GENERAL KNOWLEDGE

0
97

GENERAL KNOWLEDGE QUESTION AND ANSWERS

Q1 : You give me blood, I will give you freedom Whose slogan was that?

(A) Subhash Chandra Bose

(B) Mahatma Gandhi

(C) Shyamlal Gupta Councilor

(D) Savarkar

Q2. : Which country started the renaissance in the world?

(A) Italy

(B) Britain

(C) France

(D) Germany

Q3 : Who is called Napoleon of India?

(A) Pushyamitra

(B) Chandragupta Maurya

(C) Samudragupta

(D) Kanishka

Q4 : Where was the first music of Jainism?

(A) Vallabhi

(B) Pataliputra

(C) Pavpuri

(D) Bodh Gaya

Q5 : Where did Lord Buddha give his first sermon?

(A) Bodh Gaya

(B) Kushinagar

(C) Shravasti

(D) Sarnath

Q6 : Which Veda is said to be the origin of Indian music?

(A) Yajurveda

(B) Rigveda

(C) Atharvaveda

(D) Samaveda

Q7 : What year did the French Revolution begin?

(A) 1776

(B) 1779

(C) 1789

(D) 1780

Q8 : Which of the following countries built the ternary?

(A) Italy

(B) Austria

(C) Germany

(D) All these

Q9 : Who is considered the father of fascism?

(A) Mussolini

(B) Hitler

(C) Bismarck

(D) Diaz

Q10 : When was the People’s Republic of China established?

(A) 1947

(B) 1948

(C) 1949

(D) 1950

Q11 : Who was the hero of Chinese revolution?

(A) Chiang Kai-shek

(B) Sunayat Sen

(C) Yuan Shoh Kai

(D) Maotse Tung

Q12 : In which year did the Russian Revolution begin?

(A) 1916

(B) 1917

(C) 1918

(D) 1919

Q13 : Where was Buddha born?

(A) Lumbini

(B) Shravasti

(C) Kushinagar

(D) Sarnath

Q14 : Who built the stupa of Ranchi?

(A) Kanishka

(B) Ashoka

(C) Chandragupta Maurya

(D) Samudragupta

Q15 : Who discovered Harappan city?

(A) Ravindra Singh Bisht

(B) Dairam Sahni

(C) A.D. G. Majumdar

(D) Pole

Q16 : The religious reform movement in Europe started with whose efforts?

(A) Mussolini

(B) Karl Marx

(C) Hitler

(D) Martin Luther

Q17 : Who gave the slogan of do or die?

(A) Motilal Nehru

(B) Mahatma Gandhi

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Rajendra Prasad

Q18 : Who is called the patient of Europe?

(A) Administration

(B) Germany

(C) Turkey

(D) None of these

Q19 : Which of the following people gave the slogan of one nation one leader?

(A) Hitler

(B) Mussolini

(C) Louis XVI

(D) Lenin

Q20 : Which one of the following countries was included in the Allies?

(A) England

(B) Japan

(C) America

(D) All these

Q21 : Which policy did Bismarck follow for the unification of Germany?

(A) Iron and blood policy

(B) Policy of compromise

(C) Policy of peace

(D) Harmony Policy

Q22 : At which place did Mahatma Buddha receive Mahaparinirvana?

(A) Sarnath

(B) Bodh Gaya

(C) Vaishali

(D) Kushinagar

Q23 : Who gave the theory of scientific socialism?

(A) Engels

(B) Karl Marx

(C) Both A and B

(D) None of these

Q24 : When did the Union of Soviet Socialist Republics come into existence?

(A) 1920

(B) 1921

(C) 1922

(D) 1923

Q25 : The ‘World Social Protection Report’ is published by

(A) World Bank

(B) International Labor Organization

(C) IMF

(D) World Economic Forum

Q26 : “Sadaqat Ashram” is related to which politician?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Subhas Chandra Bose

(C) Mahatma Gandhi

(D) Dr. Rajendra Prasad

Q27 : When did Indian Railways nationalize?

(A) 1950

(B) 1898

(C) 1955

(D) 1960

Q28 : Who is the inventor of rail engine?

(A) George Orreval

(B) Abdul Ghaffar Khan

(C) George Stephenson

(D) Others

Q29 : What was the distance covered by India’s first train?

(A) 44 km

(B) 34 km

(C) 24 km

(D) 36 km

Q30 : Mudraraksha is whose creation?

(A) Kalidas

(B) Visakhadatta

(C) Banabhatta

(D) None of these

Q31 : Recently “KIC 9832227” came in the discussion?

(A) Two stars orbiting each other in space

(B) a comet

(C) Jupiter’s new satellite

(D) a galaxy

Q32 : At what time does the Earth make a rotation on its axis?

(A) 23 hours, 59 minutes and few seconds

(B) 22 hours, 16 minutes and few seconds

(C) 24 hours, 36 minutes and few seconds

(D) 23 hours, 56 minutes and few seconds

Q33 : How many Sessions or Sessions of Parliament are held every year in general?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Q34 : VINBAX 2018 is a joint military exercise between which countries?

(A) India and Vietnam

(B) North Korea and Japan

(C) India and Bangladesh

(D) Pakistan and China

Q35 : Where is “Hawa Mahal” located?

(A) Udaipur

(B) Jaisalmer

(C) Chittorgarh

(D) Jaipur

Q36 :  Where is “Buland Darwaza” located?

(A) Delhi

(B) Fatehpur Sikri

(C) Meerut

(D) Lucknow

 ANSWERS

  1. A
  2. A
  3. C
  4. B
  5. D
  6. D
  7. C
  8. D
  9. A
  10. C
  11. B
  12. B
  13. A
  14. B
  15. B
  16. D
  17. B
  18. C
  19. A
  20. D
  21. A
  22. D
  23. C
  24. D
  25. B
  26. D
  27. A
  28. A
  29. B
  30. B
  31. A
  32. D
  33. C
  34. A
  35. D
  36. B