GENERAL KNOWLEDGE

0
63

GK QUESTION AND ANSWERS

Q.1 Which country launches the world’s first fully-fledged 5G mobile networks?

(A) India

(B) Japan

(C) South Korea

(D) China

Q.2 What is the Current account deficit (CAD) of India in the 3rd quarter of the year 2019?

(A) 2.1% of GDP

(B) 2.3% of GDP

(C) 2.5% of GDP

(D) 2.9% of GDP

Q.3 Name the Non-banking finance company withdrew a release which has issued earlier regarding securing Rs 695 crore debt funding from NABARD.

(A) Muthoot Finance Ltd

(B) Mahindra & Mahindra Financial Services Limited

(C) Manappuram Finance

(D) Bajaj Finance Limited

Q.4 Which Island was notified as Island Protection Zone (IPZ) 2019 by Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change recently?

(A) World Island

(B) Kurumgad Island

(C) Khanderi Island

(D) Andaman and Nicobar Island

Q.5 According to Asian Development Outlook report, India’s Growth Rate in 2019 is __________.

(A) 7.2 %

(B) 7.4 %

(C) 7.5 %

(D) 6.9 %

Q.6 Who won the ETPrime ‘Global Indian Woman of the Year’?

(A) Indra Nooyi

(B) Kiran Mazumdar-Shaw

(C) Anu Aga

(D) Meera Sanyal

Q.7 What is the theme of the 13th edition of Earth Hour 2019?

(A) Connect2Earth

(B) Save Earth

(C) NatureCallingYou

(D) GiveBack

Q.8 Name of the noted economist who passed away recently.

(A) Jayati Ghosh

(B) Viharidas Gopaldas Patel

(C) Jagdish Bhagwati

(D) Abhijit Banerjee

Q.9 Which country has decided to conduct Exercise Western Shield?

(A) Sri Lanka

(B) Bangladesh

(C) China

(D) Russia

Q.10 Justice Pradeep Nandrajog was sworn in as the Chief Justice of this high court recently.

(A) Bombay High Court

(B) Calcutta High Court

(C) Manipur High Court

(D) Patna High Court

Q.11 Who unveils Indias first AI-enabled e-motorcycle brand?

(A) Rajesh Agarwal

(B) Sumeet Kumar

(C) Vikas Jain

(D) Rahul Sharma

Q.12 Along with with which ministry WHO formed a Solidarity Human Chain on 4 April 2019?

(A) Ministry of Health and Family Welfare

(B) Ministry of Commerce and Industry

(C) Ministry of Labour and Employment

(D) Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare

Q.13 How many members of the Indian Army discovered World War II US Air Force aircraft?

(A) 5

(B) 8

(C) 12

(D) 20

Q.14 The 1st Indian who has to be elected as a member of FIFA Executive Council?

(A) Bhaichung Bhutia

(B) Praful Patel

(C) Sunil Chhetri

(D) Gurpreet Singh

Q.15 Amazon India launched a new seller-funding program to help the small businesses and entrepreneurs to raise funds through the crowdfunding platform. It was named as;

(A) Amazon Connect

(B) Pay Easy

(C) Amazon Fund

(D) Amazon Wings

Q.16 Recently, this country evacuates peacekeeping CRPF contingent from Libya.

(A) India

(B) Sri Lanka

(C) Bangladesh

(D) Pakistan

Q.17 Which Indian state celebrated the 75th anniversary of the Battle of Kohima?

(A) Meghalaya

(B) Nagaland

(C) Tripura

(D) West Bengal

Q.18 National Thermal Power Corporation has signed a term-loan agreement of Rs 2,000 crore with which of the following bank?

(A) Syndicate Bank

(B) Punjab National Bank

(C) Axis Bank

(D) Canara Bank

Q.19 Who has been appointed as the head of the Independent Investigative Mechanism for Myanmar in April 2019?

(A) Nicholas Koumjian

(B) Robert Mueller

(C) Bernie Sanders

(D) Ted Cruz

Q.20 The 3-day National Cardiology Conference 2019 was held in __________.

(A) Lucknow

(B) Mumbai

(C) Chennai

(D) Delhi

Q.21 The New York Times and The Wall Street Journal was honored with this title for their separate investigations of President Donald Trump and his family.

