C) Dr. Nagendra Singh

(D) Mr. B. N. Kirpal

Q6 : When is the Hiroshima Day observed?

(A) August 5

(B) August 4

(C) August 6

(D) August 3

Q7 : Chichen Itza is located in which country?

(A) Mexico

(B) United States

(C) Chile

(D) Argentina

Q8 : World Trade Organization came into existence in……

(A) 1992

(B) 1993

(C) 1994

(D) 1995

Q9 : When did the war of Americans Independence take place?

(A) 1770

(B) 1772

(C) 1774

(D) 1776

Q10 : Which organization publishes ‘World Development Report’?  

(A) United Nations Development Programme (UNDP)

(B) World Economic Forum

(C) International Monetary Fund (IMF)

(D) World Bank

Q11 : Under whose leadership did America achieve independence in 1776 AD?

(A) Abraham Lincoln

(B) Jeorge W. Bush

(C) Jeorge Washington

(D) None of these

Q12 : What is the full form of ISI Pakistan?

(A) Inter Services Intelligence

(B) Inter Solution Intelligence

(C) Inter Surgical Improvement

(D) International Survey

Q13 : Mount Everest is named after – 

(A) The King of England

(B) The First climber of the peak

(C) A Surveyor General of India

(D) The Viceroy of India

Q14 : Overuse of resource is called “Tragedy of Commons”. It was propounded by: 

(A) Adolph Wagner

(B) Seligman

(C) Garett Hardin

(D) A.P Lerner

Q15 : The capital city reputed to be the oldest in the world is:

(A) Rome

(B) Damascus

(C) Alexandria

(D) Athens

Q16 : During World War II, which country officially assisted Germany against Russia while remaining neutral?

(A) Switzerland

(B) Sweden

(C) Turkey

(D) Spain

Q17 : Who organized the Earth Summit (Save the Earth)?

(A) UNESCO

(B) UNCED

(C) WHO

(D) UNICEF

Q18 : Which is the country that has decided to join the United Nations as a member based on the outcome of the referendum?

(A) Belgium

(B) Switzerland

(C) Austria

(D) Finland

Q19 : Who among the following was made a permanent member of the United Nations Security Council?

(A) Five members elected by the General Assembly of the United Nations on the occasion of the initial formation

(B) One representative from each continent

(C) Allied forces of the five forces in the Second World War

(D) United Nations funding members

Q20 : What is the United Nations Conference on Environment and Development called?

(A) Resource Summit (Resource Summit)

(B) water summit

(C) Earth Summit (Earth peak)

(D) Air Summit

Q21 : Which Indian judge is Dalbir Bhandari elected in the International Court of Justice?

(A) fourth

(B) fifth

(C) third

(D) first

Q22 : Which Indian has been elected as the Judge of the International Court of Justice on 27 April 2012?

(A) MC Chagla

(B) Jeevan Reddy

(C) Dalbir Bhandari

(D) S. H. Kapadia

Q23 : “A living Vastu is born”. Who said this statement about the League of Nations?

(A) Roosevelt

(B) Washington

(C) Kennedy

(D) Wilson

Q24 : When was the last session of the League of Nations?

(A) 18 April 1947

(B) 18 October 1946

(C) 18 April 1946

(D) 18 April 1945

Q25 : Who gave the inaugural address at the San Francisco Conference?

(A) Truman

(B) Atlee

(C) Stalin

(D) Churchill

Q26 : When was the San Francisco Conference?

(A) 25 April 1942

(B) 25 April 1947

(C) 25 April 1946

(D) 25 April 1945

Q27 : When did the World Trade Organization come into existence?

(A) 1 December 1995

(B) 1 November 1994

(C) 1 January 1995

(D) 15 April 1994

Q28 : After how many years has India been elected a temporary member of the Security Council for the seventh time?

(A) 19 years later

(B) 17 years later

(C) 14 years later

(D) after 21 years

Q29 : In which conference was the final approval on the constitution of the United Nations?

(A) Moscow Conference

(B) San Francisco Conference

(C) Yalta Conference

(D) Tehran Conference

Q30 : East Timor became a member of the United Nations with which country in September 2002?

(A) with Switzerland

(B) with Latvia

(C) with Eritrea

(D) with Estonia

Q31 : Which country was the 51st to sign the United Nations Charter?

(A) Japan

(B) Poland

(C) Germany

(D) Italy

Q32 : Nowadays there is a demand for expansion of membership of which part of the United Nations?

(A) Council of Justice

(B) International Court

(C) Security Council

(D) General Assembly

Q33 : Which of the following nations was appointed as the first Chairman of the United Nations Disinvestment Committee?

(A) Japan

(B) India

(C) Sweden

(D) America

Q34 : In which article of the United Nations Charter, the term “NGO” is used?

(A) Article 82

(B) Article 69

(C) Article 81

(D) Article 71

Q35 : Which UN Secretary General was killed in an air crash?

(A) Dag Hammershold

(B) Javier Perez the Cuyar

(C) Trigvelli

(D) Kurt Waldheim

 ANSWERS

  1. B
  2. D
  3. D
  4. C
  5. C
  6. C
  7. A
  8. D
  9. D
  10. D
  11. C
  12. A
  13. C
  14. C
  15. D
  16. A
  17. B
  18. B
  19. A
  20. C
  21. B
  22. C
  23. D
  24. C
  25. A
  26. D
  27. C
  28. A
  29. B
  30. A
  31. B
  32. C
  33. B
  34. D
  35. A