GENERAL KNOWLEDGE

0
88

GENERAL KNOWLEDGE QUESTION AND ANSWERS

Q.1 David Malpass was selected as the new President of the World Bank. He belongs to which country?

(A) USA

(B) Spain

(C) Canada

(D) Turkey

Q.2 What was the theme of International Mine Awareness Day 2019?

(A) Circular Economy for Productivity & Sustainability

(B) Life Below Water: For people and planet

(C) United nations promote SDGs -Safe Ground -Safe Home

(D) Dialogue, Tolerance, and Peace

Q.3 Who is appointed as the U.K.’s special envoy on media freedom?

(A) Jonathan Wilks

(B) Amal Clooney

(C) Staffan de Mistura

(D) Jonathan Wilk

Q.4 NIIF and __________ are to set up a platform to invest up to $2 billion of equity in road projects in India.

(A) Balfour Beatty

(B) Roads

(C) Skanska

(D) Ferrovial

Q.5 Name the enzyme discovered by Center for Cell and Molecular Biology (CCMB) scientists which helps to cut bacterial cell walls.

(A) Xanthine dehydrogenase

(B) Ribonucleotide reductase

(C) Firefly luciferase EC

(D) Murein EndopeptidiaseK

Q.6 Who was sworn-in as the new Chief Justice of Calcutta High Court on 4 April 2019?

(A) H. L. Dattu

(B) T B N Radhakrishnan

(C) Dhananjaya Yashwant Chandrachud

(D) Dalveer Bhandari

Q.7 Which Southeast Asian country has recently introduced harsh new sharia laws that make adultery and homosexuality punishable by stoning to death?

(A) Brunei

(B) Indonesia

(C) Cambodia

(D) Malaysia

Q.8 Which bank will merge with Indiabulls Housing Finance?

(A) Lakshmi Vilas Bank

(B) Karur Vysya Bank

(C) Kotak Mahindra Bank

(D) City Union Bank

Q.9 Recently, Keshav Murugesh was appointed as the CEO of which of the following company?

(A) T-Hub

(B) Infosys

(C) NASSCOM

(D) Synergos

Q.10 Sridhar Muthukrishnan entered the Guinness Book of World Records in light painting photography. He belongs to which Indian state?

(A) Andra Pradesh

(B) Tamil Nadu

(C) Uttar Pradesh

(D) Karnataka

Q.11 Who is appointed as the President of the Confederation of Indian Industry (CII) for 2019-20?

(A) Vikram Kirloskar

(B) Uday Kotak

(C) T.V. Narendran

(D) Rishad Premji

Q.12 How many MoU’s are signed between India and Bolivia during President Ram Nath Kovind’s visit?

(A) 6

(B) 7

(C) 8

(D) 9

Q.13 Indian Navy plans to acquire how many diesel-electric submarines under Project-75 India at Rs 50,000 crore?

(A) 10

(B) 8

(C) 5

(D) 6

Q.14 What is the new Repo Rate revised by the six-member monetary policy committee chaired by RBI Governor Shaktikanta Das?

(A) 6.00%

(B) 6.25%

(C) 5.75%

(D) 6.50%

Q.15 Former Miss India runner up Sana Dua has been designated as the brand ambassador of which state election department?

(A) Jammu and Kashmir

(B) Himachal Pradesh

(C) Odisha

(D) Madhya Pradesh

Q.16 What is the sovereign rating of India as per the credit rating agency Fitch?

(A) AAA-

(B) AAA+

(C) BBB+

(D) BBB-

Q.17 Which company acquired Chatbot Making Startup Haptik for Rs.700 crores?

(A) Tech Mahindra

(B) Aditya Birla Group

(C) Hathway

(D) Reliance Jio Digital

Q.18 Phayeng Village of which state has been tagged as India’s first carbon-positive settlement?

(A) Manipur

(B) Haryana

(C) Odisha

(D) Uttarakhand

Q.19 Which country tops in the latest FIFA world football rankings?

(A) Spain

(B) Belgium

(C) France

(D) Switzerland

Q.20 Name the Bollywood actor who was conferred with Honorary Doctorate from University of Law, London.

(A) Hrithik Roshan

(B) Aamir Khan

(C) Shah Rukh Khan

(D) Amitabh Bachchan

Q.21 Ministry of Textiles started has set up a Yarn bank in which state for weavers?

(A) Gujarat

(B) Rajasthan

(C) Tamil Nadu

(D) Karnataka

Q.22 Which country launches the world’s first fully-fledged 5G mobile networks?

(A) India

(B) Japan

(C) South Korea

(D) China

Q.23 What is the Current account deficit (CAD) of India in the 3rd quarter of the year 2019?

(A) 2.1% of GDP

(B) 2.3% of GDP

(C) 2.5% of GDP

(D) 2.9% of GDP

Q.24 Name the Non-banking finance company withdrew a release which has issued earlier regarding securing Rs 695 crore debt funding from NABARD.

(A) Muthoot Finance Ltd

(B) Mahindra & Mahindra Financial Services Limited

(C) Manappuram Finance

(D) Bajaj Finance Limited

ANSWERS

1.A

2.C

3.B

4.B

5.D

6.B

7.C

8.A

9.C

10.B

11.A

12.C

13.D

14.C

15.A

16.D

17.D

18.A

19.B

20.C

21.D

22.C

23.C

24.C