(A) Peabody Award

(B) Gerald Loeb Award

(C) Clio Awards

(D) Pulitzer Prizes

Q.22 India has successfully test-fired first indigenously designed and developed long-range sub-sonic cruise missile in Odisha. The name of the missile is;

(A) Trishul

(B) Surya

(C) Shaurya

(D) Nirbhay

Q.23 India and which European country have launched joint Industrial R&D program to address shared challenges?

(A) Italy

(B) Sweden

(C) France

(D) Germany

Q.24 Who became the first Indian to be appointed Chair of International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee?

(A) Bhola Nath Singh

(B) Sunil Malik

(C) Bibhu Kalyan Nayak

(D) Joydeep Kaur

Q.25 With which country, the Union Cabinet of India approves an agreement in the field of Renewable Energy with focus on Offshore Wind Energy?

(A) Denmark

(B) Korea

(C) Brazil

(D) Cambodia

Q.26 Which state celebrated the Rongali Bihu festival?

(A) Assam

(B) Rajasthan

(C) Haryana

(D) West Bengal

Q.27 The Renowned Space scientist who passed away in Bengaluru, recently.

(A) Mylswamy Annadurai

(B) M. Y. S. Prasad

(C) SK Shivakumar

(D) K. Radhakrishnan

Q.28 Who released a booklet ‘Selected speeches of Dr. Bhimrao Ambedkar in the Constituent Assembly’ at the 128th birth anniversary of Dr. B R Ambedkar?

(A) Alok Verma

(B) A Surya Prakash

(C) Ram Sewak Sharma

(D) HL Dutta

Q.29 Who among the following was appointed as the secretary, Defence Finance?

(A) Raj Kumar Goyal

(B) Rajesh Kumar Chaturvedi

(C) Anil Kumar Jha

(D) Gargi Kaul

Q.30 The World Allergy Week 2019, observed from 07-13 April 2019. It’s the theme is;

(A) Global Problem on Skin Allergy

(B) The Rising Global Burden of Asthma and Allergic Diseases

(C) The Global Problem of Food Allergy

(D) Pollen Allergies -. Adapting to a Changing Climate

Q.31 Jean Michel Lapin elected as the new prime minister of __________.

(A) Belize

(B) Jamaican

(C) Panama

(D) Haiti

Q.32 Which Hockey team won Malaysia series?

(A) Germany

(B) Spain

(C) India

(D) Malaysia

Q.33 Who is appointed as First Woman Vice-Chancellor of the National Institute of Educational Planning and Administration?

(A) Suresh Kumar

(B) Najma Akhtar

(C) Naresh Kumar

(D) Vidhya Krishnan

Q.34 When was the International Day of Human Space Flight observed?

(A) 11th April

(B) 9th April

(C) 10th April

(D) 12th April

Q.35 What is the new rate slashed by GST Council for construction flats during its 34thGST Council?

(A) 5%

(B) 8%

(C) 12%

(D) 15%

Q.36 22nd March was observed as International World Water Day. The theme for World Water Day 2019 is;

(A) Clean Water for a Healthy World

(B) Water and Sustainable Development

(C) Better Water, Better Jobs

(D) Leaving no one behind

Q.37 Who among the following was honored with Vyas Samman 2018?

(A) Leeladhar Jagudi

(B) Manglesh Dabral

(C) Vinod Kumar Shukla

(D) Kunwar Narayan

Q.38 Recently, Kazakhstan renames its capital Astana as;

(A) Kozlov

(B) Massimov

(C) Nursultan

(D) Ablyazov

Q.39 Name the Indian-origin politician who created history in the House of Commons of Canada as the first non-white leader of a major opposition party in the country.

(A) Hardial Bains

(B) Parm Gill

(C) Jagmeet Singh

(D) Herb Dhaliwal

Q.40 This state assembly passed a Maintenance of Household Registers Bill, 2019 to detect illegal foreigners.

(A) Meghalaya

(B) Nagaland

(C) Assam

(D) Mizoram

ANSWERS

  1. C
  2. C
  3. C
  4. D
  5. A
  6. A
  7. A
  8. B
  9. A
  10. A
  11. D
  12. A
  13. C
  14. B
  15. D
  16. A
  17. B
  18. D
  19. A
  20. A
  21. D
  22. D
  23. B
  24. C
  25. A
  26. A
  27. C
  28. B
  29. D
  30. C
  31. D
  32. C
  33. B
  34. D
  35. A
  36. D
  37. A
  38. C
  39. C
  40. D